Başkan Çapraz’dan “Sanayi günü” vurgusu

Başkan Çapraz’dan “Sanayi günü” vurgusu

Yayın: 17.11.2022 16:56
Paylaş:
A+ A-

Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, 3 Nisan gününün “Sanayi günü” olarak tescil edilmesi ve anılmasını istediklerini, bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çapraz, gazetecilere, yaklaşık bir ay önce göreve geldiklerini ve çalışmalara aralıksız devam ettiklerini, Karabük halkı ve üyeleri ile birlikte hareket etmek istediklerini, o nedenle herkesi odaya fikir paylaşımında bulunmaya davet ettiklerini belirtti.

İlk icraatlarının yeni hizmet binasının imkanlarını tüm üyelerle paylaşma kararları olduğunu anlatan Çapraz, “Binamızda bulunan toplantı ve seminer odalarımız tüm üyelerimizin kullanımına ücretsiz sunulacaktır. Üyelerimiz, tüm kurum içi eğitimlerini, seminerlerini, şirketler arası toplantılarını ve benzer faaliyetlerini odamız hizmet binasında gerçekleştirebilirler.” dedi.

Ankara’da bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Çapraz, şöyle devam etti:

“Bizim öncelikle, yetkililerden ilk istirhamımız 3 Nisan gününün ülkemizde sanayi günü olarak tescil edilmesi ve anılması. Malumunuz, ülkemiz demir ve çelik sanayisi ile ilk defa 3 Nisan 1937 yılında temeli atılan ilk ağır sanayi demir ve çelik fabrikası ile tanışmıştır. İlk Türk demiri Karabük’ümüzde üretilmiştir. Karabük, İskenderun demir çeliğin, Ereğli demir çeliğin kuruluşuna, ülkeye yapılan baraj ve köprülere damgasını vurmuştur. En önemlisi, sanayi kültürünün gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Bu sebeple yetkililerden ilk istirhamımız 3 Nisan gününün tıpkı avukatlar, mühendisler, eczacılar günü gibi sanayi günü olarak anılmasında ve tescillenmesinde bize yardımcı olmalarıdır. Bu konu ile ilgili Karabük kamuoyunda da bir beklenti oluşmuştur. 3 Nisan gününün ‘sanayi günü’ ilan edilmesi ile birlikte Karabük’ümüzün de tanıtımı ve olumlu anlamda reklamı olacaktır.”

Filyos Limanı’nın kullanımına ilişkin de Çapraz, “Ülkemizin dışa açılım ve ihracat kapasitesinin artması Filyos Limanı sayesinde olacaktır. Orta Anadolu ve Batı Karadeniz bölgelerinin sanayileşmesin önü bu sayede açılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefindeki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma adına çok büyük katkı sağlayacaktır. Filyos Limanı aynı zamanda, Marmara’nın yükünü azaltacaktır. Bu bölgede kurulu olan ve ihracata çalışan ve çalışmak isteyen firmalara kullandırılması ve aynı zamanda konteyner limanı haline getirilmesini istirham ediyoruz. Bu konu ile ilgili hem KARDEMİR açısından hem de Karabüklü haddeciler açısından bir belirsizlik var.” şeklinde konuştu.

Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesine her türlü çaba ve gayreti vereceklerini aktaran Çapraz, ilerleyen zaman içerisinde hedeflerinin burada serbest bölge kurmak, demir yolu ağı ile Filyos Limanı’na ulaşım sağlamak, TOBB bünyesinde bulunan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu’na (BALO) dahil olabilmenin hedefleri arasında bulunduğunu dile getirdi.

Oda olarak bundan sonra yapacakları çalışmalara değinen Çapraz, TOBB bünyesinde üst kurullarda temsil hakkı istirhamında bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

DSİ Genel Müdürü Balta, Kastamonu’daki yatırımlar hakkında bilgi verdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 16:36
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – Kastamonu'da son 21 yılda DSİ tarafından 217 bin 740 dekar tarım arazisinin suyla buluşturduğu bildirildi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yaptığı yazılı açıklamada, son 21 yılda Kastamonu'da inşa edilen 12 sulama tesisi ile 217 bin 740 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtıklarını belirtti.

Kastamonu'da refah düzeyinin artması için son 21 yılda 121 tesis ile 20 milyar 913 milyon liralık yatırım yaptıklarını vurgulayan Balta, bu dönemde 9 baraj ve 2 gölet inşa ettiklerini, böylece 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını anlattı.

Kastamonu'da 7 barajın yapımının devam ettiğine işaret eden Balta, şöyle devam etti:

“Bu barajların tamamlanmasıyla 237 bin 740 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile Kastamonu şehir merkezi, 96 yerleşim yeri ve 2 bin 469 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 21 taşkın kontrol tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz tesislerle taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızı ve toprağımızı büyük ölçüde güvence altına alıyoruz.”

Balta, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını da dikkati çekerek, “Kastamonu'da son 21 yılda 13 HES tesisi işletmeye alınarak yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlanıyor. Kurulu gücü 108,04 megavat olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 686 milyon lira katkı sunuyoruz. Planlama ve projelendirme safhasında olan 28 HES ile de ülkemizin enerjisine güç verecek olmaktan heyecan duyuyoruz. 15 Şubat 2024 itibarıyla yaklaşık 70 bin hanenin enerji ihtiyacını Kastamonu'da kurulu HES'lerle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.