Atakan İrken Köşe Yazısı. DEMİR YUMRUK

Atakan İrken Köşe Yazısı. DEMİR YUMRUK

Yayın: 20.07.2022 10:58
Paylaş:
A+ A-

Demir Yumruk operasyonunun demir çelik sektöründeki yankıları devam ediyor.29 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda devleti milyarlarca dolar zarara uğrattığı öne sürülen çok sayıda firma sahibi gözaltına alındı.

Sektörün kalbinin attığı yerlerin başında gelen ilimizde ise Ankara merkezli bir firma haricinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. En azından şimdiye kadar.

Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren firmalar bir yandan sektöre yapılan bu operasyonun neticelerini beklerken diğer yandan da 21/04/2022 tarih ve 31816 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 41 Nolu KDV tebliğiyle demir çelik sektörüne getirilen tevkifat uygulaması ile meşguller.Demir çelik ürünlerinin tesliminde kütük demir için 7/10, inşaat demiri için 4/10 oranında tevkifat getirildi.

Sektördeki işlem hacmi fiyatlar gereği çok yüksek tutarlarda. Tevkifat uygulaması nedeniyle de firmaların yüksek tutarlarda iade alacağı doğuyor.Bu iade vergi borçlarına mahsup edilebildiği gibi vergi idaresinden VİR raporu veya Yeminli Mali Müşavir raporu ile nakit olarak ta talep edilebiliyor. Yeminli Mali Müşavirler ile süresinde (Ocak Ayında) düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunan firmalar KDV iadesini limit olmaksızın almasına karşın,tam tasdik sözleşmesi bulunmayan ya da tam tasdik sözleşmesini süresinden sonra (Şubat-Aralık ayları arasında) yapan firmalar Yeminli Mali Müşavir raporu ile iadenin ancak 1.266.000.-TL’lik kısmını alabilmektedir.

Ancak buradaki sıkıntı, düzenleme yıl içinde yürürlüğe girdiği ve 1 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya başladığı için Ocak ayı içinde tam tasdik sözleşmesi yapmamış firmalar KDV iadelerini ancak teminat mektubu vermek suretiyle alabilecek olmaları.Bu süreçte de teminat mektubunun yeni yılda tam tasdik sözleşmesi yapılıncaya kadar 6 ay gibi bir sürede idarede kalması gerekiyor.Rakamlar yüksek olduğu için teminat mektuplarına bankaların aldığı komisyon tutarları da azımsanmayacak ölçüde.Bu da demir çelik ticareti yapan firmalara müthiş bir ek yük getiriyor.

İdarenin bu işe mutlaka bir çözüm bulması gerekiyor.Ya iade sürecini hızlandıracak düzenlemeler yapacak ya da Yeminli Mali Müşavirler ile yıl içinde de tam tasdik sözleşmesi yapılabilmesinin yolunu açacaklar.Aksi takdirde bu işin kaymağını bankalar yemeye devam edecek.Neticesinde de sektörde faaliyet gösteren birçok firma ekonomik anlamda zor durumda kalacak.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaçkar Dağları’nda “heliski” heyecanı sona erdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

RİZE (AA) – Dünyada sayılı merkezlerde, Türkiye'de ise Rize'de Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen helikopterle kayak etkinliğine bu yıl 300'e yakın sporcu katıldı.

Avrupa'ya yakınlığı ve kar kalitesi ile yerli ve yabancı kayakçıların gözdesi haline gelen Kaçkar Dağları, helikopterli kayak olarak bilinen “heliski” tutkunlarını ağırladı.

Helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların sarp yamaçlar ve yüksek eğimli yerlerde kaydıkları spor dalı olan heliski, Türkiye'de 2005'ten itibaren Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin ve İkizdere ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde yapılıyor.

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen heliski sporu, Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Turkey-Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi tarafından yürütülüyor.

Bölgede üç helikopterle gerçekleştirilen faaliyetin sona erdiği 15'nci haftasında Fransa, İngiltere, İsviçre ve İtalya'dan 18 kişilik sporcu kafilesi karın keyfini çıkardı.

Elverişli hava koşullarının yanında kar kalınlığının 1 metreye yakın olduğu zirvelerde kayan sporcular için güvenlik en üst seviyede tutuluyor.

Sporcular, zirvelerin yanı sıra helikopterlerin uçamadığı günlerde karla kaplı çam ormanları arasında adrenalin dolu zaman geçirdi.

Bölgeye bu yıl getirilen snow-track (paletli kar aracı) ile getirilen sporcuların, orman içlerine taşınarak burada kaymaları sağlandı.

Bu yıl 6 Ocak'ta başlayan etkinliğe 400 civarında sporcu akredite olurken hava şartları nedeniyle 300'e yakın sporcu katıldı.