Devinen Karabük…!

Devinen Karabük…!

Yayın: 15.05.2015 08:39
Paylaş:
A+ A-

YORUM FARKI Hür KALYONCU

DEVİNEN KARABÜK…!

Kendini aşmaya çalışan insanlara imrenerek bakarız.
Pekala aynı durum da bir kent olursa ne yaparsınız.?
O’nu da hayranlıkla seyretmez misiniz.?
Peki böyle bir seyir sizde keyif oluşturur mu?
Bence Karabük,1995 Haziran’ında il olduktan sonra yavaş adımlarla da olsa kendini aşma noktasında önemli gelişmelere imza atmaya başlamıştır.
Kent yöneticileri de bu süreci atlatma uğraşında aldığı kararlarla bulunulan ortamı daha ileri düzeye taşıma uğraşını göstermişlerdir.
Bazen bürokratik ve siyasi müdahalelerin yetersizliği yapılan işleri yavaşlatsa da gelinen noktada bir ferahlığın yakalandığı görülmektedir.
Beledi hizmetler, kent devinmesinde başat rol oynamaktadır.
Bugün resmi olarak açılışı gerçekleştirilerek işlevsel hale getirilecek olan Kent Meydanı da buna bir kanıt oluşturulur.
Yayalaştırılmış Kent Meydanı halkımıza hayırlı olsun.
Türkiye’de bu anlamda bir ilk olma özelliği taşıması da başka bir hususu oluşturmaktadır.
Durum böyle olmakla birlikte…
Bugün Karabük için farklı tanımlar söz konusudur.
Bu tanımların en revaçta olanı;”Karabük Kent Oluyor” nitelemesidir.
1995-2015 yılları arasında kent görüntüsünü değiştiren hızlı gelişmeler olmuştur.
Kentin ihtiyacı olan ve Karabük’e bir türlü yakışmayan terminalin yeniden inşası kent olma yolunda bir milat,başlangıç noktası kabul edilebilecek gelişmedir.
Sonrasında vilayet binasının,adliye binasının inşaatları,kente giriş ve çıkış yollarının estetik biçimde yeniden düzenlenmesi,Yeşil Mahalle yolunun yeniden tanzimi,şehirlerarası yolun,Araç Çayı boyunca farklı bir yerden çift şeritli olarak ulaşıma açılması,Karabük’ün kendisini aşmasına olanak tanıyan çabalar olarak yorumlamak gerekir.
Bu çabaların yanında Yenimahalle civarında daha Karabük kenti kurulurken 1950’li yıllarda oluşturulmuş,kentin canlılığına olumsuzluk sunan İstasyon civarının köhneliği ve bakımsızlığı,Cumhuriyet İlköğretim Okulu taraflarının tenhalığı da ,kent olarak Karabük’ü düşündüren ,O’nu kendini aşma noktasında zorlayan ve güç durumda bırakan umutsuzluk ve düzensizlik manzaralardır.
Karabük bu olumluluk ve olumsuzluk manzaraları çerçevesinde çalışanların ve emeklilerin kenti olma noktasında da bir ikilem yaşamaktadır.
50 bin emeklinin bulunduğu bir kentte,emekli maaşlarının düşük olması,kent ekonomisine cılız bir karakter kazandırmakta,Karabük esnafını hoşnut kılamamaktadır.
Bir kentin gelişmesinde ekonomik parametrelerin rolünün de çok önemli olduğu düşünülecek olursa Karabük Üniversitesi’nin kentin ekonomisinde meydana getirdiği canlılık bu noktada esnaflarımıza umut ışığı olmaktadır.
Ancak kent ekonomisinin bu durumdan daha iyi yararlanabilmesi için ihtiyaca yönelik yeni yatırımlara yönelmesi de bir zorunluluk olmaktadır.
Karabük bu açıdan sanki bir bekleyiş içindedir.
Çünkü yeni durumlar karşısında dönüşümler zamanında yapılamamakta,bu durum şikayetlere konu olmaktadır.
Karabük’ün prestiji olarak bilinen Hürriyet caddesinin saat 21’den sonraki tenhalığı şaşırtıcıdır.
Cıvıl cıvıl olması gereken bu cadde maalesef kuyumcu ve bankalar nedeniyle beklenen hareketliliği ortaya koyamamaktadır.
Bu nokta da tek umut;kent meydanının bir an önce hizmete açılmasıdır.
Karabük’ün üniversitede okuyan 42 bin öğrenci ile birlikte gençleştiği muhakkaktır.
Ancak asıl sorun;bu gençliği/canlılığı kent bünyesiyle bütünleştirip yararlı hale getirebilmektir.
Evet mekanda meydana gelen değişikliği artan nüfusla bütünleştirip canlılığı yakalamak için de düşünceler üretilmeli ve fiiliyat eylemselleştirilmelidir.
Kent Konseylerinin belediyelere yapacakları motivasyon ve rehberlik kanımca “ruh” oluşturacaktır.
Heyecan yaratacaktır.
Evet…
Üç şeye ihtiyacımız var…
Düşünce üretmek,planlama yapmak ve yaptırım gücüne sahip güçlü bir iradeye sahip olmak.
Sorunları ancak böyle aşıp Karabük’e gerçek anlamda bir kent görüntüsü kazandırabiliriz.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Enerjisa Atatürk İlkokulu Hatay’da törenle açıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

HATAY (AA) – Sabancı Vakfı ve Enerjisa Enerji işbirliğiyle yaptırılan 5 derslikli Enerjisa Atatürk İlkokulu, Hatay'ın Hassa ilçesinde törenle hizmete sunuldu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yaralarını sarmak için ilk günden bu yana yoğun çalışmalar gerçekleştiren Sabancı Vakfı ve Enerjisa Enerji bölgeye yönelik desteklerini sürdürüyor.

Hatay'da eğitimin aksamaması için geçen yıl “Hatay'a 3 ayda 3 okul” sözüyle yola çıkan ve planladığı gibi okulları eğitime kazandıran Sabancı Vakfı, Enerjisa Enerji'nin yabancı hissedarı olan E.ON'un katkılarıyla Hassa ilçesinde yaptırdığı Enerjisa Atatürk İlkokulu'nu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda öğrenci ve öğretmenlere armağan etti.

Hassa Kaymakamı Osman Acar, açılıştaki konuşmasında, okulun yapım sürecinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Okulun ülkeye ve ilçeye hayırlı olmasını temenni eden Acar, 6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrasında ilçede süratli bir şekilde toparlanma yolunda ilerlediklerini söyledi.

Acar, depremler sonrasında ilçedeki okulların büyük tahribat aldığını ifade etti.

Depremde hasar alan okullardan birisinin de Atatürk İlkokulu olduğunu belirten Acar, “Yeni okulumuz çocuklarımıza, ilçemize hayırlı olsun. Burada biz eğitim ve öğretim faaliyetlerimize kaldığımız yerden inşallah daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz.” dedi.

– “Hatay'a bu dördüncü okul desteğimiz”

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan da deprem bölgesinde eğitim ve öğretimin aksamaması için imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

Toplumsal sorunların çözümünde eğitimin öncelikli alan olduğunu bildiklerini ifade eden Safkan, şöyle konuştu:

“6 Şubat depremlerinden sonra tekrar bölgede eğitim öğretimin sürdürülebilir olması, öğretmen ve öğrencilerin güvenli okul ortamlarında bir araya gelmeleri, tekli sistemde eğitim öğretim alabilmeleri tabii çok çok önemli. Vakfımızın bu sene 50'nci yaşı. 50 yıllık faaliyet geçmişimizde en önemli alanlardan biri şüphesiz eğitim. Eğitim altında verdiğimiz desteklerden Hatay'a bu dördüncü okul desteğimiz. İnşallah beşincisi ve altıncısı da planlarımız arasında yer alıyor. Depremin yaralarını bir nebze de sarabilmiş olmaktan, destek vermiş olmaktan tabii son derece mutluyuz. Bu vesileyle bugün Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı da kutluyorum. Herkese hayırlı uğurlu olmasını dilerim.”

– “Bölgenin kalkınması için eğitimin çok önemli olduğunu biliyoruz”

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci, depremlerden etkilenen 11 ilin başta Hatay olmak üzere 5'inin Enerjisa Dağıtım Şirketleri Toroslar EDAŞ'ın sorumluluk bölgesinde olduğunu belirtti.

Özsürekci, depremlerde hem kaybettikleri çalışma arkadaşları hem de hasar gören şebeke unsurlarıyla depremzede bir şirket olduklarını aktardı.

Depremin ilk günlerinden itibaren bölgeye enerji vermek ve yaraları sarmak için büyük mücadele verdiklerine değinen Özsürekci, “Aynı zamanda bunları yaparken bölgenin sosyal sorumluluğu açısından kalkınması için eğitimin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bugün Hatay Hassa'da Enerjisa Atatürk İlkokulu'nun açılışında bulunuyoruz. Bu okul aynı zamanda hissedarımız olan E.ON'un 70 bin çalışanının bağışlarıyla bugüne geldi. Herkese hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Enerjisa Enerji Mali İşler Lideri (CFO) Philipp Ulbrich, deprem sonrası birkaç günde 70 bin çalışanları ve şirketleri tarafından 1 milyon avrodan fazla para toplanarak okulun inşa edilmesine karar verildiğini belirtti.

Okulun ilçeye kazandırmasında katkı sağladıkları için çok mutlu olduklarını dile getiren Ulbrich, “Bugün burada bulunmam, hem E.ON hem de Enerjisa olarak deprem sonrasını iyileştirme ve yerel halkla dayanışma içinde olma konusundaki kararlılığımızı ifade ediyor.” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar okulun açılış kurdelesini kesti, sınıfları gezdi ve öğrencilere hediyeler verdi.