Okan Küçük Yorumluyor 27 Mayıs 2022

Okan Küçük Yorumluyor 27 Mayıs 2022

Yayın: 27.05.2022 09:30 |Güncelleme: 01.06.2022 11:56
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Bitmeyen Projeleri

Karabük proje cenneti bir il yoksa proje çöplüğü mü desek ? Çünkü Karabük’te en çok eleştirilen konu projeler. Daha önce de yorum haber yapmıştım bu konuda. Karabüklüler artık yapılacak- edilecek laflarını duymaktan sıkıldılar. Karabüklüler artık yapılacak- edilecek- gidilecek- gelinecek gibi ecekli-acaklı kelimeler duymak istemiyorlar.

Yapıldı- edildi- bitti’yi duymak istiyorlar. Hadi en azından başladı da olabilir. Karabük’te vaat edilen projelerin vakti zamanında yapılmaması hep  bir aksaklık çıkması  Karabüklüleri siyasetçilere karşı da soğutuyor. Siyasetçiye olan güveni de kırıyor.

Diğer taraftan dünyayı sarsan – olumsuz etkileyen pandemisürecidebir çok yatırımın, projenin ertlenmesinde etken oldu tabi.  Ekonomik anlamda da tüm dünya olduğu gibi olumsuz etkilendi bu süreçte. Türkiye belki biraz daha fazla etkilenmiş de olabilir.

Şimdilik yeni bir pandemiyle karşılaşmadan bir an önce ertelenen, vaat edilen projeler Karabük’e kazandırılmalı. Karabüklüler, vaat değil hizmet bekliyorlar…

Araç Çayı Projesinin 1. Aşaması Başlıyor.

Karabük’ün uzun zamandır konuşulan projelerinden biri başlamak üzere. Karabük sınırları içinden geçen Araç Çayı’nın rehabilitasyon projesinde düğmeye basıldı. Bu konuyla ilgili son 2-3 yıl da daha da yoğunlaşan bir şekilde çalışmalar yapıldı.

Ak Parti İl Başkanı İsmail Altınöz beraberindeki heyetle Yöremizin siyaset büyüğü Mehmet Ali Şahin’e gitmişti. DSİ Genel Müdürüne gitmişti. İlgili Bakana gitmişti. Yani bizim devletimizin bazı kurumlarında işler de öyle kolay ilerlemiyor, maalesef. Yoğun çabalar sonrası en nihayetinde  16 Haziran’da ihaleye çıkacak.

Ankara Yolunun üzerindeki Aktaş köprüsü ile Kayabaşı köprüsü arası yaklaşık 900 metrelik bir alanla başlanacak.Tabi belki tamamı değil ama bir yerden bir şekilde başlanması da önemli. Bu çalışma kapsamında Karabük Merkezine 23 dönüm ilave alan kazandırılabilecek.

İhale bedeli 90 Milyon TL olarak belirlendi. Zaten daha önceden hazır 25 Milyon TL ödeneği de vardı. Yani ödenek sorunu yaşanmadan hızlıca bitirilmesi planlanıyor.

Karabük’ün Çehresi Değişecek Değişmeli

Karabük’te Kardemir Kavşağı projesi hayata geçiriliyor. Karabük’te Araç Çayı Projesi hayata geçiriliyor. Bir de Kent Meydanına yapılacak yeni düzenleme ile Millet bahçesi projesi Haziran Ayında başlanacak denilmişti. O hangi aşama da acaba? Hazirana kaç gün kaldı şurada? Bu konuda projeyi Bakanlık mı- Belediye mi yapacak ? Şu ana kadar yapılan proje taslağı ne aşama da bilemiyorum.

Bu 3 proje birbirini tamamlayacak unsurlar aslında. Bu 3 proje eş zamanlı yapılabilirse Karabük merkezde hem yeni alanlar açılacak hem de Karabük merkezi yepyeni bir çehreye bürünecek.

Tabi Kardemir Kavşağı projesinde biraz değişiklikler olsa da ve Araç Çayı Islah projesinde  bir kısmı olsa da, Kent Meydanı düzenlemesi ve Millet Bahçesiyle birlikte  bu 3  proje de 2023’de yapılması planlanan seçimlerden önce bitirilecek.

Diğer taraftan 5000 Evlerde yapımı hızla devam eden ve şu ana kadar bir sorunla karşılaşmayan 76 yataklı hastaneninde genel seçimlerden önce bitirilmesi planlanıyor. Karabük’ün önemli projeleri, önemli konuları çözüme kavuşuyor yani.

Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ile Niyazi Güneş’in birlik içinde yaptığı çalışmaların bunlarda etkisi çok büyük. Her 2 vekilde Karabük’ün konularında ciddi bir eforsarfediyorlar.

Tabi pandemidir, ülkenin ekonomik şartlarıdır, bazı devlet kurumlarının biraz yavaş hareket etmesidir falan derken bazı sonuçlar gecikebiliyor. Ama vekillerin uyum için çalışması gerçeğini de görmek, takdir etmek lazım…

Bayram Altun’un Cımbızlananan Videosu

Özçelik İş Sendikası Kayseri Şubesinin  Genel Kurulunda Divan Başkanlığına seçilen Özçelik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun’un yaptığı konuşmanın içinden 17 saniyelik bölümün cımbızlanarak,  bazı sosyal medya mecralarında                     servis edilmesi tepkilere neden oldu.

Altun’un 4 dakika 21 saniye olan konuşmasının içinden MMK  İşletmelerinin geçtiği 17 saniyelik bölümün  sosyal medya da servis edilerek algı operasyonu yapılmasının  ahlak dışı olduğuna vurgu yapılarak,  Özçelik İş Sendikası Genel Merkezi tarafından konuşma metninin ve videonun orijinal hali  yayımlandı.

Özçelik İş Sendikası Genel Merkezinin konuyla ilgili  yaptığı açıklama da ; “Kayseri Şubemizin 15 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen 9. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanı seçilen Genel Başkan Yardımcımız Bayram Altun’un burada yapmış olduğu açıklamalar, kamuoyunda ve üyelerimiz nezdinde yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermek amacıyla, bilinçli bir şekilde cımbızlanarak, kirli bir algı operasyonuna malzeme edilmesi üzerine, açıklama yapılması ve görüntülerin tamamının paylaşılması gerekliliği hâsıl olmuştur.

Sosyal medyada her türlü yalan ve iftirayı mübah görerek, Genel Başkan Yardımcımız Altun’un açıklamalarının sadece belli bir kısmını yayınlayanların yapmış oldukları algı operasyonlarını siz değerli üyelerimizin ve teşkilatımızın takdirine bırakıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili yorum yapan çevreler, “Bir konuşmanın bağlamından koparılıp içinden 17 saniyelik cımbızlama yapılarak algı yaratma çalışmaları en basit ifadeyle acizlik göstergesidir.” Diyorlar. Yerim bugünlük doldu.  O konudaki diğer yorumları haftabaşı yazarım yine.

Yazarın önceki yazıları için BURAYI tıklayınız

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.