Her Telden (24.Nisan.2018)

Her Telden (24.Nisan.2018)

Yayın: 23.04.2018 21:14 |Güncelleme: 24.04.2018 09:22
Paylaş:
A+ A-

CHP KARABÜK İL ESKİ BAŞKANI AVUKAT SAYIN ERDOĞAN DİNÇEL VE 7 HAZİRAN GENEL SEÇİM MİLLETVEKİLİ ADAYI SAYIN CEVDET AKAY..
CHP Karabük İl Eski Başkanı Avukat Sayın ERDOĞAN DİNÇEL,bilindiği gibi İl Başkanlığı için yeniden Aday olmamıştı ve şimdi MİLLETVEKİLİ Adaylığı için ciddi bir niyet taşıdığından söz ediliyor.
Bu 23 Nisan ÇOCUK BAYRAMI Törenleri Sayın ERDOĞAN DİNÇEL’İN ön ayak olarak yaptırdığı KENT MEYDAN’DA Kİ ATATÜRK ANITI’NDA yapıldı ve böylece BAYRAMLAR,VATANDAŞA daha bir yakına geldi.
CHP BU DEFA MİLLETVEKİLİ LİSTESİNİ GENEL MERKEZDEN SIRALAYACAK.
Sayın ERDOĞAN DİNÇEL ile birlikte 7 Haziran Genel Seçimlerinin CHP Listesinin birinci sırasında yer alan Sayın CEVDET AKAY’IN,yeniden Aday olacağı belirtiliyor.
Öte yandan Yenice eski Belediye Başkanı Sayın MUSTAFA AKAY’IN böyle bir niyet içinde olacağından söz edenler bulunuyor,CHP çok ciddi bir hareketlenme içinde görünüyor.
Bilindiği gibi CHP Karabük’te bir canlanma halinde görülüyor..
1 Kasım 2015 Genel Seçiminde, CHP Yüzde 15.28 civarında oy almıştı..
Bu anlamda,CHP’NİN MİLLETVEKİLİ ÇIKARTMASI için birlik,bütünlük içinde hareket etmesi ve küskün Partililerini toparlamak için çok önemli bir çalışma yapması gerekiyor..
CHP KARABÜK’TE CİDDİ BİR HAZIRLIK İÇİNDE GÖRÜLÜYOR..

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKAN YARDIMCISI SAYIN MEHMET CEYLAN ; “BU SEÇİMLERDE AK PARTİ MİLLETVEKİLİ LİSTESİNDE KESİN BULUNUR..”
AK Parti içinde,hemen herkesin ortak kanaati, “Sayın MEHMET CEYLAN’IN,AK PARTİ MİLLETVEKİLİ LİSTESİNDE,Sayın MEHMET CEYLAN’IN KESİN BULUNACAĞI..” şeklinde.
AK PARTİ İÇİNDE ÇOK GENİŞ BİR KESİM BU BEKLENTİ İÇİNDE.
Bilindiği gibi Sayın MEHMET CEYLAN,daha önce KALKINMA BAKAN Yardımcısı olarak,bu dönemde de,ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKAN Yardımcısı olarak görev yapmıştı.
ÇOK BAŞARILI BİR HİZMET SÜRESİ GEÇİRDİ Sayın CEYLAN.
Yaptığı her görevde,KARABÜK’Ü ÖNE ALAN ÇALIŞMALARDA bulundu Sayın MEHMET CEYLAN ve bu anlamda Karabüklülerin,Karabük’ün kendisine vefa borcu var elbet.
Sayın MEHMET CEYLAN,eğer,yeniden Milletvekili Aday/Adayı olursa –ki beklenti o yöndü – AK Parti Milletvekili Listesinde kesin yer alır gibi bir görüş AK Parti camiası içinde hayli yaygın.
AK Parti içinde Siyaset yapan birçok isim bunu dile getiriyor.
“GEREK TABAN,GEREKSE TAVAN İLE İLİŞKİLERİ ÇOK SIKI,Sayın CEYLAN’IN..”

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI Sayın RAFET VERGİLİ,MHP MİLLETVEKİLİ ADAYI OLACAK MI,EĞER OLURSA YERİNE KİM BAŞKAN SEÇİLİR ACABA.?
Karabük Belediye Başkanı Sayın RAFET VERGİLİ,24 Haziran Genel Seçimlerinde MİLLETVEKİLİ ADAYI OLACAK MI şeklinde bir soru,Siyaset çevrelerinde sıkça soruluyor.
Eğer Sayın VERGİLİ,Milletvekili Adayı olursa,BELEDİYE MECLİSİ Belediye Başkanı olarak kimi seçer dersiniz,Sayın VERGİLİ “BEN DÖNEMİMİ TAMAMLAYACAĞIM..” derse sorun yok,ancak,MİLLETVEKİLİ Adayı olmak üzere görevinden ayrılırsa bakın siz şenliğe..
Sayın RAFET VERGİLİ,eğer Milletvekili Adayı olursa,elbet çok etkili bir gelişme sayılmalı,zira,İLÇELERDE DAHİL Sayın VERGİLİ’NİN ciddi bir oy potansiyeli olduğu besbelli.
ŞİMDİ İNSANLAR VERGİLİ MİLLETVEKİLİ ADAYI OLUR MU/OLMAZ MI sorusuna cevap arıyorlar,eğer Sayın VERGİLİ Aday olursa Belediye Başkanı kim olur sorusu gündeme gelir.
Eğer Sayın VERGİLİ Aday olmazsa MHP NASIL BİR LİSTE YAPAR..
Bu defa da bu soru gündeme gelir..
Şu an itibarı ile MİLLETVEKİLİ ADAY/ADAYI olması halinde,KARABÜK’TE CİDDİ DİP DALGALARI yaratacak tek isim Sayın RAFET VERGİLİ,diğer isimler O KADAR BÜYÜK etki yapmıyorlar..
Burada BOŞALAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI söz konusu zira..

YENİDEN,PARLAMENTER DÜZENE DÖNÜLÜR MÜ,SEÇMEN BUNUN AYIRDINA VARARAK MI OY KULLANIR,YOKSA BU SİSTEMİN İÇİNDİ Mİ..?
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçiminde İTTİFAK PARTİLERİ bu sistemin yararlarından ve SİSTEMİN DEVAM etmesinden yana strateji geliştirerek seçmenden oy isteyecekler.
BU SİSTEMDE TBMM FAZLA İNİSİYATİF SAHİBİ OLAMAYACAK..
Buna karşı MUHALEFET Partileri ise PARLAMENTER SİSTEME GERİ DÖNÜLMESİ için, seçmen,oy isteyecekler ve o zaman CUMHURBAŞKANLIĞI ile BAŞBAKANLI bir sisteme yeniden dönülecek.
ELBET,BUNUN İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLECEK.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Üyeleri yeniden fonksiyonel hale gelecekler ve sistem bugün ki hali ile,ancak,değişiklikler yapılarak sürdürülecek.
SEÇMEN HANGİSİNDEN YANA OY KULLANACAK ACABA..?
Seçimler birden enteresan bir düzleme girdi ve CHP’NİN bir anda “SEÇİMLERE GİREBİLSİN,HAZİNE YARDIMI ALABİLSİN..” gibi demokratik bir refleksle İYİ PARTİYE verdiği 15 Milletvekili ile,ortalık ana/baba gününe döndü.
İTTİFAK PARTİLERİ BÜYÜK TEPKİ GÖSTERDİKLERİNE GÖRE,demek,en fazla canı yanan onlar oldular ve ağızlarına geline CHP’YE saydırıyorlar çok ağır eleştiriler getiriyorlar..
SEÇİMLER BİRDEN ÇOK İLGİNÇ BİR DÜZLEME GİRDİ..

İNSAN HAYATINDA “BİR KEZ LAZIM OLAN GÜVENLİK İÇİN..”,ÖZEL YERLERE KONULAN X-RAY CİHAZLARI VE GÜVENLİKÇİLERİN ANLAYIŞI..
KORUMA/GÜVENLİK insan hayatında bir kez lazım olur,o an korundunuz,güvenliğiniz sağlama alındı/alındı,alınmadı/alınamadı ise size geçmiş olsun demekten başka yapılabilecek bir şey kalmaz.
ALLAH KİMSENİN BAŞINA BÖYLE BİR MUSİBET VERMESİN.
Biliyorsunuz,güvenlik/koruma için belirli yerlere X-RAY CİHAZLARI yerleştiriliyor ve bu cihazlar,esas itibarı ile,insan yaşamına hayli zarar verebilecek ışınlar yayıyorlar.
Kalp hastaları gibi özelliği olan,ağırlığı olan hastalar bunlardan olumsuz etkileniyorlar,bir de BİZİM GİBİ VÜCUDUNDA METAL PARÇA OLANLAR ne yaparsanız yapın,bu cihazların ötmesine,barbar/bağırmasına yol açıyor.
İşte o nokta da GÜVENLİK BİRİMİ ÇALIŞANLARININ insafı,anlayışı devreye giriyor,eğer bu güvenlik elemanları biraz aksi davranırlarsa,yandı gülüm keten helva.
KARABÜK’TE BU ve BUNA BENZER OLAYLAR YAŞANDI MI..?
Galiba yaşanmış ve karakolluk durumlar meydana gelmiş,olayın tam bu noktasında biriler devreye girerler ve tarafları yatıştırırlar diye ummak geçiyor içimizden doğrusu.
Ancak ; GÜVENLİK ELEMANLARI BİRAZ ANLAYIŞLI OLABİLİRLER…

ŞURASI BELLİ OLDU Kİ “24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ, KİMSE İÇİN,ÇANTA DA KEKLİK DEĞİL..” GELİŞMELER..
CHP Tarihinde,önemli dönüm noktalarından birisi “İYİ PARTİ’YE VERİLEN 15 MİLLETVEKİLİ VE ANILAN BU PARTİ’NİN SEÇİMLERE KATILMASINI TEMİN ETMESİ..” olsa gerektir.
CHP DEMOKRASİ ADINA İKİCİ BÜYÜK HAREKETİNİ YAPTI SAYILIR..
Bilindiği gibi,AK Parti Kuruldu ve AK Parti Genel Başkanı Sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN,sudan bir gerekçe ile SİYASET DIŞI tutuluyordu Milletvekili olması yasaktı.
CHP’NİN O zaman ki Genel Başkanı Sayın DENİZ BAYKAL,böyle bir şey Demokratik Geleneğe aykırı gerekçesi ile Sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN Siyasi yasağının kalkmasını temin eden bir tavır aldı,daha sonra SİİRT MİLLETVEKİLLERİ istifa ettirildi,Sayın ERDOĞAN SİİRT Milletvekili seçildi..
CHP O ZAMAN GÖSTERDİĞİ DEMOKRATİK REFLEKSİNİ YİNE GÖSTERDİ.
Haaa..! CHP’NİN o zaman gösterdiği O DEMOKRATİK REFLEKSE,O zaman en büyük tepki PARTİ İÇİNDEN ve CHP’LİLERDEN gelmişti,şimdi de bu yönlü eleştiriler CHP İçinden geliyor yine..
İYİ PARTİ GURUP KURDU,SEÇİMLERE KATILIYOR..
SİYASET HAYATI yeniden çok ciddi biçimde dalgalandı görüyorsunuz..

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİMLERİNE GÖRE AK PARTİ YÜZDE 60.42,MHP YÜZDE 19.43,CHP YÜZDE 15.28 OY ALMIŞ,İYİ PARTİ O ZAMAN YOKTU..
1 KASIM 2015 Genel Seçimlerine göre,AK Parti yüzde 60.42 oy almış,MHP Yüzde 19.43,CHP Yüzde 15.28 ORANINDA OY ALMIŞ,DİĞER Siyasi Partilerin oy oranları oldukça düşük.
BU SEÇİMLERDE İYİ PARTİ YOKTU BİLİYORSUNUZ..
Şimdi İYİ PARTİ Seçimlere giriyor ve büyük bir ihtimalle Sayın DURSUL ALTIPARMAK bu Partinin MİLLETVEKİLİ LİSTESİ Birinci Sırasında yer alacak..
Sayın DURSUL ALTIPARMAK,Milletvekili Listesi nasıl tecelli ederse etsin “HEDEFİMİZ KARABÜK’ÜN BİRİNCİ PARTİSİ OLARAK ÇIKMAK..” gibi iyimser bir değerlendirme yapıyor..
BU ELBET ÇOK İDDİALI BİR DEĞERLENDİRME..
Ancak,şurası bir gerçek ki,AK Parti 1 Kasım 2015 Genel Seçiminde aldığı yüzde 60.42 oy oranını tutturmakta hayli zorlanacak gibi görünüyor ve özellikle EMEKLİ KESİM1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde AK Parti için gösterdiği o sempatiyi bu kez pek göstermiyor sanki.
İYİ PARTİ SİYASET SAHNESİNİ ÇOK ÖNEMLİ ÖLÇÜ DE KARIŞTIRDI..
Demek SEÇİMLERE SOKULMAMAK İstenmesinin bir gerekçesi varmış..
Karabük Seçim sonuçları ne olabilir sizce..?

YEŞİL MAHALLE’DE BULUNAN VE KARABÜK BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPTIRILAN “ÖDÜLLÜ BİNAYA TAŞINACAK OLAN..” VALİLİK VE SIKINTI..
Karabük Belediye Başkanı Sayın HÜSEYİN ERER döneminde yaptırılan ve MİMARİ ÖDÜL ALDIĞI bilinen,YEŞİL MAHALLE’DE Kİ BİNAYA Karabük VALİLİĞİ Mayıs ayı ortalarına doğru taşınıyor.
BİRÇOK BİRİM,HAZIRLIKLARINA BAŞLAMIŞ BİLE..
Kimi birimler arşivlerini paketliyorlar,kimi birimler TAŞINMANIN HAZIRLIĞINI yapıyorlar ve BİNANIN BİR/İKİ KÜÇÜK EKSİĞİ tamamlanmak üzere,şeklinde bilgiler veriliyor.
KARABÜK BELEDİYESİ BU EKSİKLİKLERİ GİDERMEYE ÇALIŞIYOR..
Sonra KARABÜK VALİLİĞİ EMRİNE TAHSİS EDİLECEK.
Kiminin ÖDÜLLÜ BİNA dediği,bizim ise 9 yıldır kullanılmadığı için TALİHSİZ BİNA dediğimiz,o yere taşındığında,KARABÜKLÜLER SIKINTI çeker mi acaba..?
Bunun iyice düşünülmesi gerekirdi,ancak,ARTIK ÇOK GEÇ OLDU..!!

SİNOP VALİSİ HEMŞERİMİZ SAYIN HASAN İPEK VE BİLİM/TEKNOLOJİ/SANAYİ BAKAN DANIŞMANI SAYIN ALİ KESKİNKILIÇ ADAY OLACAKLAR MI
24 Haziran GENEL SEÇİMLERİNDE Sinop Valisi Sayın HASAN İPEK ile Bilim/Sanayi/Teknoloji Bakan Danışmanı Sayın ALİ KESKİNKILIÇ’IN AK Parti’den Milletvekili Adayı olmaları bekleniyor.
BU YÖNLÜ HABERLER YOĞUNLUK KAZANDI..
Özellikle Sayın ALİ KESKİNKILIÇ bu anlamda çok net ifadelerde bulunuyor ve “SÖZ KONUSU KARABÜK OLUNCA MAZERET YOK..” anlamında net ifadeler kullanıyor.
Sinop Valisi Sayın HASAN İPEK bu yönlü bir iradeyi ortaya koyacak deniliyor..
AK Parti yeni isimlerle sarsılacak gibi görünüyor,ancak,bunların içinde en ciddi dalgalanmayı KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın ÖMER FARUK ÖZ’ÜN Karabük adayı olabileceği konusu yarattı.
AK PARTİ İÇİNDE KİMLERDEN OLUŞAN BİR LİSTE OLACAK ACABA..?

12 kişi görüş bildirdi

  1. CHP'li

    CHP Karabük’te ancak iki Mustafa ile ipi göğüsleyebilir. Örgütler bunu kavrayabilseler, parti şimdiden potaya girer.

  2. Emek

    Hep aynı isimler konuşuluyor. Bir kere de işçi emeklisi olan bizden birı olan Celal Bulut gibi adaylar olsun.

  3. Kardemir işçisi

    AK Parti Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı ÖMER FARUK ÖZÜ aday göstersin kesin 3-0 yapar.Kardemir işçisinden 1 tek oy başka partiye gitmez İlçelerdende Ömer Faruk Öz için işçiler dağılırlar kendi ilçelerinden oy istemeye giderler.AK Parti başka türlü 3-0 yapamaz

  4. puslu kentli

    eyi günler dilerim. hep aynı sıfatları yazmaktan görmekten bıkmadınız mı yahu..nerede yeni jenerasyonlar görelim. değişim şart..aynı laflar aynı hareketler hiç çok güzel hareketler göremeyecek mi bu karabük halkı…
    artık herkes değişsin değişsin…bu bayrak için vatan için hizmet için yeni neferlerin çıkmasına yardımcı olunsun.kim emekli olacaksa olsun ..aynı yemekleri ısıtıp ısıtıp önümüze koyanlardan söz edenlerden bıktık artık…
    az laf çok iş unutmayalım…zaman az düşman çok….

  5. Puslu kentin yorumu

    Arkadaş yorumuna katılıyorum amma sende belliki bu şehrin insanısın.Aynı isimler dönüyor dolaşıyor önümüze geliyor.Burda sana çok hak veriyorum.Peki yeni isim kim var arkadaş eskiler yeni isimleri öyle bastırmışlarki kimse kafasını kaldıramıyor mesela senin aklında yeni isim kim var yaz allaşkına

  6. karabuk

    EVET SAYIN AHMET ABİM YAZINIZDA DEĞİNDİĞİNİZ GİBİ KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİNİN BİR AN ÖNCE BU UCUBE BİNADAN TAŞINIP, DOKUZ YILDAN BERİ BOŞ DURAN SİZİN ÖDÜLLÜ BİNA DİYE TANIMLADIĞINIZ BU UCUBE BİNAYA VALİLİĞİN TAŞINMASI KARABÜK HALKI İÇİN HİÇTE İYİ OLMAYACAK.KARABÜK HALKI SIKINTI ÇEKERMİ DİYE SORMUŞSUNUZ TABİKİ ÇOK SIKINTI ÇEKER BUNU ZAMANLA YAŞAYARAK GÖRECEĞİZ.ÇÜNKÜ BURASI ŞEHİR MERKEZİNDE DEĞİL VATANDAŞLARIN BURAYA ULAŞMASI HEM MADDİ HEM ZAMAN AÇISINDAN ZOR OLACAK. YENİ BİR VALİLİK BİNASI YAPILMASI GEREKİYORSA BİR AN ÖNCE ŞEHİR MERKEZİNDE YAPILMALI BENCE MESELA KENT MEYDANININ ÜST TARAFINDA KALAN KISMINA YENİ BİR VALİLİK BİNASI ÇOK UYGUN OLUR DÜŞÜNCESİNDEYİM.

  7. 571632 307

    Şimdi Ali Kaplan kadeşimiz ve Ak parti kendilerine yapılan bu oyuna başta iyi prtili Rcp akyl ve yandaşlarına, buraya yönetimin ak partiden oluşmak kaydı ile Türk Metali getirme gerekçesi fazlası ile doğmadımı? Yıllardır saman altından ak partiyi işlerine geldiği gibi oynatıp işlerie gelmedimi kuyusunu kazan bu zihniyete ne kadar göz yumulacak?

  8. Yiğit

    Ahmet abi 350 davası ne durumdadır bilgileriniz için çok teşekkür ederim Allah razı olsun saygılar kendine iyi bak

  9. çelik iş hareketli günlere gebe

    Ak parti tarafından çakma ak partili olarak kabul edilen Şube sekreterinin kaplanı görevden aldırma hırsı bunu yaparken de kendi bildiği doğrultuda hareket etmesi şubenin diğer yöneticilerini yok sayarak kaplanın alınması için tek başına genel başkanın huzuruna çıkması ardından kaplanın görevden alınması Karabük gündemini ve Ak parti gündemini baya meşgul etti. herkes bilmeli ki Ak parti yönetimi Kaplan’ın görevine geri iade artık edilmesini rafa kaldırdı. Ak partideki Şuna ki düşünce Karabük Şubesini 2019 yılının başlarında kongreye götürülmesini sağlayarak şube yönetimini sil baştan yeniden şekillendirmek

  10. 7818

    Helal olsun Çelikişe çok güzel hükümet yanlısı rol yapıyor, işi bitincede basıyor tekmeyi, boyun eymesi gereken zamanıdada biraz fazla boyun büküp istediğini almasını biliyor, ne Ak parti, ne Ali kaplanla bunlara hiçbirşey yapamaz, parmaklarının ucunda oynatırlar, yıllardır defalarca şahit olduk, yukarda arkadaş yapılması gerekeni çok iyi açıklamış, açıklamışta bunlar o işide yapamazlar, Türk Metal burayı almak için şubenin Ak partiden oluşmasına dünden razı olur, olurda bunlarda o irade olmaz.

  11. helal mi

    Yeni göreve gelen şube yönetimi kısa sürede bölündü. işçi şube yönetimini artık birlikte ancak rüyasında görüyor şubenin 7/24 sistemi ile çalışacağını düşünürken şubenin arabası 7/24 sistemi ile çalışıyor. hanımı okuldan al, çocuğu okula bırak , akrabaların düğününe git , mantar toplama partisi düzenle adam şube yöneticisi olunca bütün her şeyi hak sayıyor kendine. EY BEYLER sendika ile ilgili işlerinizde arabayı kullanacaksınız özel işlerinizde kendi arabanızı kullanacaksınız emekçinin alınteri ile deposu doldurulan arabaya değil kendi cebinizden benzinini koyduğunuz kendi arabanızla özel işlerinize gideceksiniz. Sendikanın arabasını kendi özel işleriniz için kullanmanız HELAL Mİ ? Hocam. ali kaplanın kurallara uymamasını eleştiren genel başkana söyleyerek görevden aldıran arkadaş sen kurallara uyuyormusun

  12. yeni 571

    Ali Kaplan işçinin her işini görüyor halletmeye çalışıyordu , öbürleri oturduğu yerden sendikacılık yapmaya çalışıyor, bu böyle sürüp gitmezdi işçinin gözünde Ali Kaplan daha fazla yükselmeden, ayrıca bir Ak Partili olduğu için bir an önce ipi tüğünlenmeli idi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Slow Food hareketi iyi, temiz ve adil gıda için 38 yıldır mücadele veriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Doğal kaynakları korumayı ve temiz gıda üretimini desteklemeyi hedefleyen küresel Slow Food (Yavaş Gıda) hareketinin başkanı Edward Mukiibi iklim krizi ve israfın, gıda konusunda en fazla karşılaştıkları iki büyük sorun olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden biri olarak kabul edilen Slow Food, “iyi, temiz ve adil gıda” sloganıyla dünya üzerinde 160 ülkede faaliyetler ve farkındalık kampanyaları düzenliyor.

Hareketin çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mukiibi, Slow Food'un 1986'da İtalya'da doğduğunu ve 38 yıldır devam eden serüvenlerinde dünyanın her köşesinden çok sayıda insana ulaştıklarını kaydetti.

Su başta olmak üzere doğal kaynakların ve biyoçeşitliliğin korunması hedefini faaliyetlerinin merkezine aldıklarını belirten Mukiibi, daha iyi bir dünya için çalıştıklarını ve bunu da çevreye ve insana zararı olmayan gıdaların üretimini teşvik ederek, aynı zamanda sorumlu tüketim ve sorumlu üretim bilincini aşılamaya çalışarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Slow Food ağı içerisinde çiftçilerden şeflere, öğrencilerden aktivistlere, devletlerden uluslararası organizasyonlara kadar gıda konusunda harekete geçmek isteyen milyonlarca kişiyle çok sayıda kurum ve kuruluşun yer aldığını bildiren Mukiibi, “Sadece maddi olarak destekleyen 100 binden fazla üyemiz var. Ama bu herkesin maddi olarak katkıda bulunmak zorunda olduğu anlamına gelmiyor. Aslında paranın satın alabileceğinden çok daha fazlasını yapan topluluklar var. Buna biyoçeşitliliği koruyan yerel toplulukları örnek gösterebiliriz.” dedi.

Edward Mukiibi, hareketin sadece gıda ürünlerini değil gıdanın getirdiği kültürü de korumaya çalıştığını, bu nedenle gıdanın nasıl tüketildiği, hangi tekniklerle pişirildiği ya da nasıl korunduğu üzerine de çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

– Nuh'un Gemisi Projesi

Yok olma tehlikesi altında bulunan bitkisel ve hayvansal ürünleri çevrim içi katalogda bir araya getirdikleri “Nuh'un Gemisi” projesine değinen Mukiibi, “Bu katalogda yalnızca bilimsel veriler bulunmuyor. Kültürel, organoleptik, geleneksel bilgilerle ürünlerin hazırlanması sırasında kullanılan teknikler ve bölgeyle olan bağları da yer alıyor.” diye konuştu.

Proje kapsamında bugüne kadar dünyanın her yerinden 5 bin 300 ürünü korumaya çalıştıklarını dile getiren Mukiibi, şöyle devam etti:

“Bu projede büyük tufan yaşandığında türleri yok olmaktan kurtaran Nuh’un Gemisi'nden esinlendik. Aslında bugün de yine o büyük tufan genetik, kültürel ve geleneksel erozyonla burada. Günümüzde yerel ve geleneksel gıdalar gen aktarımı, gen korsanlığı gibi çeşitli problemle karşı karşıya. Slow Food hareketi ise gıda kültürümüzü korumaya çalışıyor.”

Proje dahilindeki türleri kendi coğrafyalarında korumaya çalıştıklarının altını çizen Mukiibi, iklim değişikliği sonucu artık beslemesi ekonomik olarak tercih edilmeyen, bu nedenle de popülasyonları giderek azalan hayvanları çeşitli teşvikler ve projelerle yeniden tercih edilebilir hale getirdiklerini, bitkiler konusunda ise özelikle yerel gruplar arasında tohum bankaları oluşturduklarını ve tohumların kullanılması için çeşitli ağlar geliştirdiklerini anlattı.

“Afrika’nın Bahçeleri” adlı bir diğer projelerinde, kıtada giderek yaygınlaşan endüstriyel gıda üretimine karşı bir alternatif oluşturmaya çalıştıklarından bahseden Mukiibi, şunları söyledi:

“Afrika’nın geleneksel gıda üretim yöntemlerini korumak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için yerel toplulukları agroekolojik yöntemler çerçevesinde tarım yapmaya teşvik ediyor, konu üzerine eğitim programları düzenliyor, gruplar arasında koordinasyon kurarak bilgi aktarımı sağlıyoruz. Proje 2010 yılında Uganda, Kenya ve Tanzanya'daki birkaç bahçeyle başladı. Bugün Afrika kıtasının çeşitli yerlerinde 5 binin üzerinde bahçe oluşturulmuş durumda. Sosyal medyada her gün yeni bir katılımcının daha kendi bahçesini açtığını görüyoruz.”

– “Üretimde iklim değişikliği, tüketimde israf en büyük sorunlar”

Tüm projelerinde üretim süreçlerinde karşılaştıkları en büyük problemin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mukiibi, özelikle sıcak hava dalgaları, ani yağışlar sonucu yaşanan sel felaketleri gibi aşırı hava olaylarının gıda üretimini zorlaştırdığını vurguladı.

Mukiibi, “Tüm bu yaşananlar gıdaya erişimimizi, gıda güvenliğimizi ve bizim açımızdan yağmuru merkeze almış tarım sistemimizi etkileyecek. İklim kriziyle mücadelede geniş kapsamlı iklim değişikliği adaptasyon çalışmaları yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tüketim noktasında karşılaştıkları en büyük problemin ise gıda israfı olduğu bilgisini paylaşan Mukiibi, “Küresel gıda üretiminin neredeyse yarısı tabağımıza ulaşamadan israf ediliyor. Bununla birlikte enerji, kaynak, çiftçilerin o ürünleri üretirken harcadıkları zaman da israf edilmiş olunuyor yani gıda israfı tabağımızın çok ötesinde. Çünkü bir ürün yetiştirirken çok fazla su kullanıyorsunuz, topraktan çok fazla besin maddesi alıyorsunuz. Bunların hepsi israf ediliyor. Gıdaya yapabileceğiniz en büyük saygısızlık onu israf etmek. Ayrıca gıda israfı, doğaya da bir saygısızlık.” değerlendirmesini yaptı.

Özelikle gençlerin önlerine gelen tabağın hikayesini bilmediğine ve daha çok israf ettiğine dikkati çeken Mukiibi, Slow Food olarak bu farkındalığın kazandırılması için her yıl Nisan ayını “gıda israfı ile mücadele ayı” olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.