Sinsi hastalık ‘hipertansiyon’

Sinsi hastalık ‘hipertansiyon’

Yayın: 18.05.2017 00:08
Paylaş:
A+ A-

Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz, 17 Mayıs Hipertansiyon Günü nedeniyle yaptığı açıklamada hipertansiyonun nedenleri ve yol açtığı sıkıntılara değindi.

Dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı giderek artan hipertansiyonun tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını söyleyen Dr. Seyfi Yılmaz şu bilgileri verdi: “Hipertansiyon diğer adıyla yüksek tansiyon, damarlarda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük ya da küçük tansiyondan herhangi birinin normal değerlerin üstünde olması ”hipertansiyon” olarak adlandırılır. Genetik faktörlerin yanı sıra stres, aşırı kilo, aşırı tuz tüketimi kalsiyum, potasyum, magnezyum içeren besinlerin yetersiz tüketilmesinin hipertansiyona yakalanma riskini arttıran faktörlerdendir. Hipertansiyon yıllarca hiç belirti vermeden ilerleyebilir; beyin, kalp, böbrek ve damar sistemine hasar verebilir.”

“Baş ağrısı, burun kanaması ve kulak çınlaması hipertansiyon belirtisi”

Aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak en belirgin hipertansiyon belirtilerinin baş ağrısı, ense ağrısı, baş dönmesi, zaman zaman burun kanaması, kulaklarda çınlama, sık idrara çıkma, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, olduğunu belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz, “Bu belirtiler hissedildiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır” diye konuştu.

Tansiyonun çok yüksek olması halinde bile bazı hastalarda hiç şikayet olmayabileceğine dikkat çeken Dr. Seyfi Yılmaz, “Bu durum çok daha tehlikelidir. Aniden beyin kanaması, felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetersizliği, görme kaybı gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden belirli aralıklarla kan basıncını ölçtürmek önemlidir” dedi

Kilo verme, düzenli spor, az tuz tüketimi, stresten kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikler ile tansiyon kontrolünün sağlanabileceğini belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyfi Yılmaz, yaşam biçiminde yapılacak değişikliklere rağmen kan basıncı hala yüksekse, doktor tarafından hastaya ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde kullanılacak ilaçların cinsi, dozu ve çeşitliliği tamamen doktorunuzun kontrolü altında olmalıdır. Doktor dışında birinin tavsiyesi üzerine herhangi bir ilaç alınmaması gerek. Bir hastada çok iyi sonuçlar vermiş olan bir ilaç, başka bir hastada zararlı sonuçlara yol açabilir” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Görele’de “Aynalı Çarşı” adlı tiyatro oyunu sahnelendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

GİRESUN (AA) – Giresun'un Görele ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin destansı mücadelesinin anlatıldığı “Aynalı Çarşı” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Uğur Bilgi'nin yönettiği, eğitmenliğini ise Nur Tuba Bankoğlu'nun yaptığı oyunda Görele Anadolu Lisesi öğrencileri rol aldı.

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde sahnelenen oyunu izleyen Belediye Başkan Vekili Hediye Dülger, öğrencilerin Çanakkale'de yaşanan destansı mücadelenin ruhunu salona en iyi şekilde yansıttıklarını söyledi.

Dülger, öğrencileri tebrik ederek, çeşitli hediyeler verdi.