Şeker’e HES Yapılmıyor

Şeker’e HES Yapılmıyor

Yayın: 08.01.2020 19:33
Paylaş:
A+ A-

Platformu’nun öncülüğünde iki yıldan beri sürdürülen  mücadelede dün mutlu sona ulaşıldı.

Yenice Platformu’nun örgütleme çalışmaları ve mücadelesi başarıyla sonuçlandı.Kastamonu İdare Mahkemesi İl Genel Meclisi’nin Şeker’deki HES için verdiği inşaat iznini iptal etti.Yenice Platformu’nun öncülüğünde, Tir ve Yazıköy Muhtarlıkları adına açılan iki davadan birisi sonuçlanmış oldu.

Bilindiği gibi, olay mahallinde 22 Nisan’da mahkeme heyeti  nezaretinde 9 kişilik bilim insanları keşif  yapmışlar ve raporlarını mahkemeye sunmuşlardı. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunun 49 sayfasında da “burada HES” yapılamaz  ibaresine yer verilmişti.

Kastamonu İdare Mahkemesi de bilirkişi heyetinin tuttuğu rapor doğrultusunda 9 sayfalık kararında “burada HES yapılması, telafi edilemeyecek zararlara yol açacaktır” hükmüne varmıştı.

28 Kasım’da Kastamonu’da yapılan  duruşmalı oturumda da  Yenice Platformu’ndan Mustafa Akay, İsmet Cebecioğlu ve Tuncay Arslan hazır bulunmuşlardı. Duruşmalı oturumda Yenice Platformu’nu Avukat Hüseyin Aksoy ve Türkiye Ormancılar Derneği Avukatı Kemal Aybek savunmuşlardı.

Yenice Platformu Başkanı Mustafa Akay, “Şimdiye kadar verdiğimiz mücadelede bize destek ve katkı sunan, yanımızda olan herkese teşekkür ederiz” dedi.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tarihi Tuzhisar Kilisesi Satışa Çıkarıldı 16 Milyon Lira

Yayın: 29.03.2024 11:39
Paylaş:
A+ A-

Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan ve 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay tarafından 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Kilise, bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan ve bir diğer ismi Surp Garabet olan bir yapıdır.

Kilise, Göydün köyünde yer almakta ve 1’inci Dünya Savaşı’nda başta ABD ve Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere göç eden Hristiyanlar tarafından kullanılmıştır. Kilise, uzun yıllar boyunca atıl kalmış ve 2012 yılında 1’inci Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir.

Kesme taşlarla yapılan kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde ‘haç’ işaretinin işlendiği taşlar bulunmaktadır. Kilise, emlak danışmanı Vahap Yıldız’a verilerek 16 milyon TL’ye satışa çıkarıldı ve girişine satılık yazısı asıldı.

Emlak danışmanı Vahap Yıldız, kilisenin satış süreciyle ilgili olarak, “Kilisemiz 19’uncu yüzyılda yapıldığını tahmin etmekteyiz. Burada önceden 3 bine yakın Ermeni yaşıyormuş. 1’inci Dünya Savaşı sonrasında buradaki Ermeniler başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelere göç etmişler. Kilise de o günden bu güne kadar atıl bir şekilde kalmış. Burayı satışa çıkardık” dedi.

Yıldız, kilise için 16 milyon liralık bedel belirlediklerini belirtti ve “Bugün itibariyle çekimleri yapıldı ve ilana koyuldu. Burası baya bir kilise olarak kullanılmış. Burası daha sonra da samanlık olarak kullanılmış. İlanımızın ardından yeni sahibine hayırlı olsun diyoruz. Sivas medeniyetler şehridir. İnşallah burayı artık yakışan birine vereceğiz” ifadelerini kullandı.