Okan Küçük Yorumluyor 13 Nisan 2022

Okan Küçük Yorumluyor 13 Nisan 2022

Yayın: 13.04.2022 00:25
Paylaş:
A+ A-

  Karabük Üniversitesine Büyük Görev Düşüyor

Petrol ve doğal gaz sektörü için yerli ve milli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK)  ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasında iş birliği protokolü imzalandığını  Karabük’te ilk ve tek olarak haber yapmıştım.

Bu kapsamda Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik–Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği programlarına yerleşip kayıt olan ve yönergede diğer belirlenen şartları haiz öğrencilere EĞİTİM HAYATLARI SÜRESİNCE AYLIK 6 BİN TL EĞİTİM BURSU DA VERİLECEK.

Burs, istihdam ve staj desteklerinin yanı sıra imzalanan protokol sayesinde TP-OTC’nin faaliyet gösterdiği FİLYOS CİVARINDAKİ ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK GİBİ İLLERDE, ülkemizin enerji arz güvenliğine azami düzeyde katkı sağlamak amacında olan TP-OTC faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan niteliği yüksek yerli ve milli insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla; ÖNCELİKLİ OLARAK BÖLGE ÜNİVERSİTELERİNDE YENİ MESLEK YÜKSEKOKULLARININ AÇILMASI, BU MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA EĞİTİM ALACAK ÖĞRENCİLERİN İHTİYAÇ DUYULMASI HALİNDE YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFI EĞİTİMİ ALMALARININ SAĞLANMASI, TP-OTC faaliyetleri ile ilgili yeni açılacak bölümlere yerleşen ÖĞRENCİLERE BURS DESTEĞİ SAĞLANMASI, MEZUNLARIN İSTİHDAM EDİLMESİ, YENİ BÖLÜM VE PROGRAMLARIN İHDAS EDİLMESİ VE AÇILACAK PROGRAMLARDA VERİLECEK EĞİTİMİN KALİTESİNİN EN ÜST DÜZEYDE TUTULMASI hususunda gerekli destek, birikim ve uzmanlık sağlanması amaçlanıyor.

Bu konu Zonguldak- Bartın ve İlimiz Karabük için çok önemli. Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu açıklanmıştı daha önce bilindiği gibi. İşte o doğalgaz Filyos’tan çıkartılacak. Yine petrol arama çalışmaları sürüyor o da bulunursa Filyos’tan çıkartılacak.

Bu ulusal anlamda özellikle doğalgaz da dışa bağımlılığı  azaltacak süreçte yerli ve milli ve nitelikli işgücü yetiştirilmesi konusunda YÖK ve Türkiye Petrolleri taşın altına elini koymuş durumda.

Yukarıda bahsedilen Fakültelerin tamamı Karabük Üniversitesi bünyesinde (hatta fazlasıyla) var, bildiğim kadarıyla.

Donanımlı, nitelikli yerli iş gücünün oluşması için büyük görev şimdi Karabük Ünivesitesi’nde. Özellikle  nitelikli ara eleman noktasında  yeni MYO’lar açılmalı var olanlar noktasında YÖK üzerinden Türkiye Petrolleri ile acilen temasa geçilmeli.

Çünkü, YENİ AÇILACAK BÖLÜMLERE YERLEŞEN ÖĞRENCİLERE BURS DESTEĞİ SAĞLANMASI, MEZUNLARIN İSTİHDAM EDİLMESİ, YENİ BÖLÜM VE PROGRAMLARIN İHDAS EDİLMESİ VE AÇILACAK PROGRAMLARDA VERİLECEK EĞİTİMİN KALİTESİNİN EN ÜST DÜZEYDE TUTULMASI HUSUSUNDA GEREKLİ DESTEK, BİRİKİM VE UZMANLIK SAĞLANMASI KONUSUNDA  hem YÖK hem de Türkiye Petrolleri (TP) de hazır durumda.

Hatta  YÖK ve TP, mevcutta var olan veya yeni açılacak Ar-Ge merkezlerinin desteklenmesi, ortak geliştirilecek projelerin finanse edilmesi, ortak projelerin yürütülmesi ve ortak proje faaliyetleri sırasında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmasını sağlayacağını da açıkladı.

Öğrenci sayısı fazlalığı ekonomik olarak Karabük’ün faydasına ama, sayıdan çok nitelikli öğrenci yetiştirilmeli. Ben her ne kadar katılmasam da yabancı öğrenciler konusunda da çok eleştiri alıyor Refik Hoca. ŞİMDİ YABANCI ÖĞRENCİLER KONUSUNDAKİ GAYRET VE ÇALIŞMANIN BU ÖZEL KONUDA SÜRATLE GÖSTERİLMESİ, BU KONUYA AĞIRLIK VERİLMESİ LAZIM. SÜRECİ NE KADAR ERKEN KAVRAYIP GEREKLİ ADIMLARI ATARSAK, HEM ÜLKEMİZ, HEM KARABÜK’ÜN GENÇLERİ BU KONUDAN YARARLANIR. ( Bu konuyla ilgili KBÜ Rektörü Prof.Dr. Refik Polat ile ayrıca bir görüşüp , neler yapılabilir onu da ayrıca haber yapacağım.)

62 Geçici İşçi Ve Mülakat

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü’nde 62 geçici işçi olarak çalıştırılmak üzere 62 işçi alımı  başvuruları başladı.

48 Orman işçisi, 10 İtfaiyeci, 4 Aşçı olmak üzere toplam da 62 geçici işçi alımı yapılacak. Başvurular 15 Nisan 2022 tarihinde son bulacak.

Valla buraya kadar güzel de bundan sonrasında işler biraz karışıyor. ÇÜNKÜ İLANDA BELİRTİLEN ŞARTLARI TAŞIYAN ADAYLARA  SÖZLÜ VE UYGULAMALI SINAV uygulanacak.

Tamam uygulamalı sınav eyvallah da sözlü sınav ne oluyor ? YILLARDIR SÖZLÜ SINAV DİĞER ADIYLA MÜLAKAT DENİLDİĞİNDE, TOPLUMUN BÜYÜK KESİMİ BUNU “DAYIN VAR MI” SINAVI OLARAK  kabul ediyor.

Varsa bir yerlerde dayın mülakat cepte, hatta dayın sağlamsa uygulamalı sınavda cepte. Yetenek, liyakat falan mühim şeyler değil. Sen dayıdan haber ver sınavı, deniliyor.

Bakın vatandaşlar bu konuda çok şikayetçi . Geçenler de başka bir yorum haber de yazmıştım. Aslında mülakat konusu en çok Ak Parti’ye zarar veriyor. Çünkü  bir işe yüzlerce kişi başvuruyor sonuçta kaç kişi alınacaksa o kadar kişi alınıyor ve sınavı kazanamayan herkes Ak Parti İl Başkanını, Milletvekillerini sorumlu tutuyor.

İşe alma konusunda en şeffaf kurum KARDEMİR. Son işçi alımlarında da şartları tutanlar arasından  basına ve kamuoyuna açık şekilde yapılan kura yöntemiyle alım yaptı. Mülakat falan yok, yani. Böyle olunca kura sonucuna herkes saygı gösteriyor. Kazanamayanlar nasip değilmiş diyor ve kimseyi karalamıyor ya da kimseyi itham etmiyor…

Bu mülakat sistemi TÜRKİYE’DE DE, KARABÜK’TE DE KANAYAN BİR YARA. DAİMİ DE DEĞİL, GEÇİCİ İŞÇİ ALIMI BU. MÜLAKAT YANİ SÖZLÜ SINAV OLMASAYDI , SONRASINDA ORTAYA ÇIKABİLECEK ŞAİBELER, DEDİKODULAR, SÖYLENTİLER  ENGELLENMİŞ OLURDU. Hem de kura sonucu herkes kaderine razı olurdu.

Yorumlar

  1. onemli degil

    Filyos açıklarında dogalgaz arama çalışmaları halen devam ediyor. Fakat buradaki dogalgazin turkiyenin açığını kapatacak mis yada dışa bağımlılığını azaltacakmis ifadeleri ne yazikki yanlış. Elektrik enerjisini güneş ışığı, rüzgar, hidroelektrik santrali gibi doğal olan yollardan elde etmediğimiz sürece dogalgaz çevrim santrallerinde yakılarak elektrik üretme yoluna gidileceginden halka çok da fazla bir faydası olmayacaktır. Neden sürekli aynı bölgede araştırma yapıldığını anlayabiliyormusunuz? Yatırım yapılacak en azından yeni yataklar bulabilirsek maliyetleri aşağıya düşürürüz ve uzun süreli kullanıma uygun olur diyerek.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”