Okan Küçük Yorumluyor 3 Nisan 2022

Okan Küçük Yorumluyor 3 Nisan 2022

Yayın: 03.04.2022 12:15
Paylaş:
A+ A-

Karabük’e Vefa Borcu Ödenmeli

3 Nisan 1937 Karabük Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük’ün kuruluşunun 85. yıl dönümü  kutlanıyor. Karabük için çok önemli bir tarih.

5 Nisan 1994’te dönemin hükümeti tarafından özelleştirilmesine aksi takdirde kapatılması kararına karşın  8 Kasım 1994 hayatın durdurulduğu, Karabük’ün bir bütün olarak  destan yazdığı gün. Karabük için yine çok önemli bir tarih.

Bu tarihler Karabüklülerin ortak mirasıdır aynı zamanda. Karabük’ün toplumsal belleğinde iz bırakmış bu tarihlerin, hem günümüze hem de gelecek kuşaklara aktarılması her Karabüklünün görevidir.

Peki bunu nasıl yapabiliriz ?

Aslında 4 yıl kadar önce Karabük’te ilk olarak  haber yaparak  Eski Mühendisler Lokali’nin Karabük Demir Çelik Müzesi yapılmasını önermiştim… Kardemir’in bugünlere gelmesinde etkin çaba ve emekleri olan, sanayici Kamil Güleç, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde bu konuyu ciddi olarak  gündeme almıştı. Oradaki malum hadiselerden sonra kalmıştı, tabi. Şimdi, Kardemir yeni yönetiminin Yenişehir’de yıllardır çürütülen diğer tesislerle birlikte Demir Çelik Müzesini de gündemlerine aldığını memnuniyetle öğrendik. Bu müze  çok önemli…

 Karabük’te; bu şehrin nasıl kurulduğunun;  Fabrikalar kuran fabrikanın temelinin atılmasından Karabük’te hayatın neden ve nasıl durduğuna, şehrin temelinden bugünlere kadar nasıl gelindiğinin büyüğünden küçüğüne herkesin hafızasına kazınmasının en önemli kurumlarından biri müzedir. ( Günümüz koşullarında müze içerisinde o tarihi dönemlere ait eserlerin yanı sıra, o dönemleri anlatan bir dizi belgesel yapılıp ziyaretçilere izlettirebilir, bu farklı yönleriyle çeşitlendirilebilir)

Sadece Karabüklüler de değil, Karabük’e gelen idareci ve yöneticiler, bakanlar, genel başkanlar, Cumhurbaşkanı Karabük’e gelen herkes, önce Karabük Demir Çelik Müzesinde karşılanıp, önce müze de Karabük’ün tarihi serüvenini öğrenmeleri sağlanabilir…

 Hani bugünler de herkes belki kendi havasında ama yeri ve zamanı geldiğinde  nasıl birlik olunduğunu nasıl bir destan yazıldığını  herkes bilmeli  (aşağıda yazacağım) Karabüklülerin yeri geldiğinde sağlıklarının olumsuz etkilenmesi pahasına  Türkiye’nin inşaasına katkıda bulundukları unutulmamalı.

 İçeridekiler Karabük’ü öyle yönetmeli, dışarıdan gelenler Karabük’e o gözle bakmalı…

   Yazının yazıldığı bugün 3 Nisan…Şu sıralar 85. Yıl dönümünü kutladığımız  Türkiye’de demir çeliğin ve sanayinin temellerinin atıldığı günlerdeyiz. 3 Nisan sadece Karabüklüleri değil Türkiye’nin tamamını kapsayan yerli ve milli bir tarih aslında.  Sadece Karabük’ün kuruluşu değil, fakru zaruret içinde bir milletin, düvel-i muazzama ile eşit şartlarda yaşaması için şart görülen sanayi kalkınmanın temellerinin atıldığı  gün  olan 3 Nisan ayrıcalıklı, özel bir gün olarak Türkiye’de 3 Nisan Sanayi Günü olarak, milletçe kutlanmalıdır. ( 3 Nisan Sanayi Günü olmalı önerisini BRTV sahibi Mehmet Çetinkaya gündeme getirmişti bilindiği gibi.)

Hem bilinmelidir ki, Türkiye’yi inşaa etmek için  fabrikalar kuran  fabrika da çalışan Karabüklüler (o  dönemin şartlarında) çevreye, havaya ve insan sağlığına olan ciddi zararlarına gık bile dememişlerdir. Türkiye’nin inşasında emekleri, alın terleri ve belki de hayatları olan Karabüklüler dönemin şartlarında bugün mesleki hastalıklar dediğimiz hastalıklardan belki  çeşitli rahatsızlıklar geçirdiler, belki kalp hastalıklarıdır, kanserdir  ölümcül hastalıklarla hayatlarını kaybettiler. Bu yönüyle bakıldığında  Türkiye’de ulusal olarak  3 Nisan’ın  Sanayi Günü olarak kutlanılması, zaten Türkiye tarihinin ağır sanayisinin temellerinin atılması gibi çok önemli bir gerçeği olmasının yanı sıra, Karabük’e bir vefa borcunun da ödenmesidir aslında.

İşte Karabük Demir-Çelik Müzesi’nin kurulması, hem Karabük’ün yukarıda bahsettiğim toplumsal belleğinin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynayacağı gibi, 3 Nisan Sanayi Gününe giden yolda da önemli bir kilometre taşı olacaktır.

Bu anlamda  3 Nisan Karabük’ün ve demir çeliğin kuruluşu, Türkiye’nin inşaasıdır, Müzesi’de kurulmalı, Sanayi Günü olarak da kutlanmalıdır. Karabük’ün yöneticileri, sivil toplum kuruluşları bu konuya tam olarak odaklanmalı bu konularda sürekli gündem yaratmalıdır.

3 kişi görüş bildirdi

  1. Hala Ödeyenler Var

    Kardemir’in hemen yanı başında Karabük Mah. ve Fevzi çakmak mahallesi sakinleri sağlık ve gayrimenkul, değerleri bakımından fedakârlık yapmıştır. Çatılarından bellidir. Kardemir yönetimi sahiplerine kazançlar ve Türkiye’deki bir çok sektörde kalkınma, ve lüks inşaat yaşam alanlarına katkılar sağlamıştır. Sayın yazar vefa borcu bir tabela ile olmaz elbette bir hesap günü vardır. Bu yaratıcın vadiii

  2. 3 nisan protokolü

    Meydanda protokolde bulunan fotolara bakın. Genel müdür eli arkasında resim çektirmiş. Kardemir kar ediyor paralar Çine gidiyor. 10 yılda yapılması gereken fırın 2 yılda yeniden yapılacakmış. 150-200 milyar TL ile 2 mahalle yeniden yapılırdı. Çaycı çayı açık demlese adamı tefe koyarlar…

  3. Çevreye, İnsanlığa Zarar veriyorsan, Kar etsen ne...

    Çevreye, İnsanlığa Zarar veriyorsan, Kar etsen ne… O kapitalizm sana öğrettin Kar dır illüzyonudur. Oysa gerçekte Doğal kaynakları insan gücünü kullanıyorsundur. Bunları ne amaçla kullandığında önemlidir. Akıl, vicdan ve bilim çevreye daha saygılı ve israf yapmadan önlemleri sana gösterir sezdirir de sizler yapmazsınız. Çünkü bu yatırım karlarınızı azaltabilir. Bürokrasi ve millet temsil otoritesi de sus pus olur. Bu Gerçek 🙂

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KTÜ’den “Haydi KTÜ’yü Sen İfade Et” temalı slogan yarışması

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:12
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörlüğünce “Haydi KTÜ'yü Sen İfade Et” temalı slogan yarışması düzenlenecek.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, ülke genelini kapsayan yarışmaya başvuruların 15 Nisan 2024 tarihine kadar KTÜ'nün resmi internet sitesi üzerinden veya “www.ktu.edu.tr/bks2024” adresinden yapılabileceği belirtildi.

Jüri değerlendirmesinin 15 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında yapılacağı ve sonuçların 8 Mayıs'ta kamuoyuna duyurulacağı vurgulanan açıklamada, yarışmanın birincisine 20 bin lira, ikincisine 10 bin lira, üçüncüsüne ise 5 bin lira ödül verileceği kaydedildi.

Açıklamada, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'nın şu görüşlerine yer verildi:

“KTÜ olarak öğrencilerimizin ve toplumun üniversitemizi nasıl gördüğünü, hangi değerleri önemsediğini bu yarışma ile öğrenmeyi amaçlıyoruz. Sloganlar, üniversitemizin ruhunu ve misyonunu yansıtmalıdır. Bu yarışma, katılımcılara KTÜ'yü ifade etme ve üniversitemizin kimliğine katkıda bulunma fırsatı sunacak. Belirlediğimiz slogan, uzun yıllar KTÜ'yü temsil edebilecek.”