Tarımda, 15 Bin Çiftçi Ailemizle Bizde Varız

Tarımda, 15 Bin Çiftçi Ailemizle Bizde Varız

Yayın: 18.01.2021 23:06
Paylaş:
A+ A-

Vali Fuat Gürel, kurum ziyaretleri kapsamında İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ ve İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci ile birlikte İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek ilimizde sürdürülen tarımsal çalışmalar ve projeler hakkında İl Müdürü Çetin Ayvalık’tan brifing aldı.

71.840 hektar tarım arazimiz var;

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda Şube Müdürlerinin de hazır bulunduğu toplantıda kuruluşun genel yapısı, personel, bina ve araç durumu hakkında bilgiler veren İl Müdürü Çetin Ayvalık;  İlin toplam yüzölçümünün 414.500 hektar olduğunu 300.000 hektar alanın ormanlık alan, 4.222 hektarın mera, 38.421 hektar tarım arazisi dışı ve 71.840 hektar arazinin tarım arazisi olduğunu ifade etti.

15.000 Çiftçi Ailemiz Bitkisel Üretim Gerçekleştiriyor;

Bitkisel üretimde 15.000 Çiftçi ailesi olduğunu, ortalama arazi büyüklüğünün 5-50 dekar, toplam ekilen alanın  %31’inin tarla ürünü olduğunu,  hububat ve yem bitkisi başta olmak üzere 117.015 ton rekolte gerçekleştiği,  sebze üretiminin 15.813 ton olduğu, ceviz üzüm elma yoğunlukta olmak üzere meyve üretimin  8.176 ton, örtü altı tarımında salatalık domates ıspanak ve marul ağırlıklı olmak üzere 5.644 ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

42.250.000 Adet Yumurta Ürettik.

İlimizin 56.830 adet Büyükbaş, 31.300 adet küçükbaş 1.455.000 adet kanatlı hayvan 19.200 adet Arılı Kovan varlığının bulunduğunu 2.060 ton et üretimi 66.000 ton süt üretimi 42.250.000 adet yumurta üretimi ve 104.000 kg bal üretiminin gerçekleştiğini kaydetti.

Hayvan sağlığı kapsamında 171.994 doz aşılama gerçekleştirdiklerini, İlimizde 2.509 işletmeye 5.156 adet gıda denetiminin yapıldığını 5996 Sayılı Kanun kapsamında yapılan denetimlerde 294.908 TL idari para cezası uygulandığını ifade etti.

Projelerimizi Başarı İle Yürüttük;

2020 Yılında bitkisel üretimi alanında; Meyveciliği Geliştirme Projesi, Sertifikalık Tohum Kullanımı ve Yaygınlaştırma Projesi Yem Bitkileri Üretim ve Geliştirme Projesi  Baklagil Üretimi ve Geliştirme Projesi, Örtüaltı Tarımının Geliştirilmesi, Tarım Makineleri Teczihat Alım Projesi, Hayvancılık Üretimi Alanında ise Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma projelerini başarı ile yürüttüklerini söyledi.

2021 Yılında Bitkisel Üretim alanında Silajlık Mısır Üretimi ve Geliştirilmesi, Çeltik Üretimini Geliştirilmesi, Damlama Sulama Yöntemi ile Çeltik Üretimi, Meyveciliği Geliştirme Projesi, Baklagil Üretimini Geliştirme Projesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Geliştirme Projesi, Yağlık Ayçiçeği Üretimi Projesi, Turşuluk Kornişon Yetiştirme Projesi, Sarımsak Üretimi Projesi Hayvancılık Üretimi kapsamında Mobil Koyun Banyoluğu ile Parazitle Mücadele Projesi Arıcılığı Geliştirme Projesi ve Yapay Mera Projelerini teklif ettiklerini belirtti.

Tüm bu projelerle çiftçilerimizin hem bitkisel hem de hayvansal üretim alanında ürettiklerini artırmayı çeşitlendirmeyi ve kendi kendine yeten bir ilden ayrılarak sanayi ve turizmin yanında tarımsal üretim anlamında da söz sahibi olan bir il olmayı hedeflediklerini belirtti.

Pandemi ile birlikte köye dönüşün hızlandığı bu zamanlarda tarımsal üretimin oldukça önemli olduğunu tarımsal alanda da söz sahibi olmak adına önemli projeler yürüten İl Müdürü Çetin Ayvalık başta olmak üzere tüm çalışanlara teşekkür etti.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

HONG KONG (AA) – Hong Kong'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastiklere getirilen yasak yürürlüğe girdi.

Hong Kong Çevre Koruma Departmanının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklere yönelik yasağın başladığı bildirildi.

Büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle çok miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong'da bu alanda getirilen yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak yasağın paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardaklar için henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Yasağın seneye uygulanması beklenen ikinci aşamasında paket servis de dahil tek kullanımlık tüm plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş sürecinde 6 ay mühlet verilen restoranların birçoğunun yeni önlemi uygulamaya başladığı kaydedildi.

– “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor”

Hong Kong'daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkati çekerek, “Tek kullanımlık bir çatal bıçak setinin küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek sektörü için pek de dostane değil.” dedi.

Çevreci örgüt Greenpeace, plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong'da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu ancak birçok işletmenin ambalajlarını iyileştirmek yerine yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağı politikasının, halkı maddeden uzak durmaları yönünde etkilemeyi amaçlaması gerektiğini dile getirerek, “Hükümete tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sorunun temelini çözmenin yolu budur.” diye konuştu.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre şehir, günde 11 bin 128 ton katı atık imha ediyor, bunların 2 bin 369 tonunu plastikler oluşturuyordu.

Hong Kong'da atıkların yok edilmesi için 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunuyor fakat hükümet, bu sahaların 2026 yılına kadar dolmasını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos'tan itibaren evleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöpler için ödeme yapmaya zorlayacak katı atık ücretlendirmesini uygulamayı planlıyor ancak uygulamayla ilgili lojistik sorunu henüz çözülemedi.