Yanmaktan Son Anda Kurtuldular

Yanmaktan Son Anda Kurtuldular

Yayın: 02.03.2020 19:31
Paylaş:
A+ A-

Evinde sobayı yakmak için kullandığı benzinin parlaması sonucu yangın çıktı. Bir anda alevlerin sardığı odada diri diri yanmaktan son anda kurtulan anne ve çocukları güçlükle kendilerini dışarı atmayı başardı.
Edinilen bilgiye göre yangın, merkeze bağlı karabük Köyü mahallesi Bahçelievler Caddesi’nde 106 nolu Sokak üzerinde meydana geldi. 3 katlı bir apartmanın orta katında oturan 28 yaşındaki Melek Ateşcan, tutuşturmak istediği sobaya benzin dökerek alevlendirmek istedi. Benzinin parlayıp alev alması sonucu sobadan sıçrayan kıvılcımlar evdeki eşyaları tutuşturdu. Evden yükselen alevleri fark eden komşuların durumu polis ve itfaiye ekiplerine haber verdi. Bu sırada çıkan yangına müdahale etmek isteyen Melek Ateşcan ile 10 yaşındaki oğlu Eymen Ateşcan alevler arasında kalmaktan son anda kurtularak kendilerini dışarı atmayı başardı. Dumandan etkilenen anne ve oğlu olay yerine gelen 112 ekipleri tarafından ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
Öte yandan olay yerine gelen Karabük Belediyesi itfaiye ekipleri alevlere müdahale etti. Ekipler tarafından yangın kısa söndürülürken, evdeki eşyalar kullanılamaz hale geldi.
Yangınla ilgili polis ekipleri soruşturma başlattı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Kültürel Mirasın Korunmasına Katkı Sağlayacak Önemli Adımlar Atılıyor

Yayın: 25.04.2024 14:24
Paylaş:
A+ A-

Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen’in TÜBİTAK destekli “Geleneksel Safranbolu Evleri Plan Tipolojilerinin Çekişmeli Üretici Ağ Algoritmasıyla (GAN) Çözümlenmesi İçin Hesaplamalı Yöntemler Geliştirilmesi” başlıklı projesi hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin çekişmeli üretici ağ algoritmasıyla analiz edilmesi için hesaplamalı yöntemler geliştiriliyor. Gökmen, proje danışmanlarıyla birlikte çalışmalarına devam ederken, yapay zeka tekniklerini kullanarak Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojilerini detaylı bir şekilde incelemeyi hedefliyor.

Gökmen, projenin genel amacının coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmek olduğunu belirtti. Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi sayesinde, bu tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli adımlar atılacağı ifade ediliyor.

Gökmen, Safranbolu’nun kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu ve proje kapsamında öğrencileriyle birlikte defalarca Safranbolu’ya ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Projenin danışmanları arasında Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu ve Doç. Dr. Taner Arsan yer alıyor. Gökmen, yapay zeka tekniklerinin kullanılmasıyla Safranbolu evlerinin detaylı analizinin yapılabileceğini ve bu sayede kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacağını vurguladı.

Gökmen gazetemize yaptığı açıklamada: “Projenin genel amacı, coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde güncel bir araştırma alanı olarak ortaya çıkan yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmektir. Proje danışmanı Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu’nu ve Doç. Dr. Taner Arsan ile çalışmalara devam ediyoruz.  Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi için yapay zeka teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler sayesinde Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojileri daha detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bu çalışma ile Safranbolu evlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda da önemli adımlar atılacaktır.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)