Bölgenin Sesi Gazetesi
 

19 Mayıs Belediye Lideri Topaloğlu, Fen ve Tabiat Okulu’nu ziyaret etti

Yayın: 23.09.2023 00:00
Kaynak: AA
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – 19 Mayıs Belediye Lideri Osman Topaloğlu, Fen ve Tabiat Okulu'nu ziyaret etti.

Eğitim öğretime 2 Ekim'de başlayacak okulun koordinatörü Levent Duman'dan bilgi alan Topaloğlu, öğrencilerin yapacakları faaliyetler, okul dışı öğrenme ortamlarından yararlanmaları, çağın gereklerine uygun kurulan atölyelerde bilimsel çalışmaları uygulamalı gerçekleştirmeleri ve tabiat şuuruna sahip olmaları okulun değer taşıdığını söyledi.

Ondokuzmayıs Fen ve Tabiat Okulu'nun ilçeye ve çocuklara güzel olması temennisinde bulunan Topaloğlu, “İlkokul öğrencilerinin bilimle, sanatla, el sanatları ve toprakla iç içe olabileceği, akademik eğitimin yanı sıra eğlenceli aktivitelerle teoride öğrendiklerini pratikte hayata geçirebileceği bir ortam olacak. Geri dönüşüm sanat, ekolojik tarım uygulamaları, tabiat ve ömür, müzik, akıl ve zeka oyunları ve bilim atölyelerinin yer aldığı yerleşkede öğrenciler, yıl boyunca kümeler halinde atölye çalışmalarına ve etkinliklere katılabilecek.” dedi.

Ziyarete 19 Mayıs İlçe Ulusal Eğitim Müdürü Ömer Demirkol da katıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

19 Mayıs’ta kahverengi kokarca böceği zararlısı ile ilgili bilgilendirme toplantısı

Yayın: 07.12.2023 04:24
Kaynak: AA
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – 19 Mayıs ilçesinde kahverengi kokarca böceğinin zararları ve alınacak önlemlerle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Demet Aynan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ziraat mühendisi Dilber Sağlam, kahverengi kokarca böceğinin bitkilere verdiği zarar ve alınabilecek önlemler ile ilgili sunum yaptı.

19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, zararlı böcekle mücadele konusunda ilçede yapılan geniş çaplı bilgilendirme toplantıları ve ilaçlama çalışmaları sayesinde zararın en aza indiğini, mücadeleye devam edileceğini belirtti.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal da kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli şekilde zararlı ile mücadele ettiklerini, üreticilere destek olduklarını anlattı.

Sağlam da kahverengi kokarcanın bitkilere sokucu emici ağız yapısıyla zarar verdiğine işaret ederek, “Bu zarar, meyvelerde ve yapraklarda sarı lekeler, meyvelerde çukurlaşma, yaprakların kıvrılması ve dökülmesine neden olabilir. Özellikle meyvelerin olgunlaşma dönemindeki zararı daha fazladır. Bu dönemde meyvelerde kedi yüzüne benzer, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme çürük benzeri doku kayıpları oluşur. Kahverengi kokarcanın zararları sadece bitkisel üretime değil, nadir de olsa insan sağlığına da zarar verebilir. Yaz mevsimi sonunda kışlamak için ev, depo gibi korunaklı alanlara girerler. Bu alanlara girerken üzerlerinde hastalık ve zararlıları taşıyabilirler. Ayrıca kışlama sırasında salgıladıkları kimyasallar, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Serkan Kalınbacak, 19 Mayıs Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mahmut Bilgen, 19 Mayıs Muhtarlar Derneği Başkanı Salih Karakartal ile üreticiler katıldı.