Sosyal Hayat Mı?..

Sosyal Hayat Mı?..

Yayın: 21.01.2018 20:54
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te sosyal hayatın dinamikliği ve canlılığı ile ilgili olarak neler söylenebilir.
Karabük’te sosyal hayatı tanımlamak ihtiyacı duysaydık buna nasıl bir yorum yapmamız gerekirdi…
Bu soruyu yanıtlamakta zorluk çektiğinizin farkındayım.
Neden acaba?…
****
Gündüz olunca araba ve insan trafiğinden darlık çeken ana caddelerde akşamın kararmasıyla birlikte tabir yerindeyse ,neredeyse in cin top oynayacak bir durum oluşuyor.
Akşam sinemadan çıkan insanlar,caddelerin sessizliğinde ıssızlığın ürküntüsü ile yol üzerinde tedirgin bir biçimde yürümek zorunda kalıyor.
Gündüz ile gece arasında bu kadar fark herhalde çöllerde olur diye düşünüyoruz…
Bir başka anormal durumda;
Karabük’ün ileriye dönük olarak tasarımlamadan yapılan caddelerin insanların ihtiyacına cevap verememesidir.
Bu durum kentte var olan bizlerin yaşam kalitesini sekteye uğratıyor.
Ben sosyolog değilim….
Ancak bu kentte sanki bir şeylerin sıkıntısı yaşanıyor.
Dışarıdan gelen herkes gezilip görülecek,vakit geçirilecek yerleri soruyor.

Görünen gerçek o dur ki;kentte yaşamın bu denli zor gerçekleşiyor olması hiç de kabul edilebilir bir durum oluşturmamaktadır.
O nedenle de;insanların kaynaşması ve karşılıklı bilgi alışverişi bir türlü gerçekleşmiyor.
Deyim yerinde ise sanal durum dışında insanlar birbirinden habersiz yaşamak zorunda kalıyor.
Kente yönelik sorunların tespiti güçleşiyor.
Kent kültürü bilincinin gelişmesi engelleniyor.
Dumura uğramış sosyal hayat bir türlü kendi gerçeğini ortaya koyamıyor.
Fiziki yapı da ,sosyalleşmemize darbe vuruyor.
****
İyi ama bu durumda ne yapmak gerekir.?…
Bu olumsuz durumdan kurtulması için,fiziki yapıda Karabük insanının yararlanabileceği ortak alanları ortaya çıkarmak gerekiyor.
Dikkati çeken asıl mesele şudur:
Bizler acaba ölmeden bu kentin ana caddelerinde gece gezen insanlar görebilecek miyiz?
Sahiden görebilecek miyiz?
Az kalsın unutuyordum…
Acaba Karabük böyle bir mutluluğu yaşayabilir mi?
Gelecek bilimcilerin bile Karabük açısından böyle bir soruya yanıt verirken zorlanacakları bir gerçektir.
****
Karabük’ün sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek,yapısına dinamizm kazandıracak çok önemli bir yaşam alanı var.
Bunlardan biri,Ankara caddesi’ne bitişik demiryolu mevki…ki,Karabük’ün kuruluş hatası olarak DDY arazisi olarak kullanılan Arıcak vadisi.
Yüzevler’in yıkılması ile elde edilen kent meydanı sosyalleşmemizi sağlayamadı.
Karabük ‘ün cazibe merkezi olamadı.
Kent yaşamına katkı yapamadı.
Bu noktada..
Bütün arzumuz kente yaşam alanlarının kazandırılmasıdır.
Birlikte oturulabilecek sosyal alanların inşa edilmesi en büyük hasretimizdir.
Hürriyet caddesinin zifiri karanlığını yok edebilecek,Karabük’ü ışıtacak aydınlık mekanlara ihtiyaç vardır.
Bu ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır.

Yorumlar

  1. KARABÜKLÜ

    SAYIN KALYONCU.KARABÜK ŞEHİR MERKEZİ YIKILIP ALT KATLAR İŞ YERİ ÜST KATLAR KONUT OLARAK YENİDEN YAPILMADIKÇA AKŞAM 7 DEN SONRA HAYALET ŞEHİR OLARAK KALMAYA MAHKUM.HELE BÖYLE ŞEHİR MERKEZİNİ BÜYÜTMEK YERİNE TÜM KAMU BİNALARIMIZI ŞEHİR MERKEZİNE YAPMAK DERDİNDE OLAN YÖNETİCİLERİMİZ OLDUĞU SÜRECE SİTTİN SENE DE HAYALET ŞEHİR OLARAK KALIR.BAKSANIZA SGK BİNASI,İŞ KUR BİNASI BELEDİYE BİNASI, TUTTURMUŞLAR VALİLİK BİNASINIDA ANIT MEYDANINA YAPACAKLARMIŞ.ALLAH DAN KORKUN BE VİZYONSUZLAR BIRAKIN DA AZICIK DA NEFES ALACAK YER OLSUN. NEYMİŞ ALKOLİKLER DADANMIŞ. NEREDE SENİN KOLLUK KUVVETİN DEVRİYE GEZDİR POLİSLERİ DE ALKOLİK KALMASIN SENİN EMRİNDE DEĞİLLER Mİ ?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Enerjisa Atatürk İlkokulu Hatay’da törenle açıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

HATAY (AA) – Sabancı Vakfı ve Enerjisa Enerji işbirliğiyle yaptırılan 5 derslikli Enerjisa Atatürk İlkokulu, Hatay'ın Hassa ilçesinde törenle hizmete sunuldu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yaralarını sarmak için ilk günden bu yana yoğun çalışmalar gerçekleştiren Sabancı Vakfı ve Enerjisa Enerji bölgeye yönelik desteklerini sürdürüyor.

Hatay'da eğitimin aksamaması için geçen yıl “Hatay'a 3 ayda 3 okul” sözüyle yola çıkan ve planladığı gibi okulları eğitime kazandıran Sabancı Vakfı, Enerjisa Enerji'nin yabancı hissedarı olan E.ON'un katkılarıyla Hassa ilçesinde yaptırdığı Enerjisa Atatürk İlkokulu'nu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda öğrenci ve öğretmenlere armağan etti.

Hassa Kaymakamı Osman Acar, açılıştaki konuşmasında, okulun yapım sürecinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Okulun ülkeye ve ilçeye hayırlı olmasını temenni eden Acar, 6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrasında ilçede süratli bir şekilde toparlanma yolunda ilerlediklerini söyledi.

Acar, depremler sonrasında ilçedeki okulların büyük tahribat aldığını ifade etti.

Depremde hasar alan okullardan birisinin de Atatürk İlkokulu olduğunu belirten Acar, “Yeni okulumuz çocuklarımıza, ilçemize hayırlı olsun. Burada biz eğitim ve öğretim faaliyetlerimize kaldığımız yerden inşallah daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz.” dedi.

– “Hatay'a bu dördüncü okul desteğimiz”

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan da deprem bölgesinde eğitim ve öğretimin aksamaması için imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

Toplumsal sorunların çözümünde eğitimin öncelikli alan olduğunu bildiklerini ifade eden Safkan, şöyle konuştu:

“6 Şubat depremlerinden sonra tekrar bölgede eğitim öğretimin sürdürülebilir olması, öğretmen ve öğrencilerin güvenli okul ortamlarında bir araya gelmeleri, tekli sistemde eğitim öğretim alabilmeleri tabii çok çok önemli. Vakfımızın bu sene 50'nci yaşı. 50 yıllık faaliyet geçmişimizde en önemli alanlardan biri şüphesiz eğitim. Eğitim altında verdiğimiz desteklerden Hatay'a bu dördüncü okul desteğimiz. İnşallah beşincisi ve altıncısı da planlarımız arasında yer alıyor. Depremin yaralarını bir nebze de sarabilmiş olmaktan, destek vermiş olmaktan tabii son derece mutluyuz. Bu vesileyle bugün Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı da kutluyorum. Herkese hayırlı uğurlu olmasını dilerim.”

– “Bölgenin kalkınması için eğitimin çok önemli olduğunu biliyoruz”

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci, depremlerden etkilenen 11 ilin başta Hatay olmak üzere 5'inin Enerjisa Dağıtım Şirketleri Toroslar EDAŞ'ın sorumluluk bölgesinde olduğunu belirtti.

Özsürekci, depremlerde hem kaybettikleri çalışma arkadaşları hem de hasar gören şebeke unsurlarıyla depremzede bir şirket olduklarını aktardı.

Depremin ilk günlerinden itibaren bölgeye enerji vermek ve yaraları sarmak için büyük mücadele verdiklerine değinen Özsürekci, “Aynı zamanda bunları yaparken bölgenin sosyal sorumluluğu açısından kalkınması için eğitimin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bugün Hatay Hassa'da Enerjisa Atatürk İlkokulu'nun açılışında bulunuyoruz. Bu okul aynı zamanda hissedarımız olan E.ON'un 70 bin çalışanının bağışlarıyla bugüne geldi. Herkese hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Enerjisa Enerji Mali İşler Lideri (CFO) Philipp Ulbrich, deprem sonrası birkaç günde 70 bin çalışanları ve şirketleri tarafından 1 milyon avrodan fazla para toplanarak okulun inşa edilmesine karar verildiğini belirtti.

Okulun ilçeye kazandırmasında katkı sağladıkları için çok mutlu olduklarını dile getiren Ulbrich, “Bugün burada bulunmam, hem E.ON hem de Enerjisa olarak deprem sonrasını iyileştirme ve yerel halkla dayanışma içinde olma konusundaki kararlılığımızı ifade ediyor.” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar okulun açılış kurdelesini kesti, sınıfları gezdi ve öğrencilere hediyeler verdi.