Kurtoğlu; “Yapılan Zam Bizleri Kesinlikle Tatmin Etmemiştir..”

Kurtoğlu; “Yapılan Zam Bizleri Kesinlikle Tatmin Etmemiştir..”

Yayın: 07.07.2021 22:34
Paylaş:
A+ A-

Türk Eğitim Sen Karabük Şube Başkanı Ahmet Kurtoğlu “Devletin açıkladığı rakamlar da,yıllık enflasyon rakamı yüzde 17.45 diyor. Ancak biz markete gittiğimizde,bu rakamın yüzde 17.45 değil,yüzde 37.45 olduğunu çok net görüyoruz.Türkiye de gelir adaletsizliğinin kapatılmasını istiyoruz…” şeklinde açıklamalar yaptı.

Haber ;Nurhan Deveci-Nuray Öztürk

Emekli ve Memur maaşlarına yapılan zam konusunda bir tepki de Türk Kamu Sen’e bağlı Karabük Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Kurtoğlu’ndan geldi.Verilen zamları eleştiren Türk Eğitim Sen Karabük Şube Başkanı Ahmet Kurtoğlu  “Doğu bloku Ülkelerinden yeni kopmuş olan Polonya’da asgari ücret 614 Euro,Çekya’da 580 Euro,Ülkemizde ise 280 Euro’nın bile altında.Böyle bir adaletsizlik yaşıyoruz..” dedi.

Türk Eğitim Sen Karabük Şube Başkanı Ahmet Kurtoğlu ayrıca şu görüşleri de dile getirdi.

“Kamu da çalışanlara emekliler dâhil her yıl devletin siyasi iktidarların çalışanlara verdiği maaş zamlarını belirliyorlar bu Türkiye’de 2001 yılına kadar böyleydi. Şimdi resmi 4688 sayılı sendika yasası çıktı yani devlet memurlarını sendikalı olur hale geldiler. Ondan sonra kurulu sendikalar 2002 den itibaren Toplu Sözleme yapmaya başladılar. Bu Sözleşme daha önce her yıl Ağustos ayında yapılırdı şimdi 5-6 yıldan bu yana 2 yılda bir yapıyoruz bu sözleşmeyi. En  son yapılan toplu sözleşme 2019 Yılının Ağustos ayından yapıldı (2020-2021 yılları için)

Şimdi 2021 yılının yetkili sendikanın imzaladığı zam oranında 2021 ilk 6 ayı için oran yüzde 3’tü ama bir önceki yılın ocak ayında 6 aylık enflasyon farkı yüzde 4.36 çıktı yani imzalanan toplu sözleşme zammının iki katı. Toplu sözleşmelerde yapılan oran çok önemlidir yani yüzde 50 yanılma payı çok büyüktür gel gelelim buradaki yanılma payı yüzde yüzün üzerinde dolayısıyla 1 OCAK 2020 tüm devlet memurları emekliler yüzde 7.36 zam aldılar.

İkinci 6 ay maaş zammını da yine yüzde 3’tü. 5 Temmuz 2021 tarihinde TUİK’in yaptığı enflasyon açıklamasında ilk 6 aydaki enflasyon farkı olan 5.45 bu da yüzde iki yüze yakın bir yanılma payı ikinci yarısı için sadece enflasyon farkı 8.45 çıkıyor biz bunun yüzde 3’nü zam olarak açıklamışız.

15 Temmuz itibariyle enflasyon farkı da yansıtılarak yüzde 8.45 tüm kamu ve emekli maaşlarına zam verecek.

Biz kamu çalışanları olarak sadece enflasyon farkı alıyoruz demek ki devlet memurları 2012- 2013 yılından itibaren enflasyon kadar zamma muhtaç durumda

Bizim kamu çalışanlarımız gelirlerin korunması doğrultusunda ücret alıyorlar yani bizim 10 yıldır kamu çalışanları olarak aldığımız ücret 10 yıl önce aldığımız konumda.

Devletin açıkladığı rakamlarda yıllık enflasyon rakamı yüzde 17.45 diyorlar ama biz markete gittiğimizde bu oranın yüzde 17.45 değil yüzde 37.45 olduğunu çok net görüyoruz.

Ücreti fiyat endeksi ile karşılaştığında yüzde 37.45 te kalıyor.

Yaşadığımız gördüğümüz bu rakamlar kadar yansımadığı ortada dolayısıyla biz kamu çalışanları adına talebimiz ‘Enflasyon kadar artış değil aynı zamanda Türkiye’nin büyümesindeki milli gelir artış kadar da kamu çalışanlarının pay almasına yönelik ve geçmiş 8-10 yılında gelir adaletinin de sağlanmasını istiyoruz.

Türkiye’de gelir adaletsizliğin de kapatılmasını istiyoruz. Dünyadan size asgari ücret oranları örnekler vereyim bununla ilgili bir araştırma yaptım.

İsviçre’nin asgari ücreti 3.800 Euro yani 10 küsur TL den hesaplarsak aylık 38 bin küsur yapar.

Lüksemburg’da 2200 Euro,

İrlanda da 1724 Euro,

Hollanda 1685 Euro,

Belçika’da 1682 Euro,

Almanya 1614 Euro,

Battı dediğimiz Yunanistan’da 760 Euro yani yine 10 TL ile hesaplasak 7 bin 600 TL,

Yine Doğu bloğundan kopmuş daha gelişmesini tamlayamamış olan Polonya’da 614 Euro,

Çekoslovakya 580 Euro. Bizim Türkiye’de net 280 Euro’nun altında yani bize en yakın olan Çekya bizden iki kat fazla.

Bizim ülkemizde çalışanın emeği boşa gidiyor. Yapılan memur maaş zamları sadece bu yıl değil son 10 yılda geçerli devletin ilan ettiği Enflasyon rakamları maaş artışı zammı değil çalışanın emeği eksiğe gitmesin diye veriliyor. Enflasyon oranıyla yapılan gerçek enflasyon ile bir değil.

Şuanda bu senenin başında yeni göreve atanacak yeni işe başlayacak bir öğretmenin 9 derece yani 1 kademe bir öğretmenin alacağı maaş 4.607 TL maaş alıyordu.15 Temmuzda bu yüzde 8.45 TL zam ile alacağı 4.962 TL yani 355 TL zam gelmiş.

Bizim için mesele Kamu çalışanlarına verilen15 Temmuz Sendikal güçten dolayı verilen Toplu Sözleşme ile alınan bir zam değil oluşan Enflasyon kadar verilen sabit gelirli insanlarına mecburen uyguladığı artıştır.”dedi.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kurum Müdürlerinden Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya Hayırlı Olsun Ziyareti

Yayın: 19.04.2024 13:46
Paylaş:
A+ A-

Karabük Ticaret İl Müdürü Ferudun Karataş, Karabük Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İsrafil Yıldız, Karabük Organize Sanayi Bölgesi İl Müdürü Alper Tolga Saka, KOSGEB İl Müdürü Serhat Saygın, KARGAZ Karabük İşletme Müdürü Cengiz Mancıoğlu ve BAKKA YDO Koordinatörü Sakin Eren, 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde Karabük Belediye Başkanı seçilen Özkan Çetinkaya’ya hayırlı olsun temennisinde bulunarak, yeni görevinde başarılar dilediler.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkan Özkan Çetinkaya, Karabük Ticaret İl Müdürü Ferudun Karataş, Karabük Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İsrafil Yıldız, Karabük Organize Sanayi Bölgesi İl Müdürü Alper Tolga Saka, KOSGEB İl Müdürü Serhat Saygın, KARGAZ Karabük İşletme Müdürü Cengiz Mancıoğlu ve BAKKA YDO Koordinatörü Sakin Eren’e nazik ziyaretleri ve güzel temennileri için teşekkür etti.