Safranbolu Lezzetleri Uluslararası Arenada Tanıtılacak

Safranbolu Lezzetleri Uluslararası Arenada Tanıtılacak

Yayın: 25.11.2018 20:14
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesine bağlı Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi (SAKEM) Aslanlar merkez binasında “Gıdayı Saklama Koşulları ve Sağlıklı Beslenme” semineri verildi.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Dernek Başkanı Bayram Özrek tarafından verilen seminer uygulamalı olarak verildi. TAŞFED başkanı Özrek’i Safranbolu’ya davet eden Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer 5. si gerçekleşen Ulusal yemek yarışmasının Uluslararası statüye taşınması için Uluslararası Lezzet Festivalinde tanıtılması öncesinde çalışmalar başlatıldığını belirtti.

TAŞFED başkanı Özrek’in uygulamalı seminerine Karabük Valisi Fuat Gürel ile eşi Özlem Aras Gürel, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer ile eşi Miray Ürkmezer, Karabük Üniversitesi Gastronomi kulübü öğrencileri ve SAKEM kursiyerleri katıldı.

Yöresel lezzetlerin pişirme tekniklerinin anlatıldığı uygulamalı olarak gerçekleşen etkinlikte katılımcılar Özrek’e merak ettikleri konularda çeşitli sorular yöneltti. Özellikle doğru bilinen yanlışlarla ilgili önemli tüyolar veren Özrek yeşilliklerin sirkeli suda bekletilmemesi gerektiğini, bu yöntemin sebzeler üzerinde bulunan kimyasalların içine hapsedilmesine neden olduğunu, bunun yerine karbonatlı su kullanılmasını tavsiye etti. Ürünleri saklama koşulları ve sağlıklı beslenmenin yolları da anlatılan seminerde pişirilen yemekler misafirlere tattırıldı.

Safranbolu’nun Uluslararası arenada tanıtılacağını ve 30’a yakın ülkenin bu sayede Safranbolu’ya geleceğinin bilgisini veren Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, “Safranbolu’yu her platformda tanıtmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. TAŞFED başkanı Özrek’in bu konuda desteğini almak üzere Safranbolu’ya davet ettik. Önümüzdeki günlerde Safranbolu yöresine ait yemek kitabını hazırlamak için deneyimlerine de başvuracağız. Bugün gerçekleşen interaktif etkinliğimizde yöresel ürünleri tadıp yapımı hakkında da bilgiler aldık. Aynı zamanda sağlıklı beslenme ve gıdaları saklama yöntemlerini de öğrenmiş olduk” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Kültürel Mirasın Korunmasına Katkı Sağlayacak Önemli Adımlar Atılıyor

Yayın: 25.04.2024 14:24
Paylaş:
A+ A-

Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen’in TÜBİTAK destekli “Geleneksel Safranbolu Evleri Plan Tipolojilerinin Çekişmeli Üretici Ağ Algoritmasıyla (GAN) Çözümlenmesi İçin Hesaplamalı Yöntemler Geliştirilmesi” başlıklı projesi hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin çekişmeli üretici ağ algoritmasıyla analiz edilmesi için hesaplamalı yöntemler geliştiriliyor. Gökmen, proje danışmanlarıyla birlikte çalışmalarına devam ederken, yapay zeka tekniklerini kullanarak Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojilerini detaylı bir şekilde incelemeyi hedefliyor.

Gökmen, projenin genel amacının coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmek olduğunu belirtti. Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi sayesinde, bu tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli adımlar atılacağı ifade ediliyor.

Gökmen, Safranbolu’nun kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu ve proje kapsamında öğrencileriyle birlikte defalarca Safranbolu’ya ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Projenin danışmanları arasında Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu ve Doç. Dr. Taner Arsan yer alıyor. Gökmen, yapay zeka tekniklerinin kullanılmasıyla Safranbolu evlerinin detaylı analizinin yapılabileceğini ve bu sayede kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacağını vurguladı.

Gökmen gazetemize yaptığı açıklamada: “Projenin genel amacı, coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde güncel bir araştırma alanı olarak ortaya çıkan yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmektir. Proje danışmanı Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu’nu ve Doç. Dr. Taner Arsan ile çalışmalara devam ediyoruz.  Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi için yapay zeka teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler sayesinde Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojileri daha detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bu çalışma ile Safranbolu evlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda da önemli adımlar atılacaktır.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)