“Sıfır Atık” bilgilendirme toplantısı yapıldı

“Sıfır Atık” bilgilendirme toplantısı yapıldı

Yayın: 18.01.2019 20:26
Paylaş:
A+ A-

Vali Fuat Gürel ve eşi Özlem Aras Gürel, Vali Yardımcısı Barboros Baran, KBÜ Rektör Yardımcısı Mustafa Yaşar, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutanı J. Albay Ali Sefa Yılmaz, Belediye Başkanları ve temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve çalışanlarının katıldığı bilgilendirme toplantısında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için hayata geçirilen “Sıfır Atık” projesi hakkında bilgiler verildi.

Geri dönüşüm, çevre duyarlılığı, atıkların depolanmasının çevreyi olumsuz etkilemesi, Sıfır Atık Projesi’nin ekonomiye kazandırdıkları ile ilgili konuların anlatıldığı toplantıda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde görevli Kimyager Dilek Çimen Eren tarafından Sıfır Atık Projesi ile ilgili sine vizyon gösterimi ve sunumun yapıldı.

Kamu kurumlarında, hem de evlerde bir atık kültürü oluşturulması gerektiğini ifade eden Vali Gürel, “Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Koordinasyonu ile ülkemiz genelinde sıfır atık projesi başlatılmıştır. İlimizde de sıfır atık çalışmalarına başlanmış olup, geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum tarafından da Safranbolu ilçemiz “Sıfır Atık” projesinde pilot bölge ilan etmişti. Biz önce valiliğimiz de bu işi başlattık ve Valilik Hizmet Binamızın katlarına sıfır atık geri dönüşüm kutularımızı koyduk. Bizim Sıfır Atıkla ilgili kaybedecek vaktimiz yok, bir an önce bu konuda yol almak durumundayız. Sizlerin gayretleriyle, çalışmalarıyla sıfır atık projesinde büyük bir yol alacağımıza inanıyorum. Öncelikli olarak kamu kuruluşları, okullar, hastaneler, üniversite, AVM’ler, işhanları, büyük siteler, işletmeler gibi insanların yoğun yaşadığı yerlerden başlanacak ve evlere doğru devam edecek. Kamu personeline, çalışanlara, öğrencilere ve halkımıza sıfır atıkla ilgili eğitimler verilerek aydınlatma işi sağlanacak ve Belediye Başkanlıklarımız da ayrı ayrı biriktirilen atıkların toplanmasını ve geri dönüşümünü sağlayacak tedbirler alacak” diye konuştu.

Vali Gürel’in yaptığı konuşmanın ardından Karabük Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz tarafından sıfır atık projesi ile ilgili yapılan ve yapılması planlanan projeler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.