Yarım Çalışma Ödeneği ile çalışan annelere 204,6 milyon lira ödendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Yarım Çalışma Ödeneği kapsamında 2016’dan 2023’ün haziran ayına kadar çalışan annelere toplam 204,6 milyon lira ödendiğini bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, toplumun temel yapı taşı aile kurumunun sağlıklı şekilde devamını sağlamak amacıyla, çalışma hayatını kadınlar için kolaylaştırmaya ve onları desteklemeye devam ettiklerini belirtti.
Yarım Çalışma Ödeneği ile kadın istihdamını desteklediklerini vurgulayan Işıkhan, şunları kaydetti:
“Doğum yapan kadın çalışanlarımız, başvuru ve prim ödeme şartlarını sağlamaları halinde, analık hali izinlerinin bitiminden itibaren kullanacakları ücretsiz izin döneminde İşsizlik Sigortası Fonu aracılığıyla Yarım Çalışma Ödeneği’nden yararlanabiliyor. 2016 yılında hayata geçen uygulama ile 2024 yılı haziran ayı sonuna kadar toplam 204,6 milyon lira ödeme sağlandı.”
Karabük’ün gözde turistik yerlerinden biri olan Safranbolu’ya bağlı İncekaya (Gayza) Köyü, tarihi İncekaya Su Kemeri ile dikkat çekiyor.
Ancak köy girişinde bulunan bazı tabelalar, hem yerli halkı hem de turistleri tedirgin ediyor. Durum, köyün doğal ve tarihi dokusuna zarar verme riski taşıdığı için, yetkililerin harekete geçmesine neden oluyor.
Karabük Valiliği, İl Özel İdare Müdürlüğü, Safranbolu Kaymakamlığı ve Köy Muhtarlığı’nın bu konuda harekete geçmesini bekleyen vatandaşlar, köy yolunda yer alan reklam tabelaları, pano ve afişlerin standartlara uygun olmasını talep ediyor. Köyün girişinde yer alan irili ufaklı tabelaların köyün tarihi dokusuyla uyumlu bir görüntü sunmadığını belirtiyor. Vatandaşlar, bu görüntü kirliliğinin yalnızca estetik açıdan değil, aynı zamanda köyün turistik değerini de olumsuz yönde etkilediğinden endişe ediyor. Bu durum, özellikle yerli ve yabancı turistlerin olumsuz eleştirilerine yol açıyor.
Vatandaşlar Çözüm Bulunmasını İstiyor
Konu üzerine görüşlerini belirten bir köy sakini; “Köyümüz, tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü. Ancak bu tür düzensizlikler ziyaretçilerimizi olumsuz etkiliyor. Yetkililerin bir an önce bu konuya el atmasını bekliyoruz. Köyün girişinde bir düzenleme ve bütünlük yok. Köyün içerisine doğru aydınlatmalar, yürüyüş yolu ve banklar yapılabilir. Öncelikle reklam tabelalarına bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Safranbolu’ya hiç yakışmıyor.” ifadelerini kullandı. Diğer bir köy sakini ise, “İncekaya Su Kemeri gibi bir mimari esere sahip olmamız büyük bir şans. Ancak su kemeri haricinde her türlü tabelaların görüntüsü, gelenlerin ilgisini azaltıyor. Bu kadar da olmaz dedirtiyor. Burayı kimse görmüyor mu?” şeklinde düşüncelerini paylaştı.
Köydeki reklam tabelalarının hazırlanan bir yönetmelik çerçevesinde düzenlenmesi büyük önem taşıyor. Safranbolu’nun tarihi çarşısında ve kent merkezinde yapılan düzenlemeleri vatandaşlar burada da görmek istiyor. Köy girişindeki tüm tabelaların belirlenen bir ölçüde ve standartlarda, özellikle tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde tasarlanmasını isteyen köy sakinleri, bu düzenlemenin hem yerel halkın hem de yabancı turistlerin memnuniyetini artıracağını belirtiyor. İncekaya Su Kemeri’nin ve çevresinin korunması ve daha iyi bir şekilde tanıtılması adına atılacak adımların etkili olması bekleniyor.
Turizmin kalitesini artırmaya yönelik atılacak bu adımlar, Safranbolu’nun tarihi dokusunun korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından da büyük önem taşıyor. Köyün girişindeki değişikliklerin bir an önce hayata geçirilmesi, hem tarihi mirası koruma hem de sürdürülebilir turizmi destekleme açısından kritik bir adım olacak.