Her Telden (20.Mayıs.2016)

Her Telden (20.Mayıs.2016)

Yayın: 20.05.2016 08:32
Paylaş:
A+ A-

MAKİNE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU VE TREN TEKERLEĞİ ÜRETMEK NOKTASINDA BAŞLATILAN BİR TARTIŞMA..
MAKİNE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU (MKEK..) TREN TEKERLEĞİ Üretmek için bir dizi girişim başlatmış,İnternet Sitemize gelen yorumlardan bunu anlıyoruz.
Önce BİRKAÇ YORUM YAZAN OKUR KONUYA DEĞİNDİ..
Daha sonra çeşitli rumuzlar altında YENİ YORUMCULAR katıldı bu tartışmaya ve MKEK tarafından böyle bir üretime geçilmesinin ATIL KAPASİTE yaratmaktan öte bir anlam taşımayacağı yolunda bir yoğunlaşma oldu.
KARDEMİR TREN TEKERLEĞİ ÜRETECEK.
Olaya bu pencereden bakan Okurlarımız “DEVLET KARDEMİR’E BU ÜRETİM İÇİN ÖNEMLİ TEŞVİKLER VERDİ.ŞİMDİ MKEK’TE BU TÜR ÜRETİME BAŞLAYINCA ORTAYA BİR ATIL KAPASİTE ÇIKMAYACAK MI..?” diye soruyorlar..
BUNU SORMAKTA HAKLILAR ELBET..
Yorum gönderen Okurlarımızdan birisi maliyet üzerinde de (COŞKUN RUMUZU İLE YAZMIŞ..) durarak, KARDEMİR’İN KANGAL ÜRETİM Haddanesini 170 milyon dolar yatırım ile faaliyete geçirdiğini söyleyerek “ÇOK UCUZA YAPTIRMIŞLAR..” diyor,,
Kaldı ki ; KARDEMİR KANGAL Haddanesi TÜM DÜNYA ÜZERİNDE EN İLERİ 3-4 TEKNOLOJİDEN BİRİSİ KULLANILARAK hayata geçirildi,işletmeye alındı..
Bakın BU TÜR YORUMLAR ÇOK YARARLI OLUYOR..
MKEK’İN bu yatırımı gündemimize bu YORUMLARLA geldi..
Düzeyli yorumlara gerçekten bayılıyoruz,YARARLANIYORUZ..

KARABÜK SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İL MÜDÜRÜ SAYIN NURİ AKÇAY VE MESAİ ARKADAŞLARI BİRİNCİLİKLER..
Karabük SOSYAL GÜVENLİK Müdürü Sayın NURİ AKÇAY ve mesai arkadaşları,Kurum adına,şahısları adına öylesine başarılı hizmetler veriyorlar ki,alkışlamamak mümkün değil.
YER İTİBARI İLE BEŞBİNEVLER BÖLGESİNDELER..
Yani bir anlamda KARABÜK MERKEZİNDEN uzaktalar ve neredeyse GÖZDEN IRAK bir noktadalar,o nedenle başarılı çalışmaları çok fazla gündem olmuyor,gündeme gelmiyor..
SOSYAL GÜVENLİK HAFTASINI KUTLUYORUZ.
Doğumdan ölüme kadar insana hizmet noktasında olan SOSYAL GÜVENLİK Kurumu Karabük İl Müdürlüğü,BİR GÜN İÇİNDE AYLIK BAĞLAYARAK,EMEKLİLİĞİ HAK KAZANMIŞ OLANLARA süratle hizmet verme işleminde TÜRKİYE BİRİNCİSİ..
Pirim tahsilatı açısından yüzde 93.5 ile yine aynı..
Gerçi bu nokta da KARABÜK MÜKELLEFLERİDE Türkiye Birincisi sayılmalı,SGK pirim toplamakta yüzde 93.5 oranını yakalarken,BU YÖRE SGK MÜKELLEFLERİ DE ÖDEMEKTE yüzde 93.5 oranını yakalamış demektir..
Sayın NURİ AKÇAY ve mesai arkadaşlarını kutluyoruz..
BİRLİKLERİNİ/BÜTÜNLÜKLERİNİ kurdular,başarı böyle geldi..
Daha önce ki DARMADAĞIN OLMUŞ KURUM şimdi mükemmel..

AK PARTİ MENSUBU DOSTLARIMIZA “KIZILAY KAN MERKEZİ OLAYINA EL ATIP/ATMAYACAKLARINI..” SORALIM MI..?
Karabük’te SAĞLIK OLAYI lime/lime dökülüyor,ÜÇ HASTANE KAPATILMIŞ/YIKTIRILMIŞ,Karabük Merkezin 118 bin yaşayanı TEK HASTANEYE mahkum edilmiş..
BU OLAYIN BİR YÖNÜ..
AFİLASYON SİSTEMİ DANIŞTAY TARAFINDAN durdurulmuş..
TEK HASTANE BELİRSİZ GELECEĞE SAVRULACAK..
OLAYIN BİR BAŞKA YÖNÜ BU..
Bir de KAN OLAYI VAR,Kızılay KARABÜK KAN MERKEZİ KAPATILMIŞ,Karabük’te bir hastaya KAN GEREKİRSE,bu kan DÜZCE KAN MERKEZİ’NDEN GETİRTİLİYOR iyi mi..?
Hastasınız,KAN GEREKİYOR,bir hısımınız,akrabanız,arkadaşınız size gereken kanı verecek,VEREBİLİYOR MU,gidin sorun Hastaneye bu KAN SİZE VERİLEBİLİYOR MU..?
Şimdi KAMUOYU ÖNÜNDE AK Partili dostlarımıza soralım..!!
BU KONUYA EL ATACAK MISINIZ..?
BU KONUYU KARABÜK YAŞAYANI ADINA ÇÖZECEK MİSİNİZ..?
Öylesine hayati bir sorun ki,BAŞINA GELMEYEN ANLAYAMAZ..
SÖZ KONUSU OLAN İNSAN HAYATI..
AK Parti’li kardeşlerimiz bu sorunu çözerler mi/çözebilirler mi..?

KARDEMİR,SANIYORUZ 70-80 KADAR İŞÇİ ALACAKMIŞ VE İŞKUR MÜDÜRLÜĞÜ HARIL/HARIL HAZIRLIK YAPIYOR…
KARDEMİR Kangal Haddanesi için 70-80 kadar işçi alımı yapacakmış sanıyoruz,ortalık birden hareketlendi ve TORPİL ARAYIŞLARI için herkes bildiği bir kapıyı çalıyor.
KARDEMİR İYİ BİR UYGULAMA YAPIYOR..
ALACAĞI İŞÇİLERİN ÖZELLİKLERİNİ İŞKUR Müdürlüğü’ne bildirmiş,İŞKUR Müdürlüğü bu ölçülere uyan insanların listelerini yollayarak KARDEMİR’İN SÖZLÜ SINAVINA hazır edecekmiş..
26 YAŞ SINIRI KONULMUŞ GALİBA.
MÜTEAHHİT YANI DAHİL OLMAK ÜZERE,hiçbir işyerinde ÇALIŞMIYOR OLMAK şartı ile birlikte ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ METAL,ELEKTRİK ELEKTRONİK gibi bölümlerden mezun olmak şartları aranıyormuş.
Bize göre MÜTEAHHİT YANINDA ÇALIŞANLARIN alınmaması çok yanlış,zira,KARDEMİR daha önce kendi bünyesinde iş yapan Müteahhit yanında ki işçilere BURADAN DENEYİM ALSINLAR,gerekirse,BURADAN İŞÇİ ALIRIZ gibi düşünüyordu.
Şimdi bu insanlar mağdur edilmiş olmadılar mı..?
ORTALIK BİRDEN HAREKETLENDİ..
İLÇELERDEN ÖBEK/ÖBEK İŞSİZLER GELİYOR..
Torpil arayışları için kapı/kapı gezmeler başladı..!!

KARABÜK’ÜN TABELA NÜFUSU 118 BİN,ZONGULDAK’IN TABELA NÜFUSU 108 BİN VE HASTANELERİN POZİSYONU..
Dün KARABÜK’ÜN Tabela nüfusunu 108 bin olarak yazmışız,dalgınlık işte,KARABÜK’ÜN TABELA NÜFUSU 118 bin,ZONGULDAK TABELA NÜFUSU 108 BİN..
Zonguldak ile Karabük’ü HASTANE/HASTANELER açısından bir karşılaştırın isterseniz,HEKİM sayısı açısından bir karşılaştırın isterseniz TIBBİ PERSONEL açısından bir karşılaştırın isterseniz..
Zonguldak ile iç/içe olan KOZLU/KİLİM gibi yerleşim Bölgelerinde,adeta bir Hastane hüviyetinde olan SEMT POLİKLİNİKLERİNİ hesaba katmadan,bir karşılaştırma yapın isterseniz..
HER NE İSE ARTIK..
Bu sorun kısa vade içinde çözülebilecek gibi değil,ancak,çözülmesi için pek fazla bir çaba,bir çalışma,bir gayretin olduğunu söylemekte oldukça zor,bunun yerine HASTANEYE müteahhit yanına işçi yerleştirmeye çalışmak daha kolay gibi geliyor sanki.
Şimdi birde iptal edilen AFİLİASYON işi çıktı başımıza..
Ne diyelim,İYİ OLUR İNŞAALLAH…!!

BİR YANDAN YENİ KONUT YAPIMI BAŞLARKEN,ÖTE YANDAN KONUT SATIŞLARININ DURDUĞUNDAN YAKINMALAR..
Karabük’te bir yandan yeni konut yapımı başlıyor,öte yandan da “KONUT SATIŞLARI NEREDEYSE DİBE VURDU..” şeklinde bilgiler veren ilgili çevreler var.
“O ZAMAN NEDEN YENİLERİ BAŞLATILIYOR..” sorusu geliyor insanın aklına ve yine bu işlerin içinde olan çevreler,bu durumun izahını da şöyle yapıyorlar..
“A MAHALLESİ’NDE YAPILAN KONUTLAR SATILMAYINCA,FİRMA BELKİ SATILIR DİYEREK B MAHALLESİ’NDE KONUT YAPIMINA GİRİŞİYORLAR..” şeklinde bilgi veriyorlar.
Bu nokta da bir TEK TEMENNİ dikkat çekiyor.
“ALLAH BANKA İLE ÇALIŞANLARA KOLAYLIK VERSİN..” temennisi dikkatleri çekiyor,gerçekten de Allah Ticaret yapanlara ve banka ile ilişkili olanlara kolaylıklar versin.
Şimdi,yakın bir gelecekte Sayın ADNAN ÇEBİ’NİN,ADATEPE Konutlarına başlayacağından söz edenler var,ADATEPE kısa süre içinde Karabük’ün en gözde yerlerinden birisi olacaktır yolunda bilgilerde veriliyor.
KONUT NOKTASINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME Haddanelerin,Kent dışına çıkartılmaları ve İSTASYON BÖLGESİ’NİN hemen arka kısımlarının KENTSEL DÖNÜŞÜM alanı olması ile yaşanacaktır elbet.
Örneğin Sayın MUTULLAH YOLBULAN’IN,eski DEVLET HASTANESİ’NİN hemen arka kısmında kalan ve çok önceleri Haddane olarak çalıştırılan alanları KONUT YAPIMINA AÇACAĞI üzerinde bilgiler veriliyor.
Küçük çaplı bir fizibilite yapıldığı bilgileri veriliyor..
Karabük böylece imar çehresini değiştiriyor..

AK PARTİ GENEL BAŞKANLIĞI’NA SAYIN BİNALİ YILDIRIMIN GETİRİLDİ VE KARABÜK’ÜN AVANTAJI NOKTASI..
AK Parti Genel Başkanlığı’na Sayın BİNALİ YILDIRIM getirildi ve kendisi birkaç gün içinde BAŞBAKAN olarak görevlendirilecek,bu Karabük açısından avantajlı bir gelişme olarak görülmelidir.
Sayın BİNALİ YILDIRIM Karabük’e yakın bir isimdir..
Daha BİR AY KADAR ÖNCE Karabük’e gelmişti.
KARDEMİR’İN RAY OLAYINI İYİ BİLİR,DESTEK VERMİŞTİR ve en önemlisi FİLYOS LİMANI olayını en iyi bilen isimlerin başında Sayın BİNALİ YILDIRIM gelir herhalde..
Kaldı ki,son gelişinde “EN KISA SÜRE İÇİNDE ALT YAPININ İNŞAATINA BAŞLANACAKTIR..” şeklinde söz vermiştir Sayın BİNALİ YILDIRIM.
Doğrusu KARABÜK AÇISINDAN AVANTAJ olmuştur..
Dileriz HAYIRLARA VESİLE OLACAKTIR..
ÜLKEMİZ ve KARABÜK AÇISINDAN hayırlı olacaktır..
Şimdi BAKANLAR KURULU’NUN oluşumu bekleniyor..
Bakalım o nokta nasıl şekillenecek..

KARDEMİR,BU EKONOMİK DURUMUNU SÜRDÜREBİLİRSE- Kİ SÜRDÜRECEĞİ GARANTİ- İMAM HATİP KÜLLİYESİ..
Bir/iki ay önce “BATAR MI,KURTARIR MI..” gibi papatya falı açılan KARDEMİR,fiyatların yükselmesi ile öylesine şaha kalktı ki Allah nazardan esirgesin demek gerek.
FİYATLAR ÇOK İYİ DURUMA SIÇRADI..
Hemen ardından Sayın MUTULLAH YOLBULAN ile Sayın KAMİL GÜLEÇ’İN yıllarca hayal ettikleri “BU YATIRIMI YAPARSAK HEM ÜLKEMİZ KAZANIR,HEM KARDEMİR KAZANIR..” dedikleri KANGAL HADDANESİ devre girdi.
KANGAL HADDANESİ ürünleri piyasalarda hayli yüksek fiyatlarla asılıp/satılıyor ve bu yatırıma harcanan 170 milyon dolar,özellikle Ülkemize ve Karabük’e çok önemli katkılar getirecektir.
KARDEMİR EKONOMİK AÇIDAN İYİ DURUMU YAKALADI..
Şimdi İMAM/HATİP OKULU/KÜLLİYESİ olayını gerçekleştirebilir,ancak,Karabük Milli Eğitim Müdürü Sayın ALİ KÖSE yer noktasında çıkan ufak/tefek sorunların aşılması için çaba gösteriyoruz şeklinde bilgiler vermişti.
SORUNLAR KISA SÜRE İÇİNDE GİDERİLİRSE,KARDEMİR Çamlık Bölgesi’nde ki o yere İMAM/HATİP OKULU KÜLLİYESİ’Nİ yaptırır,inşaata başlayabilir..
KARDEMİR kazanıyor,KARABÜK KAZANIYOR..
KARDEMİR kazanıyor,KARDEMİR İŞÇİSİ kazanıyor..
Ancak,henüz KAPSAMDIŞI personele bir dönüş olmadı..
O kesimde yakında mutlu edilir herhalde..

ÇİN HALK CUMHURİYETİ “UCUZ DEMİR SATIŞLARINDAN 9.5 MİLYAR DOLAR ZARAR EDİNCE ŞAFAK ATMIŞ..” SANKİ
Biliyorsunuz ÇİN HALK CUMHURİYETİ Ülkemizde çok ucuz fiyatla DEMİR/KÜTÜK DEMİR satışı yapıyordu ve piyasaları adeta pestile çevirmişti..
Bu arada ÇİN HALK CUMHURİYETİ DE Demir/Çelik ürünlerinin satışından 9.5 milyar dolar civarında zarar edince,orada da şafak atmış ve yeni bir yapılanmaya gidilmesi kararı alınmış.
ORADA YAŞANAN GELİŞME,ÜLKEMİZE NEFES ALDIRDI.
Ancak,gelecek için ÇİN veya BİR BAŞKA Ülkeden gelebilecek UCUZ DENİR ÜRÜNLERİNE karşı,Milli Müesseselerin korunması için bir önlemin alınmadığı da biliniyor.
KÖKLÜ ÇÖZÜM ÖNLEMLERİN ALINMASINDA..
Ancak şu ana kadar köklü bir çözüm alınamadı/alınmadı ve herhangi bir Ülkeden gelebilecek haksız rekabete karşı Ülkemizde bu sektör pek koruma altında değil.
DAHA İKİ/ ÜÇ AY ÖNCESİNİ LÜTFEN HATIRLAYIN..
Bazı firmalar üretimi durdurmuştu,vardiya sayıları azaltılmıştı..
KARDEMİR gibi Tesisler ise ciddi darboğazlara girmişti..
Bunlar yeniden yaşanabilir mi..?
Herhangi bir önlemin alınmadığı biliniyor zira.

12 kişi görüş bildirdi

  1. Kan Merkezi

    AKP liler neyin üstünde duruyolar Kan Merkezi üstünde dursunlar.AKP nin Karabükte varlıgı yokluğu bellimi.Onların bütün meselesi kendi arkadaşlarını dışlamak partinin eski emekdarlarını Kamuoyunda küçük düşürmeye çalışmak Kendi beledeyi başkanlırını sagda solda eleştirmek Merkez İlçeyi tanımamak İl Yönetiminde bulunanları küçümsemek filan falan.Kızılay kan merkezine işallah işleri filan düşmüz kan filan lazım olmaz onlara o zaman görürler hanyayı konyayı.Karabükün önüne bi İsmetpaşa Organize Sanayi havucu bağladık idare edip gidiyoruz deyende bunların içinde.AKP Karabükte dibe vurdu

  2. hoca

    Malumunuz üzere sel dolayısıyla kapanan Karabük Kastamonu yol kaç aydır açılmayı bekliyor. Soruyorum yetkililere hiç mi utanmıyorsunuz. o yol sizlerin yüz karası şu ana kadar günde 1 kamyon malzeme dökseniz şimdiye yol açılmış idi. yazıklar olsun sizlere utanın utanın

  3. malazgirt

    bakıyorumda siyasetin nasıl birşey olduğunun pek farkında olmadan atıp tutuyorsunuz. MKE nin tren tekerleği projesi 10 yıl önce gündeme geldi. Nasıl karabükün siyasetçileri varsa, kırıkkalenin de siyasetçileri var ve bu iş için yıllardır bastırıyorlar.Üstelik kardemirin projesinden çok daha önce gündeme gelmiş, fizibilite çalışmaları yapılmış, temel atma aşamasına gelince bazı sebeplerden dolayı beklemeye alınmış bir proje.Bunun bugün gündeme gelmesi,tekrar canlandırılması niye garibinize gitti.Sonuçta o bölgenin siyasetçileri de bölgelerine hizmet vermek,istihdam yaratmak için çalışıyor.adam senin kardemirinimi düşünecek.komik olmayın beyler.öncelikli alımlar,eşe dosta oğlana damada ihaleler,nakliye,cevher kömür derken akla gelmeyen devlet, nasırınıza basınca mı aklınıza geliyor.6 ay çin sakızını çiğnediniz, bir 6 ayda MKE ile idare edersiniz. Böyle suni,boş gündemlerle uğraşacağınıza Filyos projesini sıcak tutmaya çalışın.

  4. Hissedar

    Ahmet Bey hangi mali verilere dayalı olarak Kardemir’in ekonomik durumunun sürekliliğinden bahsediyoruz acaba? Kardemir ilk üç ayda neredeyse başabaş noktasında bir kar açıkladı . Bunun yaklaşık 50 milyonu da kur karından geliyor zaten. . Yani baktığınızda ilk üç ay için ortada yaratılmış bir katma değer(nakit anlamında) yok.
    Nakit ve benzeri likit kaynakları ile ticari alacakları yaklaşık 700 milyon. Kısa vadeli borçları yaklaşık 970 milyon. Satılan malın maliyeti ise bir çeyrekte 500 milyon. Yani bu şirket bir yılda 2 milyar TL maliyete katlanacak üstüne 900 milyon da borç ödeyecek. Hadi stoklarındaki 664 milyonu da düşelim. Maliyetini ancak karşılayıp ancak başabaş noktasında maliyetlerini karşılayabilir . Peki borçlarını nasıl ödeyecek. Ticari ekip müsade etmedi ki çok karlı satışlar yapsın da kar artışı olsun . Külliyen hatalı bir satış stratejisi. Tabiri caizse kaptırdılar dünya malı ucuz fiyattan. Peki borçları geri ödemek için yine tahvil mi çıkaracak? Tahvilin finansal maliyetine baktınız mı mali tablolardan? Bakın derim ben. Acaip yüksek. Peki yeni haddehane hop diye üretime geçip acaip karlı satışlar mı yapacak 2016’nın kalanında ? Çok zor bir ihtimal. Bütün bunlar ortada iken nasıl bir finansal analizle yukarıdaki yazınızda -Ki sürdüreceği garanti_ ifadesini yazıyorsunuz anlamadık doğrusu. Yoksa kırk defa söyleyince olur zihniyetiyle mi? Olur inşallah.

  5. Coşkun

    Sn. Hissedar. kardemirin borçlarına bakin. Ilk iki yıl daha fazla ödeme ve sonrası rahatlama. Bir finanscı olarak kardemir yönetimini para sihirbazı gözüyle bakıyorum, yaptıklari ve aldikları kararlardan dolayı.. Niye mi. Evet tahvil ihracı için onay almışlardı. Maliyeti ise kardemir için devede kulak.
    Tahminim ilk evreyi tahvil ile atlatacaklar. Olmadı mı..? Genel
    kurulda alınan bir yetki var. Bu yetki gayrimenkullerin satılarak geri kiralanması.. Yani leasing.. Sanırım sn. Mutullah yolbulan’ın yeni bir borçlanma sistemi üzerinde çalışıyoruz dediği olay. Bu da 7 -10 yıl bir vadeli finansman kaynağı demek. Her sektör global kaynaklı dönem dönem sıkıntı yaşar. Önemli olan gerekli tedbiri yönetim kademesi olarak alabilmektir. Hee yeri gelir zararının altında satar. Nakit yaratmak, işçi maaşlarını ödemek, vadesi gelen banka borçlarını aksatmamak adına.
    Tahminim ki bunu yönetim kurulu üyesi de söylemiş ti.. Bu yatırımları anahtar teslim yaptırsalar 2-3 misli maliyet oluşurdu.
    Adımız benzer bende bir kardemir hisse sahibiyim. Yani hissedarım. Ve çok rahatım..

  6. Duyarlı

    Ahmet abi kardemir girişindeki göbekte,oglebeliye donulen yer.belediyenin diktiği bitkiler çok büyümüş.kesilmesi lazim.otomobillerin görüşünü kapatıyor.elim kazalar yaşanabilir.trafikte görüş çok önemli.buralar yalnızca cim olsa olmazmi.

  7. Gönderen

    Bu yılın ilk 3 ayı çelik fiyatları çok düşük seyretti. Hele ocak ve şubat aylarında fiyatlar diplerdeydi. Mart ayında biraz toparlamaya başladı. Şu anda ortalama olarak takribi ilk 3 aya göre %30*40 daha yukarıda çelik fiyatları…
    İlk 3 ayda ciro 502 milyon oldu. Eğer ki ilk 3 ay şu andaki fiyatlar ile satış yapılabilmiş olsaydı 100 – 150 arasında bir kar söz konusu olacaktı (giderler aynı olması koşulu ile).
    Önümüzdeki dönemlerde aynı satış tonajları söz konusu olursa karın yükseldiğini göreceğiz. Önümüzdeki aylarda da inşaat sezonu olduğundan, beklenmedik gelişmeler olmadığı takdirde satışların fena olmaması lazım….

    Kardemir’in dönen varlıklarının kısa vadeli borçlarına oranı 1,09 civarında. Duran varlıklar içersinde de stokların payı oldukça yüksek. Bu sebeb ile şirketi döndürebilmek, finasman ihtiyacını karşılayabilmek için stoklara müracaat edilmesi pek mantıksız bir olay değil.
    Satış stratejesinde bir yanlışlık söz konusu değil. Eğer ki finansman için stoklara müracaat edilmeseydi faiz ile borçlanmak söz konusu olacaktı. Stoklar likite çevrilerek finansman oluşturulmuş oldu ve bu arada yüksek maliyetli stoklar da bir nebze eritilmiş oldu (Tahminen böyle. İnşaallah öyledir). Cevher fiyatları diplerde gezerken yeni cevher bağlantısı yapılabildiyse önümüzdeki dönemde satışların maliyetinin düşmesi ve kar marjının da yükselmesi söz konusu olabilecektir…

    3. haddehanenin durumu nasıldır bilmiyoruz ama herhalde iyi gidiyor. 3.haddehanenin devreye girmesi ile Kardemir pazarını da çeşitlendirmiş oldu….

    Geçen sene son çeyrekte 300 milyon, 500 milyon zarar gelecek diye yazanlar vardı. Kardemir çalışanlarına maaşlarının ödeyemeyecek, çalışanlar tedbirli olsunlar borçlanmasınlar diyenler vardı. Ne oldu? Çelik fiyatları yerlerde sürünürken Kardemir işletmesini çekip çevirdi. Kar etmedi belki ama, maaşlarını da ödedi, borçlarını da çevirdi, tefecilere muhtaç olmadı….

    Yani şimdilik pek karamsar bir hava söz konusu değil…
    İnşaallah siyasi kriz veya büyük bir ekonomik kriz olmaz….

  8. Osman baskan

    AHMET bey
    CHP merkez ilçe Başkanı görevinden istifa etti diye bir söylenti var.
    Ilçe yönetimi Osman Çelikin istifasını istemiş.
    Oda siZ istifa Edin demiş
    Ama direnememis istifa etmiş.
    Bu CHP alem valla
    6 ayda bir birbirine düşüyo

  9. hastaneci

    yeni devlet hastanesi kararı alınırsa yenimahalle -soğuksu hattına 1, kayabaşı hattına 1, 100.yıla 1 , 5 bin evlere 1 , safranbolu harmanlara ve kirkille civarına da 1 er olmak üzere 6 butik hastane yapılmalı…bir de karabük çarşı merkezine ve safranbolu eski çarşıya tam donanımlı sağlık merkezleri de olmalı ..turistik yer burası…bir turist bayılsa kıranköye çıkıncaya kadar ölebilir…..bu bölgeler ana merkezlere çok uzak….sağlık sıkıntısı yaşayan vatandaşların ana sağlık merkezine gidinceye kadar olan olur zaten….bu yüzden bu alanlara yapılacak hastaneler ve gece gündüz nöbete kalacak uzman ve hekim ve diğer sağlıkçılar sayesinde sağlık sorunları en aza indirilecektir….para nerelere harcanmıyor ki? varsın hastaneler yapılsın…doktor yoksa gerekirse yunanistandan sırbistandan azerbaycandan hekimler gelebilir….suriyeli hekimler zaten kalitelerini tüm dünyaya kanıtlamış durumdalar…sayı artınca rekabet olur….aynı paraya daha çok adam çalışır hem….serbest piyasa gereği….

  10. FATİH KARAHASAN

    SÖYLENTİLER ve BELİRSİZLİK, BAĞESSAN SANAYİ SİTESİ ESNAFINI ENDİŞELENDİRİYOR.
    BAĞESSAN sanayi sitesindeki üyelerimiz ve esnaflar adeta diken üstündeler. BAĞESSAN sanayi sitesine TOKİ’nin konutlar yapacağı söylentileri zaten geçimini zor bir şekilde sürdüren esnafı mızı büyük bir endişeli beklemeye sürüklemiş durumda. Bu belirsizlik esnafımızı ciddi ciddi tedirgin ederken, gelecekleri ile ilgili de çok büyük bir karamsarlık taşıyorlar.
    Özellikle TOKİ’nin adaletsizce olan uygulamaları ise ayrı bir üzüntü oluşturuyor. Reel uygulamarın adaletsizliği, yerlerinden olmaları ve işlerini zaten zor döndürme sıkıntıları da birleşince bu işin altından kalkamayacakları ve esnaflık yapamayacakları karamsırlığını da beraberinde getirmektedir.
    Böyle bir sorunla karşılaşmak istemeyen BAĞESSAN esnafı , bu tedirginlikten kurtulmamın yollarını arıyor.
    ESDER olarak bu konudaki hassasiyetimizi sürdürecek ve gelişmeleri yakından takip edeceğiz.
    Fatih KARAHASAN
    ESDER İL BAŞKANI

  11. yolcu

    Ahmet bey Karabük girişindeki köprüyü geçince ilk ışıkların oradaki yağmur mazgallarını kim yapacak acaba. Araba içine düşecek. Yenişehir de şapka büfeyi geçince hız sınırlayıcı eski bariyeri sökmek zor gelmiş arkadaşa üstüne asfalt atmış. Yeni yapılan bariyere gerek kalmamış zaten olmuş koca hendek. Bir iş yapılırken hep iyi usta aranır ya asfalt ustasıda çok önemli demekki. Karabük te yapılan yama asfaltların bu kadar kötü olmasının sebebi bu olsa gerek. Halk eğitim merkezinde asfalt ustası kursu açılsada bunları göndersek

  12. Hissedar

    Bazı yorumcu arkadaşlarımızın yorumlarına ilişkin,
    Kardemir’in borçları ileriye yönelik denmiş. Halbuki benim yazdığı borç yükü yani 970 milyon TL 1 yıl içinde ödenecek borçlardı. Tekrar bakın isterseniz. İleriye yönelik olanları yani uzun vadeli borçlarını yazmadım bile. Pek hafife alınacak bir borç değil göründüğü gibi. İkincisi zaman zaman işçilik ve benzer giderleri ödemek için tabi ki zararına satılır da niye ihtiyaçtan çok çok fazlası satılıyor o zaman? Gördüğünüz gibi hala dünyanın ticari alacağı var. Çalışma sermayesi İhtiyacı kadar değil de insanı art niyetli olduklarını düşündürecek kadar büyük miktarda satış yapılmış. Ayrıca bu satış , söylediğiniz gibi stoktan değil piyasaya mamul borcu oluşturarak yapılmıştır ki Karabük piyasasında hala bu mamul alacağını alamamış dünya şirket var. Bu satıştan kimlerin karlı çıktığı da belli. Alan razı veren razı. Bu konuyu da normal bir ticari faaliyet gibi görmemek lazım.
    Tahvil ihracına gelince , bu gibi yüksek finansman maliyetleri hiçbir şirket için devede kulak olamaz olmamalı. O zaman aynı kredi kartı mağdurlarına döner ileride.
    Bu yüksek miktarda satışlarla evet maaşları ödedi evet borçların bir kısmını kapattı ama neden etmesi gereken gerçek karı edip de bu işçi maaşlarını bu borçlarını daha rahat ödeme ve hatta yatırımcıya kar payı verme imkanını tepti? Kimlere yarandı. İyi yapmış gibi görünüp de kimlerin cebine fon aktarmış oldu?
    Cevher fiyatlarına gelince , bu şirket yurtdışı cevherlerini endeks fiyatıyla alıyor olması lazım. O yüzden düşük fiyattan bağlantı diye bir şey söz konusu olmamıştır herhalde. Piyasa nereye cevher alımı fiyatları oraya. Ama fiyatlar düşükken yüklenen cevher miktarları varsa oradan biraz düşük maliyetli cevher girmiş olabilir stoklara. Yerli cevher alımlarında da yapılmışsa yapılmıştır belki düşük fiyat. Ama bütün bunların faaliyet karına etkisi olsa olsa toplam kısa vadeli borcun yüzde 5’i bile değildir. Velhasıl borç yükü çok fazla. Çok acil katma değer yaratmalı. Bu katma değer de yargıtayın bile uygun olmadığı kararını verdiği satışlara devam edip, etmesi gereken karı birilerine aktararak olmaz efendim. Kimse hikaye anlatmasın.
    Siz rahat olmaya devam edin hissedar olarak ama bir grup hissedar hiç rahat değil. Çünkü güven duygusunu kaybedeli uzun zaman oldu. Şeytan kulaklı bir yönetim ve profesyonel kadronun hakim olduğu bir şirket ile ilgili rahat olmak pek kolay değil.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsung Avrupa’daki ilk ekstra geniş alttan donduruculu buzdolabı modelini tanıttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Samsung, Avrupa'daki ilk A enerji sınıfı ekstra geniş alttan donduruculu buzdolabı modelini tanıttı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yeni RB6000D alttan donduruculu buzdolabı, AI Inverter kompresörü, AI enerji modu ve geliştirilmiş kapasitesiyle enerji verimliliği deneyimi sağlıyor.

Ürün, Wi-Fi özellikleri ve SmartThings AI Energy sayesinde, markanın benzer modellerine göre daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Samsung Electronics Başkan Yardımcısı ve Dijital Ev Aletleri Müşteri Deneyimi Ekibi Başkanı Moohyung Lee, enerji verimliliğinin günümüz tüketicileri için her zamankinden daha önemli olduğunu belirterek, “Kapsamlı ve titiz Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde, dünyanın her yerinden tüketicilerin beğendiği Samsung kalitesi ve özelliklerine ek olarak, benzer Samsung buzdolabı modellerine göre daha yüksek enerji tasarrufu olanağını sunmayı da başardık. Kullanıcıların günlük yaşamlarında Samsung'un yeni buzdolabının bu olumlu özelliklerinden faydalanacağına eminiz.” ifadelerini kullandı.

Buzdolabı, markanın ekstra geniş alttan donduruculu buzdolabı modelleri arasında AB enerji standartlarına göre A enerji derecesi alan ilk model olma özelliğine sahip.

Şirket, bu modelde geleneksel modele kıyasla enerji tüketimini yüzde 55.9 oranında azaltmak amacıyla yeni çözümler geliştirdi.

– “Daha az enerji kullanılması sağlanıyor”

Yeni yüksek verimli AI Inverter Kompresör, dönen parçaların yarıçapının artırılması için yeniden tasarlandı. Bu sayede kompresörün ataletinin geleneksel kompresörden 4.1 kat daha yüksek olması ve kompresörün gücü daha uzun süre tutabilmesi sağlandı. Böylece buzdolabında ani sıcaklık değişimleri önlenirken, daha az enerji kullanılması sağlanıyor.

Kompresör ayrıca yeni kontrol teknolojisi sayesinde geleneksel modele göre 5 kata kadar daha sessiz çalışarak gürültü seviyesinin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Yeni AI Inverter Kompresör, Digital Inverter Kompresör'ün geliştirilmiş mekanik yapısı sayesinde mevcut Samsung Inverter kompresörlerinden daha verimli çalışarak sabit sıcaklığı korurken daha az enerji kullanıyor.

Bunların yanında ürün, SmartThings AI Energy'nin enerji kullanımını yüzde 15'e kadar azaltabilen enerji tasarrufu modunu destekliyor. SmartThings AI Enerji Modu kullanıcıların günlük, haftalık ve aylık güç tüketimini kolayca denetleyebilmeleri sağlamanın yanında aynı zamanda aylık elektrik faturalarını da tahmin edebiliyor.

Kullanım belirlenen tahmini aşarsa, AI Enerji Modu proaktif olarak devreye girerek enerji tasarrufu da sağlayabiliyor. Ayrıca, kullanıma ve ortama bağlı olarak kompresör hızını ve buz çözme döngüsü sıklığını optimize ediyor. Böylece gıdaların daha uzun süreler daha taze kalmasını sağlıyor.

Şirket, geniş bir buzdolabının sunduğu kapasite avantajlarını daha da artırmak için buzdolaplarında geleneksel olarak kullandığı SpaceMax teknolojisini bu yeni modele uyguladı. Buzdolabının iç ısısı tutarlı bir biçimde korunurken, depolama hacmi ince duvarlar ve verimli yalıtım sayesinde artırıldı.

Performans ve depolama kapasitesinin yanında buzdolabı, modern evlere yakışan bir tasarıma sahip. Tamamen düz kapısı ve gömülü kulp yapısı sayesinde uyum vadediyor. Gentle Lighting özelliğiyse hem iç parlaklığını kontrol altında tutuyor hem de dış yüzeyde parlamaları önlüyor.