Yaşlılara Kolaylık İçin HES Karekodlu Anahtarlık Yapıyor

Yaşlılara Kolaylık İçin HES Karekodlu Anahtarlık Yapıyor

Yayın: 31.12.2020 18:01
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te fotoğrafçılık yapan İsmail Eser Hayat Eve Sığar (HES) kodu ile giriş yapılan yerlerde yaşlılara kolaylık olması için HES karekodlu anahtarlık yapmaya başladı.
Soğuksu Mahallesi’nde 30 yıldır fotoğrafçılık yapan Eser, giriş yerlerinde HES kodu sorulduğunda vakit kaybetmeden ve pratik şekilde geçiş için HES karekodlu anahtarlık yapıyor.
Pandemi dolayısıyla alışveriş merkezlerine, pazar yerlerine girişin HES kodu ile olmaya başladığını, yaşlı genç fark etmeksizin giriş yerlerinde kolayca HES kodunu göstermesi için böyle bir şey düşündüğünü belirterek, “HES kodlu anahtarlık çalışması yapmaktayım. Bu şekilde daha kolay girilebiliyor. Telefonlarda gelen HES kodu mesajını bulmak baya bir zaman alıyor. Mesaj olarak ya da fotoğraf olarak aşağılarda kalabiliyor. Anahtarlık ile daha hızlı işlerini görebilirler diye düşünüyorum. O yüzden böyle bir şey yapmaya karar verdim. Yaşlı insanlar eski telefon kullanıyorlar. Eski telefonlarda HES kodunu almak daha zahmetli oluyor. Pazar yerlerinde olsun alışveriş merkezlerinde olsun görevli arkadaşlara telefondan göstermek de zor oluyor. Bu yöntem ile daha rahat edeceklerini düşünüyorum” dedi.
HES kodu anahtarlığı yaptırmak isteyenlerin neler yapması gerektiği konusunda Eser, “Almış olduğu HES kodunu telefonundan benim telefonuma ya da bilgisayarıma atması gerekiyor. Bilgisayara aldıktan sonra çalışmaya başlıyorum. O aşamaları da bitirdikten sonra fotoğraf çıktısını alarak anahtarlığın içerisine yerleştiriyorum. HES kodu almayı bilmeyen ya da akıllı telefon kullanmayan yaşlılarımız için ben HES kodlarını almaya yardım ediyorum” diye konuştu.

“Düğünler iptal edildiği için arayış içerisine giriyor insan”
Eser korona virüs tedbirleri kapsamında düğün merasimlerinin yasaklandığından bu yana işlerinin olmadığını belirterek, “Korona virüs tedbirleri kapsamında düğünler iptal edildiği için arayış içerisine giriyor insan. Nasıl para kazanabilirim, nasıl ticaretimi döndürebilirim diye. Farklı uygulamalarla böyle kazanç sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Talebe göre farklı şekillerde karekodlu ürünler yapabileceğini söyleyen Eser, “Talepler yavaş yavaş olacak diye düşünüyorum. Halkımız böyle bir şeye yeni yeni adapte oluyor ama yavaş yavaş yapıyorum. Anahtarlıklarda fotoğraf da kullandığım için, anahtarlık ücreti fotoğraf baskısı falan 10 TL bir bedel istiyorum. Talebe göre değişik şeyler yapılabilir. Türkiye çapında değişik modeller yapan arkadaşlardan görüyorum. Talep geldiğinde gördüğüm modeli yapabilirim” şeklinde konuştu.
HES karekodlu anahtarlık yaptıran Sebahatttin Ustaoğlu işine yaradığını söyleyerek, “Çoğu yere girerken HES kodu soruyorlar. Telefonu çıkarıp HES kodunu bulmak yerine pratik bir şey kullanmak amacıyla anahtarlık aldım. Girişler daha kolay, pratik. O yüzden işimize yarıyor diye yaptırdık” dedi.

2 kişi görüş bildirdi

  1. karbuksevdalısı

    Allahım kurta insanoğlunun zulumden ve kurselçilerden ve uygulamarından.ALLAH aşkına söyleyin herkesin bir tc numarası vatandaşlık numarası yokmu ne bu hes kodu uygulamsı .yaşlı ınsanlar vecocuklar neden verecek hes kodunu adamın ınyternetı ve akıllı telefonumu var .bu uygulamanın amcı nedır nedemek HES kodu ? bu uygulaman tamman amacı dısında farklı bır uygulamanın alt yapısı gıbı görünüyor .madem amacınız vatandaşın sağlıgını korumak ozman herkesın bır TC numarası var onu kullanalım hes kodu yerine olmaz mı? Ama amaç farklıysa bilemem.

  2. ahmet amca

    yaşlı ve cocuklar nerden alaçak hes kodunu .herkesın tc numarası var neden onu hes kodu olarak kullanmıyoruz anlamak mumkun değil.pakı turkıyede yaşayan yabancılar göçmenler nasıl hes kodu alıyor.almıyormu ? yaşlılar düşünülmenden yapılan buır hes kodu uygulaması amacı bellı aşı olmayanları zorlayarak kamusal lanlara sokmamak..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ, OSB’lerin kira artış oranını açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.04.2024 12:00
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) iştiraki TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ, Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yıllık kira artışının ortalama yüzde 102 seviyesinde olduğunu duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ, OSB'ler özelinde yaptığı araştırmanın sonucunu açıkladı.

Araştırmada, OSB'lerdeki yıllık kira değer artışı, değer değişimiyle birlikte yapılaşma hakları ve doluluk oranları incelendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son yıllarda sanayi yapılarına yönelik artan taleplerin hem arsa satış değerleri hem de fabrika kira değerlerinde yukarı yönlü bir değişim olduğunu belirtti.

Maya, OSB'lerde yıllık ortalama kira artışları yüzde 102 seviyesinde gerçekleştiğine vurgu yaparak, “Büyükşehirlerin genelinde kira artışlarının önceki yıl görülen yüksek artışlardan sonra artış oranlarının hız kestiği görünüyor. Artışlarda başı çeken iller arasında Malatya, Konya, Antalya, Eskişehir ve Sakarya yer alıyor. Kira artışlarının yıllık enflasyon oranının üzerinde gerçekleştiğini gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fabrika kiralarındaki artışına değinen Maya, arsa tahsislerinin tamamlanmasıyla birlikte sınırlı fabrika arzı ve talep artışıyla enflasyon oranlarındaki artışın önemli bir rol oynadığına değindi.

Maya, kira artışının en çok yaşandığı iller hakkında şu bilgileri verdi:

“Antalya'da bölgenin artan nüfusu ve sanayisinin gelişme hızı kira artış oranlarında da ortaya çıkıyor. Marmara Bölgesi'nde artış seviyelerinin Kocaeli ve Sakarya illerinde yüksek olduğunu belirtebiliriz. Özellikle Sakarya'da diğer illere kıyasla baz kira bedellerinin düşük olması talebi artırmakla birlikte, bu durum artış oranlarına yansıdı. Kira artışlarının dağılımından ayrıca sanayicilerin Anadolu'ya yöneldiği de gözlemleniyor. İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle deprem sonrasında Konya ve Eskişehir'de oluşan talep artışına istinaden kira artış oranı yüzde 130'un üzerinde gerçekleşti. Malatya özelinde de deprem sonrasında bölgede bir artış kaydedildi.”

OSB'lerdeki kira bedelleri üzerinden yatırımların geri dönüş sürelerini hesapladıklarını kaydeden Maya, ortalama amorti süresinin 17,5 yıl olduğunu aktardı.

OSB'lerde yıllık ortalama arsa değer artışının yüzde 92 olduğunu belirten Maya, arsa değerlerini, doluluk oranının yüksek olması, sınırlı arsa arzı ve talep artışının olumlu etkilediğine işaret etti.

Maya, “Arsa değer artışlarında İzmir, Manisa, Antalya, Ankara ve Eskişehir gibi illerde talep artışı en önemli itici güç olurken Eskişehir'de baz değerlerin düşük olmasının da güçlü artış oranlarında etkisi bulunuyor. Piyasası daha oturmuş ve yüksek satış birim değerlerine sahip olan İstanbul ile yakın çevresinde ise ortalamanın kısmen altında artış oranları gözlemleniyor.” ifadelerini kullandı.

– “Konya OSB'de doluluk oranı bir sene içinde yüzde 100'e ulaştı”

Doluluk oranlarının yüksek olduğu organize sanayi bölgelerinde talebin önemli bir göstergesi bulunduğunu bildiren Maya, şunlara dikkati çekti:

“Düşük doluluk oranları ise doğrudan talep olmadığının bir göstergesi olarak değerlendirilmiyor. Yeni gelişme sahaları açılan veya yeni kurulan organize sanayi bölgelerinde doluluk oranlarının düşük olması söz konusu olabilir. Çalışmaya konu OSB'lerin 7'sinin haricinde tamamında doluluk oranı yüzde 90'ın üzerinde. Geçen yıl 8 OSB bu oranın altında kalırken, Konya OSB'de doluluk bir sene içinde yüzde 100'e ulaştı. Marmara Bölgesi'nde yüzde 137 ile en yüksek kira artışının yaşandığı Sakarya'da doluluk oranı 2 OSB için ortalama yüzde 90 seviyesinde. Bu oranlar bölgeye olan talebi işaret ediyor.”