Okan Küçük Yorumluyor 22 Eylül 2022

Okan Küçük Yorumluyor 22 Eylül 2022

Yayın: 22.09.2022 00:15
Paylaş:
A+ A-

Karabük ve Milyoner İş Adamları

Karabük ve özellikle büyük zenginler, milyonerler- milyarderler konusunda yapılan analiz veya yorumlar var…

O yorumlar da , “Karabük’ten ekmek kazanıp, Karabük’ten büyüyüp, Karabük’ten bir nevi yoktan varolup, veya varlığına varlık, değerine değer katmış olan kim – kimler varsa  Karabük’e – KARABÜKLÜLERE HER ŞEYDEN ÖNCE VEFA BORÇLARI OLDUĞUNU unutmamalılar.

Özellikle Sanayici – Haddeci kesim, KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARININ ( KARDEMİR ) VE GERÇEKTEN İŞ AHLAKI  ÜSTÜN, İŞİ SAHİPLENMESİ EMSALSİZ OLAN KARABÜK İŞÇİSİNİN EMEKLERİ VE ALINTERİNİ unutmamalılar.

BUGÜNKÜ  BÜYÜK BÜYÜK SERVETLERİNİN KÖKÜNDE – ÖZÜNDE KARABÜK –  VE KARABÜKLÜLER vardır. Peki Karabük’ten doğup – büyüyüp ve veya sonradan Karabük’e gelip büyüyen özellikle Sanayici Kesimin bugün milyonlarının – milyarlarının ( Allah daha çok versin) bir nevi zekatlarını diyeyim Karabük’e , Karabüklülere hakkıyla- layıkıyla vermişler midir ?

Karabük uzun yıllardır geriye giden bir yapı da. BİR ZAMANLAR TÜRKİYE’NİN GIPTA İLE BAKTIĞI YENİŞEHİR’DEKİ SOSYAL  HAYAT – CEMİYET HAYATI, RENKLİ DÖNEMLER UZUN YILLARDIR VAR MI ? Bugün Karabük, akşam  8 ‘den sonra ölü bir kent konumunda değil mi ? Bugün Karabük hali vakti olanların merkezinde bile oturmadığı , ikamet olarak bile merkezinden kaçtıkları bir konumda değil mi ?

Sanat – spor – konser  gibi sosyal faaliyeti tükenmiş,  boş, hatta bomboş bir yaşam sürülen bir yer haline gelmiş,   İNSANLARIN YAŞADIĞI  DEĞİL DE  ÖMÜRLERİ İÇİNDE YAŞLANDIĞI BİR KENT, konumunda değil mi ?

Örneğin Karabükspor batarken – batırılırken,  soyup soğana çevrilip milyonlarca borçlu hale getirilirken bu şehrin  işadamları – yöneticileri  isteseler   takımı (Karabük’ün en önemli sportif yönünü, Karabük’ün reklam yüzünü – tanıtımın değerini  vs.) kurtaramazlar mıydı ? Güçleri mi yoktu, imkanları mı yoktu, olanakları mı yoktu, yoksa umurlarında mı değildi ?

Kazananlar daha çok kazansın, Allah daha çok versin ama, Karabük’e – Karabüklülere , bu kente ve kentin sorunlarına yönelik hiç mi planları -projeleri – görüşleri – çözüm  önerileri yoktur. Karabük sadece üzerinden milyonların kazanıldığı – rantların döndüğü gerçekte sahipsiz, gerçekte kimsesiz bir kent midir Allah aşkına, nedir Karabük ? “ deniliyor…

Karabük’ün sosyal- kültürel- sportif – manevi her alanda hizmete ihtiyacı olduğuna dikkat çekiliyor, ani.

Yorumlara Devam Edelim

Yukarı da  Karabük ve özellikle bazı zenginlere diyeyim gelen yorumları yazdım. Tabi   o yorumlar  da yani bazı Karabüklüler de istenilen ve beklenilenin Karabük’e sahip çıkılması, her yönüyle daha yaşanabilir bir  kent olması talebi açık.

Sanatıyla – sporuyla-  sosyal yaşamıyla – iş alanları ve istihdamıyla topyekün bir kalkınma sürecine girmesi gerektiğine yönelik yorumların bir kısmında da, Karabük’lü iş adamlarının kente  çeşitli alanlar da eserler kazandırması talepleri var.

Bazı ailelerin Karabük’te eserleri var. Bazı ailelerin ise tek bir eseri yok. Bu konu da eleştiriliyor bazı kesimlerce. Karabük sanayi kenti – sanayinin başkenti. Türkiye’de ilk 500’e giren büyük firmaların onu – on beşi bakıldığında Karabüklü ya da Karabük kökenli firmalar. Bu ağırlıkta Karabük’te eserleri olan kim – kimler var, kimler yok, deniliyor.

Karabük’te bazı  aileleri bazı sanayicileri bazı işadamlarını  yaptıkları eserlerinden dolayı , Karabük’e eserleriyle değer kattıkları için teşekkür ediyoruz. Azdır – çoktur, yeterlidir – değildir ama birileri eserler yapıyor sağolsunlar ama hala tek bir eseri olmayan aileler artık Karabük’te isimlerini – ailelerini ölümsüzleştirmeliler. Karabük’te ihtiyacı olan alanlar da eserler kazandırmalılar, deniliyor.

Özetle yapılan yorumlara bakıldığında Karabük’ün  her alanda büyümesi- gelişmesi – kalkınması  adına , Karabük’e vefa borçlarının ödenmesi adına  yapması gerekenler üstüne düşen vazifeleri yerine getirmeliler. Karabük’e sahip çıkmalılar, Karabüklüyü kollamalılar. Karabük’ü sahipsiz bırakmamalılar, deniliyor.

Yani bağcıyla bir dertleri yok, üzüm yemek istiyor Karabüklüler…

Zeki Çaylı ve Birlik Medya Ziyareti

Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı  BİRLİK MEDYA’yı ziyaret etti.  Çaylı, Yenice’de türlü cenderelerden geçmiş ama yenilmemiş  yani hep yenmeyi başarmış bir isim malumunuz.

Çok güzel hizmetlere de imza atıyor. Yenice’yi adeta sil baştan   sokak sokak ihya ediyor. Yenice denilince akla ilk gelen harika bir eser var mesela  Ihlamur Seyir Terası  ve  oradaki Bungalov Evler ,  Flora (Bitki) ve Fauna (Hayvan) Müzesive Macera Parkuruyla, doğal yaşlı ve karışık ormanlarıyla, anıt niteliğindeki ağaçlarıyla derin vadileriyle,akarsu eko sistemleri ve barındırdığı yaban hayatı çeşitliliğiyle eşsiz doğa harikası orası…

Bu harika tesis pandemi sürecinde  olumsuz etkilendi doğal olarak.  Ihlamur Teras, sosyal belediyecilik anlamında, istihdam anlamında önemli bir işlev görüyor aslında. Karabük’ün en güzel  terası açık ara Yenice Ihlamur Seyir terası, zaten.

Çaylı, bunu başardı ve zorluklarla boğuşarak, zorluklara göğüs gererek başardı. Yani, öyle birliktelik – beraberlik anlamında destekler görerek değil de mücadele ederek başardı. Bugün Karabük’ün en güzel tesislerinden biri Yenice’ye – Karabük’e , turizme kazandırılmış oldu.

Hala hak ettiği desteği görüyor mu tartışılır.Gelinen ekonomik sıkıntılar da olumsuz etkiliyor tabi. Bugün bir arabayla gitti- geldim desen 150 TL civarında sadece benzin yakıyor, oraya giderken yol konusubunlar da olumsuz etkiliyor elbette  ama Yenice durdukça duracak harika bir eser oraya Zeki Çaylı tarafından kazandırıldı. Ne güzel oldu değil mi ?

 Çaylı: Ben Ömrümün Sonuna Kadar MHP’liyim”

Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, Birlik Medya ziyaretinde ömrünün sonuna kadar Milliyetçi Hareket Partisine sadakatle bağlı kalacağını ifade etti. Milletvekilliği anlamında hiçbir hesabının olmadığını belediye anlamında ise partisinin kendisini zamanı geldiğinde yaptığı değerlendirmeler sonucunda aday gösterme durumu olursa  partisinin vereceği  görevi gururla yapacağını ifade etti.

Partisinin kendisini değil başka birini Belediye anlamında aday göstermesi durumunda ise ilgili adayı var gücüyle – sonuna kadar destekleyeceğini de ifade etti.

Özetle, Çaylı, ben ömrümün sonuna kadar MHP’liyim. Partimin emrindeyim. Milletvekili adaylığım söz konusu değil, Rafet Bey dururken biz Milletvekili adayı olacağız diye hadsizlik yapmayız. Milletvekili olacaksa Rafet Bey isterse olur, Adem Bey isterse olur, başka arkadaşımız olur ben Milletvekilliğinde yokum . Belediye anlamında bana görev verirlerse kaçmam , başka arkadaşımıza görev verirlerse de sonuna kadar saha da , her yer de desteklerim, dedi.

Konu dışı not. Malum konulardan dolayı 1 hafta özür süresi verilmişti başka bir partinin il başkanı tarafından Çaylı’a biliyorsunuz. 1 Hafta sonra  geliyorum falan denilmişti ya,  gelen -giden olmamış… Ve bu konuya hiç girmedi Başkan Çaylı. Günahını almayayım. Espri mahiyetinde ben söyledim sadece  süre doldu gelen giden olmadı mı diye…

Kardemir Çalışanları ve Promosyonlar

Kardemir’deki işçilerin   aldıkları promosyonların geldiğimiz ekonomik süreçte yeterli olmadığı ve güncelleştirilmesi konusunda talepleri var.  Malum emekliye 7 Bin 500 TL PROMOSYON VEREN BANKALAR VAR. Bu süreçte Kardemir işçilerinin promosyon konusunda  bir adım atılmalı, deniliyor.

Genel de işçiler promosyonların tek bir banka ile yapılması konusunda talepler vardı önceden, gelinen süreçte  promosyon ödemeleri  kaç banka ile yapılıyor, tek banka mı  birkaç banka mı ?

Malum Kardemir ekonomik olarak dev bir kurum. Çalıştıkları bankalarla bir çok kalem de paraları var. Kredisidir, gecelik reposudur gibi birçok bankacılık hizmetinden yararlanıyor Kardemir. Şu an tek bankadan verilmiyorsa ,sadece promosyonu tek bir kalem olarak tek bir bankadan verebilir mi acaba?

Tabi bir de malum maaşın yatırıldığı gün ile çekildiği gün konusu da bankaların promosyon tutarını etkiliyor. Yani ayın 7’sinde yatırılan maaşın 8’inde tümden çekildiğinde bankanın o parayı kullanma süresi ayrı.  Ay başında diyelim ki yatırılan paranın ayın 15’inde  çekilmesi – ödenmesi  sürecindeki promosyon tutarı başka oluyor haliyle…

Bu konuda Özçelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanlığı bazı girişimler başlatmış ve süreç devam ediyormuş…

 Değirmenci – Kılıç – Yılmaz

Özçelik İş  Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç ve Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz arasında ciddi bir uyum yakalandı göründüğü kadarıyla.

Seçim sonrası gelinen durumda  uyum konusunda – birlik beraberliğin tam olarak tesis edilmesi anlamında  sorunlar olur mu – olmaz mı gibi konular netliğe kavuştu gelinen durumda.

Genel Başkan Değirmenci, Kılıç  ve Yılmaz’ın birlik ve beraberlik içinde olmaları konusunda çok hassas. Karabük’ün, Karabüklü işçilerin selameti açısından bu birliktelik ve uyum da çok önemli zaten.

Hem Değirmenci hem Kılıç hem de Yılmaz ile  ayrı ayrı yaptığım görüşmeler de birlik ve beraberliğin – uyumun tam olarak sağlandığını rahatlıkla söyleyebilirim.  Özçelik İş Sendikası Genel Merkezi – Genel Başkanı  Karabük’e zaten çok önem verdiğini yeni yapılanmasıyla bir kez daha gösterdi. Birliktelik – uyum da yakalandı.

Şimdi sendika Türkiye çapında  şu an demir – çelik sektörü biraz sıkıntılı bir zaman diliminde olsa da , daha da büyümek, daha çok işçiye ulaşmak  hedefine kilitlenmiş bir şekilde yeni ufuklar çizme noktasında çalışmalara hız vermiş durumda.

TSO’da Yeni Başkan Kim Olacak ?

TSO Seçimleri konusunda bir karışıklık mı var ? Bir  farklı hareketlenme mi var ? İşin özü aday mı var, adaylar mı var ? Bu konu da yarın yazayım inşallah.

 

  Yazarın önceki yazıları için, BURAYI TIKLAYINIZ

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

CHP Türkiye’de tavan, Karabük’te dip yaptı!

Yayın: 25.04.2024 15:23
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te 31 Mart yerel seçimlerinde hayal kırıklığı yaşayan CHP’de derin sessizlik sürüyor. Türkiye genelinde büyük çıkış yaparak 1. Parti olan CHP’nin Karabük’te Belediye Başkan adayı Bayram Karadağ ile 6 bin 770 oy alarak 4. Parti olması adeta ‘Herkes Mersin’e giderken Karabük’teki CHP’liler tersine gitmiş” dedirtti.

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ

Son 3 yerel seçimde 2009’da Bayram Karadağ’ın İl Başkanı olduğu dönemde CHP’nin Belediye Başkan adayı olan Refah Partili ve DYP’li Enver Tümen MHP; AK Parti, DYP ve Saadet Partisi adaylarının ardından 4. Parti olarak 4 bin 27 oy alabilmişti. 2014’teki seçimlerde de yine İl Başkanı olan Bayram Karadağ bu defa Liberal Demokrat Parti ve Türkiye Değim Hareketi’nde İl başkanlığı görevlerinde bulunan Erdal Demir’le yola çıkmış ve MHP, AK Parti ve Saadet Partisi Belediye başkan adaylarının ardından 3. Olabilmişti. CHP 2014’te 1738 oy alarak tarihinin en düşük seviyelerine gerilemişti. 2019’da Abdullah Çakır’ın İl Başkanı olduğu seçim döneminde, dönemim Merkez İlçe Başkanı Mehmet Durum istifa ederek Belediye Başkan adayı olmuş, ancak ilerleyen günlerde, adaylıktan çekilerek İYİ Parti ile yapılan ittifakın ortak adayı olarak Dursun Altıparmak gösterilmişti. 11 bin 550 oy alan Altıparmak MHP ve AK Parti’nin ardından 3. olmuştu.

31 MART TAM BİR FİYASKO OLDU

CHP eski il başkanlarından, 2023’te yapılan 14 Mayıs seçimlerinin 3. sıra milletvekili adayı olan Bayram Karadağ 31 Mart seçimlerinde AK Parti’nin 20 bini, MHP’nin 16 bini geçtiği, ilk defa yerel seçime giren Yeniden Refah Partisi’nin 14 bini zorladığı seçimde 6 bin 770 oy alarak bir kez daha partisine tarihi hüsran yaşattı.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLEMEDİ

Karadağ, aday adaylığı için başvuru yaptığı 8 Aralık tarihinden tam 27 gün sonra (bu esnada ilçe adayları ilan edilmişti) DEVA Partisi eski il başkanı Yusuf Aydın aday adaylığı başvurusu yapmış, dikkatler bir anda bu isim üzerine yoğunlaşmıştı. Aydın’ın 5 Ocak’taki başvurusundan 1 hafta sonra bu defa MHP kökenli İYİ parti milletvekili 2. sıra adaylığından çekilen İsmail Yalav başvuruda bulundu. Yalav’ın başvuru yapması ile birlikte CHP’de dengeler tamamen değişirken son gün Karabük basını CHP adayı olarak Yalav’ı gösterdi. Ancak CHP MYK’sından Yalav ismi çıkarken Parti Meclisi (PM)’de son dakika gelişmesi yaşandı ve Bayram Karadağ ismi Karabük Belediye Başkan adayı olarak ilan edildi.

LİSTE KRİZİ DAMGA VURDU

Tarihinde üst üste 2. defa Milletvekili çıkaran ve son seçimlerde yukarı yönlü ivme gösteren CHP’de Karabük seçim tarihinde bir ilk yaşandı ve YSK’nın belirlediği seçim takvimine göre 20 Şubat’ta teslim edilmesi gereken Belediye Meclis ve il genel meclisi aday listeleri vaktinden sonra ve eksik olarak bildirildi. Bu yüzden kısa süreli seçime katılamama riski yaşayan CHP, olağanüstü toplanan İl seçim Kurulu kararı ile seçime katılabilmişti.

26 OCAK’TA ADAY OLDU 4 MART’TA İZNE ÇIKTI

31 Mart seçimlerinde CHP açısından dikkat çeken bir diğer hususta 26 Ocak’ta adaylığı açıklanan Bayram Karadağ’ın işçi olarak çalıştığı Kardemir’den tam 28 gün sonra 4 Mart tarihinde izin alması oldu. Kısıtlı imkanlarla seçim kampanyası yürüten CHP adayı Karadağ için “Seçimlere 26 gün kala çalıştığı işyerinden izin alabilen bir aday zaten bu durumu hezimeti kabullenmiş, işi kafasında bitirmiş olmuyor mu?” diye yorumlar yapılıyor.

BELEDİYE MECLİSİ ÇOK ZAYIF KALDI

AK Parti adayı Özkan Çetinkaya’nın başkan seçildiği Karabük Belediyesi yeni dönemine sadece 2 meclis üyesi (Avukat Uygar Varlık ve Abdullah Mor) sokabilen CHP’de belediye meclis üyesi adayları da tartışma konusu oldu. İlk sıralarda yer alan adayların dışındaki isimlerinin çoğunluğunun emekli ve ilkokul mezunu olmasına anlam veremeyen partililer, “Liste eksik olur, zamanında telim edilmez, meclis adayları emeklilerden ve çoğu ilkokul mezunlarından oluşursa başarı da hayal olur tabi. Safranbolu’ya baksınlar 25 belediye meclis üyesi adayının neredeyse tamamı üniversite mezunu ve alanlarında ciddi kariyeri olan isimler. Karabük’te belediye meclisi ve il genel meclisi adaylarından 2 bin oy az alan bir aday kendi yetişip büyüdüğü 9 bin dolayında seçmeni olan mahallede bile 500 oyu zor alabiliyorsa durup düşünmek lazım Aslında her şey ortada. Seçim sürecinin başından bu yana yaşananlar iyice irdelendiğinde acı gerçekler bir bir ortaya çıkıyor” şeklinde değerlendirme yapıyorlar.