Okan Küçük Yorumluyor 06.01.2022

Okan Küçük Yorumluyor 06.01.2022

Yayın: 05.01.2023 23:59 |Güncelleme: 09.01.2023 00:09
Paylaş:
A+ A-

Maaş Zamları ve Enflasyon

Asgari Ücrete gelen zam , EYT çözümü, kamu görevlilerinin, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi  çok olumlu tepkiler aldı. Memur ve emeklilerin maaş zamlarının ilk olarak % 25 olarak açıklanması ise olumsuz tepkiler aldı. Ve + 5 daha eklendi  %30’a çıkarıldı. En düşük Emekli maaşı da 5 Bin 500 TL oldu.

Temel konu enflasyonla mücadele aslında. Çünkü fiyat artışları  bir şekilde engellenemiyorsa alınan zamlar kısa süre de fiyatlar karşısında eriyip gidiyor. Türkiye her şeyden önce üretim ekonomisine geçiş yapmalı. Paranın gücünü en nihayetinde üretim belirler. Ürettiğiniz kadar güçlü olursunuz. Bu konuda da önemli adımların daha hızlı bir şekilde atılması lazım.

Enflasyonla mücadele konusunda  kısa süre de etkili sonuçlarını hissedeceğimiz bir döneme girdiğimiz düşünüyorum.

Siyasi Parti Üye Sayıları Açıklandı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, faaliyette bulunan siyasi partilerin üye sayısı verilerini  güncelledi.

Ak Parti’nin 201 bin 91 kişi artışla  11 milyon 241 bin 230,

CHP’nin 30 bin 280 artışla  1 milyon 369 bin 430,

 İyi Parti’nin. 48 bin 595 kişi artışla 617 bin 513,

Deva Partisi’nin 23 bin 858 artışla 177 bin 596,

Gelecek Partisi’nin 18 bin 878 artışla 76 bin 182,

Türkiye Değişim Partisi’nin 31 bin 53 artışla 50 bin 51,

HDP’nin 2 bin 84 artışla  45 bin 302,

Memleket Partisi’nin 2 bin 167 artışla 25 bin 132,

Zafer Partisi’nin 15 binin üzerinde artışla 25 bin 535,

Yeniden Refah Partisi’nin 54 bin 309 artışla 269 bin 391 üyesi oldu.

Diğer taraftan; MHP’nin üye sayısı ise 16 bin 492 azalışla 464 bin 92,

Saadet Partisi’nin üye sayısı da  8 bine yakın azalışla 265 bin 738 oldu.

Yani Cumhur İttifakı ortağı MHP’de yaklaşık 16 bin 500 kişi partisinden bir şekilde ayrılmış. Millet İttifakı ortağı Saadet Partisi’nden de 8 bine yakın kişi partisinden bir şekilde ayrılmış. Diğer yukarıdaki partilerin tamamında ise üye sayısı artmış.

Bu tabloyla ilgili siyasilerin görüşleri nedir acaba ? Bu tablo  neyi gösteriyor ?

Basit Bir Toplama Yapalım…

Millet ittifakı üyesi CHP-İyi Parti – Deva Partisi -Gelecek Partisindeki toplam üye artışı yaklaşık olarak  120 bin iken, Ak Parti’de 201 bin üye artışı olmuş. NEREDEYSE İKİ KATINA YAKIN BİR FARK BU.

CHP-İyi Parti – Deva Partisi -Gelecek Partisi  ve Saadet Partisiyle birlikte toplam 2 Milyon 406 bin küsur üye var iken Ak Parti’nin üye sayısı 11 Milyon 241 bin küsur. Yaklaşık 5,5 kat fark var yani. MHP’nin üye sayısı da 464 bin küsur…

Peki bu tabloyla ilgili siyasilerin görüşleri nedir acaba ? Bu tablo  neyi gösteriyor ?

Rakamlar Ak Parti’yi Gösteriyor.

Yukarıdaki hem üye artış sayısındaki farklara hem toplam üye sayılarına bakıldığında Ak Parti açık ara önde. Rakamlar resmi rakamlar. Ve rakamlar Ak Parti’ye ilginin yüksek olduğunu gösteriyor. Millet ittifakının neredeyse tamamına olan ilginin yine neredeyse 2 katı üye artışı yapmış Ak Parti.

Üye sayısı toplamına bakıldığın da fark daha da açılıyor. Ak Parti Millet ittifakının tamamına neredeyse 5 kat fark atıyor.

Bu iktidarın yeteneği midir, muhalefetin yeteneksizliği midir  onu siyasiler  ve vatandaşlar değerlendirsin. Rakamlar buz gibi orta da.

İktidarın, 20 yılın sonunda belli oranda yıprandığını kabul edersek bile yine en çok ilgi ve alakayı gördüğü rakamlar da ortaya çıkıyor.

Öyle anlaşılıyor ki, vatandaşların Ak Parti’ye olan  aslında (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a demek daha doğru olur ) sevgisi, ilgisi, güveni Millet ittifakı üyesi partilerin çok üstünde.

Resmi rakamlar yukarı da , kimse kusura bakmasın ama rakamlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yola devam diyor sanki değil mi ?

Yazarın önceki yazıları için, BURAYI TIKLAYINIZ

 

 

 

 

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çime alternatif bitkiler su verimliliğini artırırken yaban hayatına fayda sağlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, çok fazla su tüketen çimlerin biyolojik çöl olarak adlandırıldığını, bunun yerine kullanılacak alternatif bitkilerin yaban hayatı için de faydalı olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda 31 Ocak 2023'te başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)” genelge ile yürürlüğe girdi.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, bu genelgeye dayanarak hazırladığı “Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehber Dokümanı” da bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Kurakçıl peyzaj düzenleme kavramının her boyutuyla ele alındığı rehberde Türkiye’nin, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı ve bu nedenle peyzaj uygulamalarında en üst seviye su verimliliğinin elde edilmesi gerektiği kaydedildi.

Peyzaj uygulamalarında sulama suyunun verimli kullanılabilmesi için su tüketimi yüksek olan geniş çim yüzeyler yerine bölgenin iklim koşullarına uyumlu, su isteği az olan, kuraklığa dayanıklı doğal bitkilerin tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilen rehberde 1 metrekarelik çim alanın günde yaklaşık 7-10 litre su tükettiği, bu alanı yaklaşık 20 gün sulamak için kullanılacak suyun, bir kayısı ağacının 1 yıllık su tüketimine denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

Çalışmada peyzaj uygulamalarında kullanılan çim alanların tamamının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesi ile yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabileceği belirtildi.

– Alternatif bitkiler

Rehberde, ihtiyaç duyulan su miktarının ve peyzaj tasarımında seçilen çim türünün, alanın özelliklerine uyup uymadığının önceden araştırılması gerektiği vurgulanırken çim yerine kullanılabilecek alternatifler de sunuldu.

Bunlardan biri olan kamışsı yumak adlı çim türü, en kuru şartlarda bile yeşil yapraklarını ve dokusunu korurken, az miktarda gübreye ihtiyaç duyuyor ve bu özelikleri dolayısıyla çim karışımlarında sıkça tercih ediliyor.

Yoğun çim tabakası oluşturabilen bir diğer alternatif çayır salkım otu, sık biçme ve yoğun kullanıma dayanıklılığıyla ön plana çıkarken, spor sahalarında, park ve bahçelerde kullanılabiliyor.

Bermuda çimi, sıcak ve nemli ya da sıcak ve yarı kurak bölgeler için önerilen bir tür olarak, koyun yumağı türü de kuraklığa ve hastalıklara dayanıklılığıyla alternatifler arasında yer aldı.

Uygun alanlarda çim yerine kullanılabilecek diğer bitkiler arasında ise damkoruğu, acı damkoruğu, Japonya ipeği, kara yosun, fare kulağı, ak üçgül, Japon süpürgesi, Cezayir menekşesi, yıldız halısı ve lavanta gösterildi.

– “Ege ve Akdeniz'de çimler ortalamanın üzerinde su tüketiyor”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay peyzaj malzemesi olarak kullanılan çimin neden olduğu su tüketimiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çimin estetik kaygılar sebebiyle çok fazla tercih edildiğini öte yandan bu bitkinin kullanımının su tüketimi başta olmak üzere birçok problemi de beraberinde getirdiğini kaydeden Tolunay, “Mayıs sonu haziran başı itibarıyla, eylül, ekim aylarına kadar neredeyse her gün çimlerin sulanması gerekiyor.” dedi.

Tolunay, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sulamanın daha erken aylarda başlaması gerektiğini, bu bölgelerde 1 metrekare çimin günlük su tüketiminin, ortalamanın üzerinde, 15 litreye kadar çıkabildiğini aktardı.

İklim koşulları nedeniyle nemli kuzey ülkelerinde çimlerin su ihtiyaçlarının bu yoğunlukta olmadığı bilgisini paylaşan Tolunay, “Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunda özelikle yaz ayları kurak olduğu için çim kullanımının, su tüketimini artıran bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Su tüketimin yanı sıra çimlerin sürekli biçilmesi ve gübrelenmesi gerektiğini, bunun da ciddi bir maliyeti olduğunu bildiren Tolunay, çim yerine her bölgenin kendi iklim koşullarına uygun alternatif bitkilere yönelmesi tavsiyesinde bulundu.

– “Ada çayı, kekik gibi bitkiler peyzaj olarak kullanılabilir”

Türkiye’nin bitki türü çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunu dile getiren Tolunay şunları söyledi:

“Çimin yerini alabilecek alternatifler genellikle çok yıllık bitkilerdir. Otsu ya da odunsu olabilir. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterirler. Herkesin bildiği ayrık otu bunlara örnek olabilir. Bu ot çok hızlı yayılabilir, su görmediğinde sararsa da azıcık bir suyla hemen kendini toparlayabilir. Örneğin Ege ve Akdeniz’de damkoruğu kullanılabilir. Bunlar yapraklarında suyu biriktirir ve Türkiye’de de doğal olarak mevcutturlar. Suyu depoladıkları için uzun süre susuzluğa dayanabilirler. Bunun dışında çeşitli uygun çalılar olabilir. Ladenler olabilir, yabani güller olabilir. Yine Ege, Akdeniz’de ada çayı, kekik gibi bitkiler de peyzaj olarak kullanılabilir.”

Çim yerine İç Anadolu'da sıklıkla görülen bodur alıç ağaçlarının da kullanılabileceğinden bahseden Tolunay, “Bunların aynı zamanda meyveleri vardır ve bu meyveler de kuşlar, arılar için, yaban hayatı açısından iyidir. Çimler çiçek açmaz, çimlerin olduğu yerlerde kelebekleri, arıları, böcekleri pek fazla göremeyiz. O yüzden bilimsel olarak da biyolojik çöl olarak adlandırılırlar.” diye konuştu.

Tolunay, sadece bitki türlerini değiştirmekle değil, yağmur suyu hasadı, malçlama gibi uygulamalarla da su verimliliğinin en üst düzeye çıkarabileceği değerlendirmesini paylaştı.