Piroliz Tesisi Çalışmalarına Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Piroliz Tesisi Çalışmalarına Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Yayın: 12.01.2022 22:22
Paylaş:
A+ A-

(Haber Merkezi)Karabük Üniversitesi ve Karabük Belediyesi ortaklığında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle  “Plastik atıkların piroliz yöntemiyle bertaraf edilmesi ve geri kazanımı” projesi kapsamında kurulan Piroliz Tesisi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar’ın ve Karabük Valiliği ile Ticaret Sanayi Odası katılımı ile gerçekleşen projede 600 tona yakın plastik atığın, piroliz yöntemi ile sıvı yakıta dönüştürülmesini sağlayan “Piroliz Tesisi” 18 aylık proje süresini tamamlamış olup beş yıllık deneme sürecine başlamış bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığınca başlatılan “Sıfır atık” kampanyası kapsamında hazırlanan proje ile, TR81 Bölgesinde endüstriyel kirliliğin önlenmesi, Karabük Belediyesinin sorumluluk alanı içerisinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi, Cumayanı Sanayi Bölgesi, Bağ-Essan Sanayi Bölgesi, Kemal Oyman Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bütün büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerin geri dönüştürülemeyen plastik atıklarının toplanması ve piroliz yöntemiyle pirolitik yağ gibi değerli ürünlere dönüştürülmesi  hedefleniyor.
Doğaya zararlı ve geri dönüşümü mümkün olmayan plastik atıkların bertaraf edilmesi ve geri dönüşümüyle birlikte günlük  500 kilogramdan 2,5 tona kadar çıkabilen plastik bertaraf ediliyor ve bunun neticesinde prolitik yakıt elde ediliyor.

Projenin önemli bir çevre ve atık yönetimi bilinci oluşturduğunu ifade eden KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar: “Geri dönüşümü mümkün olmayan plastik atıkları piroliz yöntemi ile %100 e kadar geri kazanıyoruz. Geri kazanımla üretilen yakıt özellikle jenaratörlerde ve iş kamyonlarında kullanılabilecek. Bu çevremiz ve bizim için yadsınamaz bir proje.” dedi.

Toplam maliyeti yaklaşık dört milyon TL olan proje ile yaklaşık 600 ton plastik atık piroliz yöntemi ile sıvı yakıta dönüştürülecek. Piroliz tesisi Türkiye’de kar amacı gütmeyen, sosyal sorumluluk kapsamında kurulan ilk tesis konumunda olarak deneme sürecine devam ediyor.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’taki Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, depremlerde zarar görmedi.

İlçede yaşanan 4,7 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından Sebastapolis Antik Kenti, Anadolu Ajansı tarafından dron ile görüntülendi.

Antik kentin depremlerde zarar görmediği belirlendi.

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesinin altında yer alan antik kentin ortaya çıkarılması için Tokat Müze Müdürlüğünce 1986'da sondaj kazılarıyla başlayan çalışmalar, sonraki yıllarda kurtarma kazısı şeklinde devam etti. 1991'de ara verilen çalışmalara 2013 yılında tekrar başlandı. Antik kentteki kazı çalışmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür'ün danışmanlığında sürüyor.

– Sebastapolis Antik Kenti

Antik kentin bazı kaynaklarda M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında M.S 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin 2 bin yıl önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu belirtiliyor.

Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis'in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu kaydediliyor.