2024 Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün sahibi Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu oldu

Anadolu Ajansı
Yayın: 26.09.2024 20:15
A+ A-

İSTANBUL (AA) – 2024 Sabri Ülker Bilim Ödülü'nü kök hücre biyolojisi alanındaki araştırmalarıyla Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu kazandı.

Sabri Ülker Vakfı tarafından 2016 yılından bu yana verilen Sabri Ülker Bilim Ödülü, İstanbul'da gerçekleştirilen törenle sahibini buldu.

Bağımsız jüri tarafından değerlendirilen ve 9'uncusu verilen Sabri Ülker Bilim Ödülü'nü, Berlin'deki Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü'nden, Kök Hücre Kromatin Grubu'nun liderliğini yürüten Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu kazandı.

Kök hücre biyolojisi ve embriyonik gelişim alanındaki katkılarından dolayı Sabri Ülker Bilim Ödülü'ne layık görülen Karslıoğlu, yaşamın ilk birkaç gününde embriyoların geçirdiği genetik, epigenetik ve metabolik değişimleri inceleyen araştırmalar yapıyor.

Karslıoğlu'na ödülünü Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Ülker, Harvard Sabri Ülker Merkezi ve Ödül Jürisi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Harvard Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı (Harvard T.H. Chan School of Public Health) Prof. Dr. Andrea Baccarelli ve Sabri Ülker Vakfı Başkanı Dr. Talat İçöz takdim etti.

– “Bu buluşlar insanlığın faydası için”

Ödül töreninde konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, Yıldız Holding olarak yıllardır “bilimin sponsoru” olduklarını belirterek, özellikle Amerika'daki Sabri Ülker Center, Harvard Üniversitesi ve Gökhan Hotamışlıgil ile beraber yaptıkları işbirliğinin meyvelerini almaktan çok mutlu olduklarını söyledi.

Harvard Üniversitesi ile 10 yılı geçen birliktelikleri olduğunu dile getiren Ülker, “Bu gecenin kahramanı Aydan Bulut Karslıoğlu. Kendisinin buluşları gerçekten bizi çok etkiledi. Bu buluşlar insanlığın faydası için.” dedi.

Ülker, Yıldız Holding'in ana faaliyet sahasının bilim olmadığını belirterek, “Ancak toplum, insanlık, refah toplumları ve insanının geleceği için bilimi desteklemek çok önemli. Herkese vazifeler düşüyor. Daha sağlıklı, gelecekte daha mutlu, refah içerisindeki nesillerimiz için bilime yatırım yapmaya devam diyoruz.” diye konuştu.

Harvard Sabri Ülker Merkezi Başkanı ve Ödül Jürisi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil de ödülün, dünyanın herhangi bir yerinde görev yapan, Türk ve kariyerinin ilk aşamasında olan, gelecekte de büyük bir yıldız olacağına inandıkları bir kişiye verildiğini anlattı.

Bu ödül için aday havuzuna sahip olduklarını bildiren Hotamışlıgil, şöyle konuştu:

“Doktora çalışmalarından itibaren takip ettiğimiz bu kişilerin kariyerleri, ilk bağımsız aşamasına geldiğinde onların ürettiği bilimle, söylemleriyle bilgileri toplayan bir mekanizmamız var. Ayrıca bilim ödülünü daha önce kazanan ve bilim dünyasında saygınlığı olan insanların da aday göstermeleriyle elimizde oluşmuş bir havuz var. Bu havuzun içerisinden bir kısa liste yapıyoruz. Daha sonra yine bilim ödülünü daha önce kazanmış 5 üye ve benim başkanlık ettiğim bir jüride tartışılıyor ve karar bu şekilde veriliyor.”

– “Araştırmalarımızın takdir edilmesi bizim için büyük gurur ve motivasyon kaynağı”

Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu ise Berlin'deki Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü'nde grup lideri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Son senelerde çok büyük bir heyecanla odaklandığımız mekanizmalar şöyle. Hayatın ilk günlerinde itibaren, yani döllenmeyi takiben embriyonun bir hücreden başlayıp birçok hücreyi, dokuyu ortaya çıkardığı süreçlerde maruz kaldığı zorluklarla nasıl başa çıkabildiğini inceliyoruz. Hücreler, etrafında olup biteni hissedebilme yeteneğine sahip ve bu zaten biliniyor. Bizim gösterdiğimiz ve üzerine eğildiğimiz konu ise bu ortam hissedildikten sonra eğer uygun değilse ve çok zengin kaynakları içermiyorsa ortam, hücrelerin kendini kapatıp bir süre askıya alıp, ondan sonra tekrar hayata döndüğü aşamalar. Bu süreci araştırıyoruz.”

Karslıoğlu, konuşmasını, “Genç bilim insanlarının öncü araştırmalarını bu kıymetli ödülle onurlandıran Sabri Ülker Vakfı'na ve jüri üyelerine tüm ekibimiz adına teşekkür ediyorum. Yaşamın ilk birkaç gününde embriyoların geçirdiği genetik, epigenetik ve metabolik değişimleri incelediğimiz araştırmalarımızın takdir edilmesi bizim için büyük gurur ve motivasyon kaynağı.” diye tamamladı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadenizli balıkçılar hamsi için gün sayıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.09.2024 16:22
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Doğu Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren bol miktarda avlanan palamut ile yüzleri gülen balıkçılar, avcılığı yapılan su ürünleri arasında ilk sıralarda yer alan hamsi için ise geri sayıma başladı.

Trabzon'da av yasağının kalkmasının ardından “Vira bismillah” diyerek denize açılan balıkçılar, bugünlerde bol miktarda palamut ve istavrit ile ağlarını dolduruyor.

Palamut ve istavritte istediklerini verimi almalarına rağmen şimdiden gözlerini hamsiye diken balıkçılar, havaların soğumasını sabırsızlıkla bekliyor.

Bölge ve ülke ekonomisi için önemli potansiyel oluşturan, tüketicilerin de tercihlerinde ilk sırada yer alan hamsinin ağları dolduracağı günü bekleyen balıkçılar, bereketli bir sezon geçirmeyi umuyor.

– “Ekim ayı başından sonra hamside umudumuz var”

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine, Doğu Karadeniz'de halen palamut avcılığının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Palamut dışında istavritin de ağları doldurduğunu aktaran Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii ki beklenen her zamanki gibi Karadeniz'in hamsisi. Sıcaklar bayağı var. Su sıcaklığı 25-26 derece, suyun biraz soğuması lazım. Şu anda evet, hamsi geliyor. Çok güzel de soğuk zincirle hamsiler geliyor ama Marmara'dan, İstanbul'dan. Gerçekten vatandaşın yiyebileceği kalitede bir hamsi geliyor ama balıkçının ve vatandaşın istediği tabii ki her zamanki gibi Karadeniz hamsisi.”

Mutlu, hamsinin biraz gecikmesinden endişe duyduklarını dile getirerek, “Hava sıcaklıkları düşmedikten sonra şu anda hamside çok bir yoğunluk bekleyemeyeceğiz gibi görünüyor. Nereden bakarsanız 25 derecenin üzerinde bir sıcaklık var.” dedi.

Hamsinin ekim ayında kendisini göstermesini beklediklerini kaydeden Mutlu, “Hamsi için aslında bizim idealimiz de kafamızdaki düşünce de ekim ayı normalde. Şu anda önümüzde kestane karası dediğimiz bir fırtına var. 28-29 Eylül gibi olabilir. Yani belki bu fırtına olursa hava biraz daha sert olursa belki bu havadan sonra diyoruz yani ekim ayı başından sonra hamside bir umudumuz var. ” diye konuştu.

Mutlu, hamsiyi umutla beklediklerini vurgulayarak, “İnşallah bu sezon hamsi de bol olur.” ifadesini kullandı.

– “İnşallah havalar soğuyunca hamsiye de kavuşacağız”

Yaklaşık 14 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Özen de şu anda Doğu Karadeniz'de en çok palamudun avlandığını söyledi.

Özen, Karadeniz'de hamsinin tüketiciler tarafından yoğun talep gördüğüne dikkati çekerek, “Hava sıcak. Deniz suyu ısındı, yani soğumadığı için, hamsi soğuk su aradığı için kuyulara gidiyor.” dedi.

Tezgahlarda Marmara hamsisinin yer aldığını belirten Özen, “Marmara'da hamsi var. Orada yaz kış her zaman hamsi olur. Burada hamsi şu an için yok.” şeklinde konuştu.

Özen, havaların soğumasını umutla beklediklerini vurgulayarak, “İnşallah havalar soğuyunca hamsiye de kavuşacağız.” dedi.

– “Hamsinin bol miktarda avlanacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz”

Yaklaşık 44 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Üstün de palamut bolluğunun devam ettiğini aktardı.

Havaların soğumasıyla hamsi avcılığı beklediklerine işaret eden Üstün, “Yavru hamsi çok ama sezona kadar ne olur, kalır mı kalmaz mı bilemiyoruz.” ifadesini kullandı.

Üstün, Marmara hamsisinin tezgahlarda yer aldığını ancak Karadeniz hamsisinin kendini daha geç gösterdiğini belirterek, hamsinin bol miktarda avlanacağı günü sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti.

– “İnşallah ekim ayıyla hamsi de bol olur, vatandaş da yer”

Balıkçı Gökmen Aydın da palamut bolluğunun devam ettiğine dikkati çekerek, “İnşallah bundan sonra da bol olur vatandaş da yer. Palamut bittikten sonra da hamsi fazlalaşmaya başlar. İnşallah hamsi de çıkar, vatandaş da yer.” diye konuştu.

Hamsi için havaların soğumasını beklediklerine işaret eden Aydın, “Karadeniz insanı için hamsi ve palamut vazgeçilmez. İnşallah ekim ayıyla hamsi de bol olur, vatandaş da yer.” dedi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331