blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 10:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Başkan Doğan’dan önemli açıklamalar

Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) Başkanı Halit Doğan, yaptıkları ve yapmayı planladıkları projelerle ilgili detaylı açıklamada bulundu.
AK Parti Samsun Vilayet Başkanlığı 94. Vilayet Müşavere Meclisi Toplantısı, SBB Atakum Sanat Merkezi’nde yapıldı. Toplantıda kelam alarak bu vakte kadar yaptığı hizmetler ve devam eden projeleri hakkında teşkilatı bilgilendiren Lider Halit Doğan, kentin gelecek vizyonuyla ilgili kıymetli açıklamalarda bulundu.

"2,5 milyar TL’lik bir yatırımı daha Samsunumuzla buluşturacağız"
Göreve geldikten sonra faaliyete geçirdikleri hizmetler hakkında bilgiler veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "2024 yılında misyona başladık. O periyottan devam eden işler var. Belediye binaları, vatandaşa hizmet eden binalar, yapılar, tesisler olarak yaklaşık 2 milyarlık yatırımı kentimize kazandırmış bulunuyoruz. Devam eden kütüphane inşaatımız, spor salonlarımız vesaire işlerimizle alakalı da 2,5 milyarlık bir yatırımı daha Samsun’umuza kazandırmış olacağız. Ladik’te GES’i faaliyete aldık. Bu GES’ten yaklaşık 172 milyon TL gelir elde edildi. Bununla 2024 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin elektrik sarfiyatının tamamı tekrar SAMULAŞ’ın elektrikli otobüsleri ve tramvayın elektrik muhtaçlığının tamamı ve SASKİ’nin elektrik gereksiniminin da yarısı karşılanmış oldu. Ulaşım alanında 2024 yılında ilçelerimizde 150 milyon liralık yol yatırımını hayata geçirdik. 2025 yılında bu harcama bütçemizi 10 katına çıkartıyoruz" dedi.

"Modern Pazar’a düzenleme”
Yapmayı planladıkları çalışmalardan bahseden Lider Halit Doğan, "Kenan Şara Köprülü Kavşağı’nı yeniliyoruz. Projesi biti, ihalesine çıkıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nın genişletilmesiyle alakalı işin üretim ihalesine çıkıyoruz. Alaçam Caddesi’nden Elbistan Caddesi’ne giden Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’ndaki kesişme noktasındaki kavşağı, katlı kavşak haline getiriyoruz. AFAD Kavşağı’nı da kentimizin hizmetine sunacak formda bu yıl ihaleyi Allah nasip ederse çıkıyoruz. İlkadım ilçemizde 100. Yıl Bulvarı’nı yenileyeceğiz. İlkadım Anneler Parkı Çağdaş Pazarı’nın olduğu yeri katlı otopark ve pazar yeri haline getirerek, inşallah cumartesi günleri yol boyunca aracın insanın hiç kimsenin giremediği o sokak manzarasından Samsun’u bu yıl kurtarmış olacağız" diye konuştu.

"Batı Etraf Yolu’na başlıyoruz"
Geçen yıl 320 milyon TL’lik kamulaştırma yaptıklarını açıklayan Doğan, "2025 yılında Batı Etraf Yolu’na başlıyoruz. Hem buradaki kamulaştırmalarımız hem Bayraktepe etrafındaki kamulaştırmalar hem Mert Irmağı etrafındaki kamulaştırmalarla yaklaşık 2 milyar liralık da kamulaştırmayı hayata geçirmiş olacağız. Ramazan ayında 15 bin 272 aileye 48 milyon TL’lik bir yardım yaptık. Bunu yaparken şunu amaçladık: Ramazan kolisi göndermeyelim istedik. Yani insanların muhtaçlıkları biz belirlemeyelim. İnsanlara vereceğimiz ödemeyle kendi muhtaçlıklarını karşılamayı kendileri yapsınlar istedik. Hem bir mahcubiyet oluşmasın. Komşu, çocuk, eş yanında hem de isteklerini kendileri belirlesinler. Tahminen gurbetteki evlatlarına göndermek için gereksinimleri vardır fikriyle çocuk sayısına nazaran 3 bin lirayla 5 bin lira ortasında Ramazan yardımında bulunduk. Bunu artık yılın öbür aylarını da kapsayacak biçimde genişletiyoruz" biçiminde konuştu.

"Çocuk Köyü’nü faaliyete geçireceğiz"
Çocuk Köyü projesinden bahseden Doğan, "Geçen yılki 300 milyon liralık bahçe yatırımlarını 750 milyon liraya çıkarıyoruz. Bu sayede ilçelerimizde de Büyükşehir Belediyemizin parklarıyla insanlarımızı buluşturmuş olacağız. Sevgi Kafe’nin yanındaki 7 bin metrekarelik bir alan var. Orada beton bir yer var. Herkesin malumudur. O 7 bin metrekarelik alana 108 milyon TL kıymetinde bir Çocuk Köyü kazandırıyoruz. Burayı Temmuz ayında açmayı planlıyoruz" tabirlerini kullandı.

"Şehrimizde kokular yaşıyoruz”
İçme suyu arıtma tesisinin kapasitesini 2 katına çıkaracaklarını tabir eden Lider Doğan, "Tekkeköy’de 1980’li yıllarda yapılmış, Selahattin Erener isminde günlük 150 bin metreküp suyu arıtan bir tesisimiz var. Samsun gitgide büyüyor. Hasebiyle içme suyumuzu daha da arıtılabilir hale getirmemiz gerekiyor. Kapasiteyi 2 katına çıkaracak halde yaklaşık 1,5 milyar TL harcayarak Selahattin Erener İçme Suyu Arıtma Tesisimizin kapasitesini günlük 300 bin metre küpe çıkarıyoruz. 26 Mayıs’ta ihalesi var. İhaleyi bitirebilirsek Temmuz ayı üzere kazmayı vurmayı planlıyoruz. Tekkeköy ilçemizde atık su arıtma tesisimiz var. Bu tesis kapasitesini doldurmuş durumda, yenilememiz gerekiyor. Borularımız eskimiş, kimisi kırılmış, istenilen randımanı elde edemiyoruz. Kıyıda kokular yaşıyoruz. Kentimizde kokular yaşıyoruz. Samsun Karadeniz Bölgesi’nde tek arıtma tesisi olan kenttir. Fakat artık bunu yenilemenin vakti geldi. Birinci etabı, Golf Sahası’ndan Bafra istikametine çalışıyoruz. 250 milyon TL maliyetli bir çalışma. Mert Irmağı’nın yanından da İlkadım’dan Atakum’a hakikat devam edeceğiz. İkisini birleştirmiş olacağız. Bunun da maliyeti yaklaşık 450 milyon TL. Atakum’dan ileriye Çobanlı’ya gerçek gideceğiz. Yaklaşık 300 milyon TL. İlkadım’dan da Tekkeköy’e gerçek gideceğiz. 300 milyon TL. Bu projenin de birinci basamağını ihale ettik ve başladık. Mert Irmağı ile Golf Tesisleri ortasının ihalesini de gelecek ay yapacağız" açıklamasında bulundu.

"Terme, Çarşamba ve Salıpazarı içme suyu gereksinimi 2 yıl içerisinde Salıpazarı Barajı’ndan karşılanacak"
Salıpazarı Barajı’ndan ilçelere sağlanacak içme suyu projesinin 2 yıl sonra hayata geçeceğini anlatan Doğan, ayrıyeten şunları söyledi:
"Bir taraftan Salıpazarı Barajımızdan Terme, Çarşamba ve Salıpazarı ilçelerimizin içme suyu gereksinimini karşılamak üzere arıtma tesisi ve isale çizgilerimizin projelerini yapıyoruz. İnşallah bu sene Salıpazarı Barajımızdan Buyruk Yusuf Hattı’na içme suyunu vermiş olacağız. Planlamamız bu biçimde. 2 yıl içerisinde de bu 3 ilçemizin içme suyunun tamamı Salıpazarı Barajı’mızdan karşılanmış olacak. 2024 yılında yol vesaire tüm yapılan yatırımların meblağı hala devam eden yatırımlarla birlikte 6,5 milyar TL’dir. Bunun yaklaşık 3,2 milyar TL’si 2023-2024 yılı periyodunda ödenmişti. Bunun yaklaşık 3,3 milyar TL’lik kısmı da bizim devrimizde ödenmiş oldu. Yalnızca eski periyottan devam eden inşaatımız eski Ruh Sıhhat Hastanesi’nin olduğu yerdeki inşaatımız, kütüphane inşaatımız ve bir de İlkadım Anadolu Lise’mizin yanındaki spor testlerimiz kaldı. Bunları da en yakın vakitte faaliyetle geçirmiş olacağız."
Toplantıya ayrıca AK Parti Samsun Milletvekilleri Mehmet Muş, Ersan Aksu, Orhan Kırcalı’nın yanı sıra ilçe belediye liderleri ve teşkilat mensupları katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Şafak Zeki Akca tarafından
13 Mayıs, 2025 00:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KÖY NEYİME DEMEYİN!

SON İSTANBUL DEPREMİ VATANDAŞLARI KÖYLERİNE GİTMEYE ZORLADI.

Dedelerimizin., büyük büyük Dedelerimizin kavimler halinde yaşamış oldukları kırsal yaşam alanlarına KÖY denir.

60’LI VE 70’Lİ kuşaklar köyün ne kadar değerli olduklarını iyi bilir.

Daha sonraki kuşaklar ise Köyü gereksiz bir yer olarak görürler.

Ama şunu bilmezler ki gün gelir o ata toprakları çok değerli olur.

Bu son deprem bize bunu gösterdi.

Ve onun içindir ki köyler artık eski değerlerini kazanmaya başlamış gözüküyor.

*

Köyün en güzel yeri  neresidir? diye söylesem HARMAN dır dersiniz.

Çocukluğumuz da çok giderdik ata topraklarımıza,

Dört gözle hasretle beklerdik hafta sonu köye gidebilmek için...

Güz zamanı Harman da öküzlerle atlarla tüven sürülürdü bizlerde tüvenlerin üstüne oturur buydağın samandan ayrılmasını seyrederdik.

NE GÜZELDİ O GÜNLER..

ANLATIMAZ YAŞANIR DERLER YA...

*

Geçtiğimiz bayram köyleri biraz dolaştım kendi köyüme de gittim.

En çok dikkatimi çeken köyler de ve köyümüz de o eski ahşap evlerden o kerpiç evlerden artık eser yoktu.

Yeni yeni binalar yapılmış her taraf olmuş betonarme

Köyler köylük ’ten çıkmış yani

Şehirlerde yaşayanlar biraz parası olanlar o eski evleri yıkıp yerlerine beton evler kondurmuş o köyün estetiğinde, güzelliğinden eser yoktu sadece bizim köy için değil diğer köylerde de durum farklı değil.

O eski köyümüzden artık eser kalmamıştı.

*

Şimdiki köyler de;

O ahır kokulu evler var mı? YOK...

Bahçe ve Bostan işleri var mı? YOK...

Her evin altında inekler, keçiler, atlar eşekler var mı? YOK…

Tarlada ekin ekmek var mı? YOK...

Köy Taş Fırınlarında Çörek ve Göbü yapmak var mı? YOK

KÖY odaların da ihtiyarların toplanıp eğlenceler yapılması var mı? YOK

Köyde öküzlerle kağnı arabaları ile saman taşımak var mı?  YOK...

Horoz ve tavuk beslemek var mı? YOK...

Hatta tavuk yüzünden komşu kavgaları bile YOK...

DAHA NELER? NELER?

Biz bu değerlerimizi kaybettik.

NE OLACAK ŞİMDİ?

Yeni yetişen nesil köy yaşantısını bilmiyor.

Eski nesiller de yaşlandı artık.

Bu genç nesillere kim öğretecek bu yaşantıyı

*

Şu anki neslin yaptığı tek şey var

Eski ahşap evleri yıkmak!..

Köye gelen manav arabasından ekmek almak,

sebze ve meyve almak bunlarla beslenmek.

Tereyağını, yumurtasını sütünü etini şehre inince marketten almak.

BEN KÖYDE YAŞIYORUM MU DİYECEĞİM?

Devletimizin ve büyüklerimizin bu konuya el atması gerekir.

Köye yerleşecek misin ilk önce AHŞAP EV YAPACAKSIN

Devlet bu konuda üzerine düşen Ağaç desteğini vermesi gerekir

Ahşap ev yapanlara şart getireceksin ki Tarım ve hayvancılık yapacaksın diye

O evin mutlaka bir ineği olacak, bahçesinde tavukları olacak,

Bahçe ve bostan işlerini mutlaka yapacak

Ekip biçeceği tarlası olacak

Buna benzer konularda devlet desteği olursa o köy yaşantılarımız tekrar geriye gelir.

Yoksa ne ekonomi düzelir, ne köyler düzelir nede şehirler düzelir!..

Bu şekilde devam ederse hayat yaşanmaz hale gelir herhalde…

Ne dersiniz? Yorum sizlerin…

Kalın sağlıcakla….

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.