Yılmaz, “Filyos Limanı Bizim İçin Çok Önemli”

Yılmaz, “Filyos Limanı Bizim İçin Çok Önemli”

Yayın: 08.07.2015 10:31
Paylaş:
A+ A-

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, Çin’in Türkiye pazarına girmesinin KARDEMİR’i etkilediğini belirterek, demir-çelik sektörünün zor bir dönemden geçtiğini söyledi.

SEKTÖR ZOR DÖNEMDEN GEÇMEKTE

KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz ve Genel Müdür yardımcıları Karabük ve Zonguldak basını ile iftar yemeğinde bir araya geldi. Verilen iftar yemeği sonrası açıklamalarda bulunan KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, demir çelik sektörünün dünya ve Türkiye’de daralan ekonomik gelişmelerden dolayı zor dönemden geçtiğini belirterek, “Ülkemizde Çin faktörü öne çıkmakta. Çin son 10-12 yılda büyük bir büyüme gösterdi. Dünyada üretilmekte olan yaklaşık 1,6 milyar ton seviyesindeki çeliğin yarısını üretebilir ve tüketebilir durumdaydı. Ancak Çin büyümesini yavaşlattı ve kapasitesinin bir bölümünü de artan miktarlarda ihracata yöneltmeye başladı. Hal böyle olunca hem Türkiye pazarına girmeye başladılar, hem de bizim ihraç pazarlarımızda da etkilerini görmeye başladık” dedi.

ÇELİK ÜRETİCİLERİNİN REKABET ETMESİ OLDUKÇA ZOR

Yılmaz, Çin’in Türkiye piyasasına girmesinin KARDEMİR’i de olumsuz etkilediğini kaydederek, “Biz kütük, nervürlü inşaat çeliği, katma değeri yüksek ray ve profil üretiyoruz. Devam etmekte olan çok kıymetli bir yatırımımız var. Kangal haddehanemiz devam ediyor. O da devreye girdiğinde kıymetli bir ürüne dönüşecek. Bugün konuşurken kütük baz alındığında bugün Çin’den kütük teslim 300 dolar, yerinde teslim 330 dolar fiyatlarla Çin dışarıya malzemeyi ucuz fiyatlarla indiriyor. Şuanda Türkiye’de bu fiyatlarla, bizim maliyetlerimizi dikkate aldığımızda tüm çelik üreticilerinin rekabet etmesi oldukça zor. Hayat devam ediyor ve biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” diye kaydetti.

EN ÖNEMLİ PROJEMİZ FİLYOS LİMANI

KARDEMİR’i gelecekte Türkiye’de ve dünyada en iyi yere taşıyacak olan en önemli projenin Filyos Liman Projesi olduğunu da kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: “Bu projenin hayata geçmemesi KARDEMİR açısından son derece büyük bir zafiyete dönüşmüştür. KARDEMİR üretimini artırıyor. Geçmişte daha düşük üretim seviyelerinde yurt içinden cevheri DDY ile getirebiliyorken, artan üretimin ihtiyacı olan cevher ve kömürün tamamını ithal etmek zorunda. Bu da fabrikanın liman bağımlılığını arttırıyor. KARDEMİR’de yapmakta olduğumuz yatırımlar ve ekleyeceğimiz yeni yatırımlar bizi 3 milyon tona taşıyabilir. İthale dayalı ve liman ihtiyacı nedeniyle maliyetlerimizin düşmesi için hepimizin mücadele etmesi gereken alan, biran an önce Filyos’ta liman ya da liman alternatifini hayata geçirmek olmalı. Bu konuda geçmişte yapılmış çalışmalar var ve bunları tekrar masaya koyduk. Yeni alternatifler üzerinde çalışmaya başladık. 2 milyon tona ulaşılması entegre demir-çelik tesisleri açısından önemli bir iş. 150 bin ton kapasiteyle üretime başlayan KARDEMİR’in inşallah bu yıl sonunda 2 milyon tonlara ulaştığını görüyor olacağız. Çok parlak bir dönem değil, tam tersine sektör biraz sıkıntılı bir dönemde geçiyor. Bundan herkes bir şekilde payını alıyor. Ark ocaklı çelik fabrikalarının durumu zaten malum. Hurda fiyatlarının aşağıya gitmesiyle ayakta kalabilirler. Biz Türkiye demir-çelik sektörü topyekun kalkınsın. Türkiye büyüsün ki çelik tüketilsin. Yani büyüme tamamen çelik tüketimiyle paraleldir. Büyüme yavaşladığı zaman çelik tüketimi azalır. Umuyorum bir an önce istikrarlı bir ortama kavuşulur, projeler devam eder, yeni projeler başlar çelik sektörü de bundan nasibini alır.”

ÇALIŞANLARIMIZIN REFAHI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Genel müdür Yılmaz son olarak geçtiğimiz günlerde sonuçlanan toplu sözleşme ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, “çalışanlarımızın huzur ve refahı bizim için çok önemli.Bu yüzden elimizde ki imkanların en iyisini kullanarak bir toplu sözleşme imzaladık.Umarım KARDEMİR çok daha iyi paralar kazanır bizde çalışanlarımıza çok daha iyi ücretler veririz” şeklinde ifadelere yer verdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu’ndan Sulusaray depremiyle ilgili açıklama:

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, devletin tüm kurumlarıyla, yaşanan depremin ardından Sulusaray ilçesinde bulunduğunu söyledi.

Yazıcıoğlu, gazetecilere, Sulusaray ilçesinde dün saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlattı.

İlçede iki gündür depremlerin meydana geldiğini belirten Yazıcıoğlu, “Gece yaşanan ilk depremin ardından Sulusaray'a intikal ettik. Vatandaşlar tabii panik yapmışlardı, sokaktalardı. 5,6 büyüklüğündeki depremde, net bilgi ilerleyen saatlerde gelecektir ama 171 ev zarar gördü, çevre köyler ve ilçelerle dahil olmak üzere. İki minare hasar gördü. Can kaybının, yaralıların olmaması bizi en çok sevindiren taraf.” diye konuştu.

Tokat Belediyesi olarak ilçeye aşevi ve personeliyle destek verdiklerini anlatan Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımız biraz panik yaptı, sokaklara indi, parklarda bulundular. Biz de onlara her konuda destek olmak için ekiplerimizi seferber ettik. Zabıtamız, park bahçeler, fen işlerimiz olsun, tüm ekipler vatandaşlarımıza çorba ikramında bulundu, yardım etti. Mahalle konaklarımızı ve Tokat merkezde spor tesislerimizi vatandaşlarımıza açtık. Tedirgin olan vatandaşlarımız geceyi orada geçirdiler ama ilerleyen saatlerde evlerine döndükleri noktasında bilgi aldık.”

Yazıcıoğlu, bölgede durum tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, “Tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hiç merak etmesinler. Devletin tüm kurumları burada. Dün de Bakan Yardımcımız, Sayın Valimiz, AFAD Başkanımız, milletvekillerimiz buradaydı. Her konuda desteklerini ifade ettiler.” açıklamasında bulundu.