Türkiye’nin En Büyük Blok Ormanlarına Girişler Yasaklandı

Türkiye’nin En Büyük Blok Ormanlarına Girişler Yasaklandı

Yayın: 01.08.2021 21:35
Paylaş:
A+ A-

(İHA) – Karabük Valiliği, Türkiye’nin en büyük blok ormanlarını içinde barındıran ve Avrupa’nın 100 sıcak noktasından biri olan Karabük ormanlarına giriş-çıkışların son günlerde artan orman yangınlarına karşı yasaklandığını duyurdu.

Sahip olduğu yaban hayat ve bitki çeşitliliği ile insanların ilgisini çeken Karabük ormanlarına mevsim normalleri üzerindeki sıcaklık ve yangın riski nedeniyle giriş-çıkışlar 9 Eylül 2021 tarihine kadar yasaklandı. Dünyada çok az ormanda görülebilecek kadar çok sayıda ağaç, bitki ve hayvan türünü barındıran ormanlarla ilgili Karabük Valiliğince yapılan açıklamada, “Oluşan kurak hava şartlarında muhtemel orman yangınını önlemek amacıyla, orman yangınlarının artması söz konusu olacağından, izinli alanlar ve yetkili kişiler dışında orman alanlarına giriş – çıkışlar 30 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 1 Eylül 2021 tarihine kadar yasaklanmıştır. Giriş – çıkış yasağının uygulaması ve kontrolünün, Karabük Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüklerince sağlanmasına karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Tescilli piknik ve mesire yerleri dışında, orman alanlarında piknik yapılmaması ve bu alanlara giriş-çıkışa müsaade edilmeyeceğine dair vatandaşların bilgilendirilip, uyarılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yangına hassas yerlere orman yangınlarına karşı duyarlılığın arttırılması için pankart, tabela, bildiri asılması, ormanlık bölgelerde kolluk kuvvetleri tarafından devriye gezilip, olası yangın tehlikesi oluşması muhtemel durumlarda acil tedbirler alınması, ormanlara 4 kilometre mesafede yer alan ve orman köyü olan köylerin sınırları içinde çoban ateşi, piknik ateşi gibi ateşlere, bahçe ve anız temizliği maksatlı ateş yakılmasına, ayrıca düğün, eğlence amaçlı yapılan kutlamalarda, havai fişek, dilek balonu vb. yanıcı maddelerin kullanımına müsaade edilmemesi kararları alınmıştır” denildi.

2 kişi görüş bildirdi

  1. karbuksevdalısı

    ah arkadaşım girişler yasaklandı çözüm mü. Adam gece alıyor arabasın 5 10 bira çekiyor yol kenarına, ormanın dibine aracını, lakır lakır içiyor şişesinide ağacın çalının dibine atıyor. Ah dostum gidin gezin bulak orman yolu harmanlardan girin ağaç dipleri şişe dolu..aşağıdana koyü Bartın tarafından giris yapın ağaç dipleri şişe dolu. Nerde bu yetkililer .yanmasın ormalarımızşişeleri ormanda bırakmayın lütfen…

  2. Kolluk Görevini Yapacak

    Kolluk Görevini Yapacak cezai işlem uygulayacak uygulamazlarsa onlarda sorumlu, görevlerini yerine getirmemiş oluyorlar. Amirler ve vatandaşlarda sorumlu görevlerini yapmayan memurlar hakkında yargı organında olsun iç , soruşturmada olsun, takip ve şikayette bulunmadıkları için… Devlet tüzel kişiliğe sahiptir. İşleyişi sistematiktir. Nokta!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Kültürel Mirasın Korunmasına Katkı Sağlayacak Önemli Adımlar Atılıyor

Yayın: 25.04.2024 14:24
Paylaş:
A+ A-

Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen’in TÜBİTAK destekli “Geleneksel Safranbolu Evleri Plan Tipolojilerinin Çekişmeli Üretici Ağ Algoritmasıyla (GAN) Çözümlenmesi İçin Hesaplamalı Yöntemler Geliştirilmesi” başlıklı projesi hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin çekişmeli üretici ağ algoritmasıyla analiz edilmesi için hesaplamalı yöntemler geliştiriliyor. Gökmen, proje danışmanlarıyla birlikte çalışmalarına devam ederken, yapay zeka tekniklerini kullanarak Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojilerini detaylı bir şekilde incelemeyi hedefliyor.

Gökmen, projenin genel amacının coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmek olduğunu belirtti. Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi sayesinde, bu tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli adımlar atılacağı ifade ediliyor.

Gökmen, Safranbolu’nun kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu ve proje kapsamında öğrencileriyle birlikte defalarca Safranbolu’ya ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Projenin danışmanları arasında Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu ve Doç. Dr. Taner Arsan yer alıyor. Gökmen, yapay zeka tekniklerinin kullanılmasıyla Safranbolu evlerinin detaylı analizinin yapılabileceğini ve bu sayede kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacağını vurguladı.

Gökmen gazetemize yaptığı açıklamada: “Projenin genel amacı, coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde güncel bir araştırma alanı olarak ortaya çıkan yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmektir. Proje danışmanı Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu’nu ve Doç. Dr. Taner Arsan ile çalışmalara devam ediyoruz.  Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi için yapay zeka teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler sayesinde Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojileri daha detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bu çalışma ile Safranbolu evlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda da önemli adımlar atılacaktır.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)