TAVI yöntemiyle aort kapağını ameliyatsız değiştirmek mümkün

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.09.2024 16:45
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, TAVI yöntemine genellikle aort kapakçıklarının kireçlenmesi sonucu ortaya çıkan ciddi aort darlığının tedavisinde başvurulduğunu belirterek, “TAVI, aort darlığı nedeniyle aort kapağının değişmesi gereken ancak cerrahi riski yüksek olan hastalarda tercih ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Hastaneden “29 Eylül Dünya Kalp Günü” dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu (TAVI) cerrahi yöntemle gerçekleştirilen aort kapak değişimine bir seçenek olarak uygulanabiliyor. Kardiyolojide güncel bir tedavi yöntemi olan TAVI ile açık kalp cerrahisine gerek kalmadan hastanın kalbine yapay aort kapağı yerleştirilebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Diker, TAVI yöntemine genellikle aort kapakçıklarının kireçlenmesi sonucu ortaya çıkan ciddi aort darlığının tedavisinde başvurulduğunu aktardı.

Diker, “TAVI, aort darlığı nedeniyle aort kapağının değişmesi gereken ancak cerrahi riski yüksek olan hastalarda tercih ediliyor. Bu hastalar genellikle yaşlı, daha önce kalp cerrahisi geçirmiş olan, koroner arter hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı, kalp yetersizliği gibi başka eşlik eden hastalıkları olan kişilerdir. TAVI bu hastalar için oldukça önemli bir seçenek.” değerlendirmesini yaptı.

TAVI işleminde kasık bölgesindeki atardamara bir iğneyle girildiğini ve “kateter” olarak adlandırılan özel malzemeler aracılığıyla yapay kapağın kalbe doğru yönlendirilerek aort köküne yerleştirildiğini belirten Diker, işlem sonrası kasık bölgesindeki giriş yerinin genellikle kapalı dikişle kapatıldığını ve gerekli durumlarda kısa süre kum torbasıyla bası uygulandığını kaydetti.

Diker, tedavinin başarısı doğru hasta ve tekniğin seçimi, operatörün ve ekibin bilgisi, klinik deneyimi ve teknik becerileriyle doğrudan ilişkili olduğuna dikkati çekerek, “Hastalar tedavi öncesi kapak hastalıklarında uzman klinik kardiyolog, girişimsel kardiyolog, kalp ve damar cerrahı ve kardiyovasküler anestezi uzmanından oluşan kalp ekibi tarafından multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

– “Hastanede yatış süresi de açık kalp ameliyatına göre daha kısa oluyor”

Diker, TAVI işleminin açık kalp ameliyatına göre avantajlarına ilişkin “TAVI yöntemi hastalar için daha düşük cerrahi risk, tedavi sonrasında daha konforlu bir iyileşme dönemi ve daha az komplikasyon riski imkanı sunuyor ve hastanede yatış süresi de açık kalp ameliyatına göre daha kısa oluyor.” bilgisini paylaştı.

TAVI sonrası iyileşme sürecinin, açık kalp ameliyatına göre daha kısa olduğunun altını çizen Diker, operasyondan sonra hastaların genellikle birkaç gün içinde ayağa kalkarak, taburcu edilebildiğini aktardı.

Diker, “Tam iyileşme süreci hastadan hastaya değişse de çoğu hasta 1-2 hafta içinde günlük aktivitelerine dönebiliyor. İyileşme süresince, hastaların düzenli olarak kontrole gitmeleri ve doktorlarının önerdiği yaşam tarzı değişikliklerine uymaları önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tarım Sigortaları Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantıları’nın ikinci durağı Kırşehir oldu

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.09.2024 20:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM) ülke genelinde gerçekleştirdiği Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantıları'nın ikincisi Kırşehir'de gerçekleştirildi.

TARSİM'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de Devlet Destekli Tarım Sigortalarının yaygınlaştırılması ve sigortalılığın artırılması hedefine yönelik olarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın talimatlarıyla planlanan TARSİM tanıtım kampanyası çerçevesinde, ülke genelinde tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenlenmeye devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri ile TARSİM'in koordinasyonunda Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özdemir , TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü ve beraberindeki TARSİM Heyeti ile Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, ilgili müdürlük personelleri, sivil toplum kuruluşları, acenteler, üreticiler ve yetiştiriciler katıldı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Özdemir, TARSİM'in kuruluşu, gelişimi ve elde edilen sonuçlar hakkında bilgiler vererek, devlet desteğinin önemini vurguladı.

Engürülü de değişen iklim koşulları ve buna bağlı olarak artan doğal afetler karşısında, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için tarım sigortasının ihmal edilmemesi ve emeklerin mutlaka güvence altına alınması gerektiğini belirtti.

Program kapsamında TARSİM Heyeti, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç'i ziyaret ederek, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi'ne ilişkin beklentilerin tespit edilmesi ve sigortanın yaygınlaştırılarak, penetrasyon oranının artırılması yönünde yapılabilecek çalışmalar hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331