UZMAN DOKTOR MURAT ACAT’IN BÜYÜK ÇIKIŞI..

UZMAN DOKTOR MURAT ACAT’IN BÜYÜK ÇIKIŞI..

Yayın: 14.10.2021 22:06
Paylaş:
A+ A-

KBÜ Şirinevler Hastanesi Gögüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Murat ACAT yazdığı bir makale ile Tıp Literatürüne girdi.Gögüs Hastalıkları Uzman Doktoru Murat ACAT “Sinovac aşısından iki doz olanları biz aşı olmuş olarak görmüyoruz..” derken “Covid-19 hastası olarak gelenlerin birinci grubu gençler ve hiç aşı olmamışlar.Buna karşın ikinci grup ise Sinovac aşısı olanlar..” görüşlerini dile getirdi.

Doğma/büyüme Karabüklü olan ve İlk,orta,lise öğrenimlerini Karabük’te yapan KBÜ Şirinevler Eğitim/Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Murat ACAT YAZDIĞI BİR MAKALE İLE Dünya Tıp Literatürüne girdi.Uzman Doç. Dr.Murat ACAT sinovac aşısı olanlar için de “Bu aşıdan iki doz olanları,biz aşı olmuş olarak görmüyoruz..” dedi.

KBÜ Şirinevler Hastanesi Göğüs Hastalıkları UZMANI Doç.Dr.Murat ACAT İHA Ajansına ayrıca bu açıklamaları da yaptı.

(İHA) – Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Acat, Covid-19 hastalarına uyguladığı ilaç tedavisi ile ilgili yayınladığı makale ile dünya lliteratürüne girdi.
Karabük’te alanında başarılı ameliyat ve çalışmalarla adından söz ettiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Acat, virüse yakalanan hastalara uyguladığı antifibrotik ilaçlarla tedavide büyük yol aldıklarını söyledi.
40 hasta üzerinde uygulanan tedavi ile elde ettikleri sonuçları testlerle ortaya koyan Acat’ın hazırladığı makale ise dünya literatüründe yayınlanan ilk yazı oldu.
Konuyla ilgili İHA’ya açıklamalarda bulunan Do. Dr. Murat Acat, “Covid-19 hastalığında antifibrotik ilacın işe yarayabileceği noktasında teorik yazılar çıkmıştı. Biz 40’a yakın hastamızda bu tedaviyi uygulayarak işe yaradığını gördük. Makalemizde 22 hastamızın verisi var. Yapılan tetkikler sonucu uyguladığımız tedavilerin doğru olduğunu da ortaya çıkarttı” dedi.
Covid-19 hastalarımızın her birinin farklı şekilde seyrettiğini aktaran Acat, “Bu hastalarımızın bir kısmı evinde ayakta rahat bir şekilde tedavi olurken, bir kısmında uzayan oksijen düşüklüğü ortaya çıkıyor. Bir kısmının ise akciğerler grafiklerinde lezyonların arttığını ve akciğerlerin içindeki zarlarda kalınlaştığını görüyoruz. Özellikle 3. haftadan sonra akciğerlerin içindeki zarlardaki kalınlaşmayla seyreden veya yaygın akciğer tutulumu olup beraberinde oksijeni düşük olan hastalarda interstisyel akciğer hastalıklarında kullandığımız antifibrotik dediğimiz bir ilacı uyguladık. Hastalarımızla ilgili dataların istatiksel analizlerini yaptığımızda bu hastaların oksijen konsantiratörü ile evine taburcu edebildiğimiz ağır hastalara göre daha iyi iyileştiklerini ve tedaviye başladıktan 2 ay sonra akciğer tomografilerinde ve solunum fonksiyon testlerinde diğer gruplara göre anlamlı bir şekilde fark olduğunu tespit ettik. Dünya literatüründe ilk yayının Türkiye’den Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi adına sevindirici bir durum” ifadesinde bulundu.

“40’a yakın hastamızda bu tedaviyi uygulayarak işe yaradığını gördük”
“idiopatikpulmonerfibrozis” dedikleri hasta gruplarında bu ilaçların 1990 yılından beri kullanılan ve bildikleri bir ilaç olduğunu da kaydeden Doç. Dr. Acat, “Bir takım yan etkileri var ama yan etkileri de biliyoruz. En önemli özelliği ise immün sistemini baskılayıcı bir ilaç değil. Covid-19 hastalarının büyük bir bölümünde kortizonda kullanıyoruz. Kortizon immün sitemini baskılayıcı bir ilaç, ama bu antifibrotiklerimmün sistemini baskılayan bir ilaç olmadığından kortizonla birlikte kullanılabiliyor ki, biz hastalarımıza hem kortizon hem de antifibrotik verdik. Ama ek bir enfeksiyon zemini oluşturmuyor buda avantaj bu ilaçlar için. Covid-19 hastalığında antifibrotik ilacın işe yarayabileceği noktasında teorik yazılar çıkmıştı. Biz Karabük’te 40’a yakın hastamızda bu tedaviyi uygulayarak işe yaradığını gördük. Makalemizde 22 hastamızın verisi de var. Yapılan tetkikler sonucu uyguladığımız tedavilerin doğru olduğunu da ortaya çıkarttı” diye konuştu.

“Sivonacta iki doz olanları biz aşısız olarak görüyoruz”
Acat, şu an ağır hastalarının büyük bir bölümü iki gruptan oluştuğunu da sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:
“Bunun birinci grubu gençler ve hiç aşı olmamışlar. Maalesef ağır geçiriyorlar. İkinci grupta iki doz sadece sinovac aşısı olmuş 65 yaş üstü vatandaşlarımız. Sinovac aşısının koruyuculuğu 4 ay kadar sürüyor ve iki doz olanları biz şu an aşısız olarak kabul ediyoruz. Onun için muhakkak mRNA aşılarını üçüncü doz olarak olmalarını tavsiye ediyoruz.”

 

Yorumlar

  1. onemli degil

    Yöntemi kendisi bulmamış. Başkaları bunu yazmış doktorumuzda uygulama yapmış. Yani denemiş. İllaki buda başarıdır. Ama başarı ilk bunu uygulayan kisilerindir.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”