İki Maaş İkramiye Kanun Teklifinden Sonuç Çıkmadı

İki Maaş İkramiye Kanun Teklifinden Sonuç Çıkmadı

Yayın: 23.07.2015 11:49
Paylaş:
A+ A-

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm tarafından 14 Temmuz tarihinde verilen,”emekliye iki maaş ikramiye”kanun teklifinden ses seda yok.

CHP Balıkesir Milletvekili Tüm, Emekliye İki maaş ikramiye konusundaki kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer vermişti.

“Emeklilerimiz yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, ülkenin kalkınmasına katkı sunan, vergi veren, prim ödeyen ve bu emeğin karşılığını hak ettiği biçimiyle alması gereken yurttaşlarımızdır. Fakat ülkemizde emekliler düşük maaşlar sebebiyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir.

Emeklilerimizin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemelerin uygulamaya konulması, anayasal güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir.

Sosyal devlet ilkesi gereği emeklilik, yıllarca çalışmış insanlar için seyahat etme, sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunma, sağlık haklarından en iyi şekilde yararlanma dönemi olmalıdır.

Oysa ülkemizde emekliler, çöpten ekmek toplayacak kadar zor koşullarda, açlık sınırının altında yaşamını idame ettirmektedir. Emeklilerimiz artık çöpten ekmek toplamasın. Emeklilerin sosyal hayatını sürdürmesi için gerekli sosyal tesisler bulunmamaktadır. Emekli maaşlarından sağlıkta katkı payı ve sosyal güvenlik destek primi adı altında kesintiler yapılmaktadır. Bu gidişata dur demek başlıca görevimiz olmalıdır”

Emekliler Açlık Sınırı Altında Yaşıyor

Kanun teklifinde, 10 Milyonu aşkın emeklinin açlık ve yoksulluk sınırı altında, gıda, giyim, barınma, eğitim, sağlık, ulaşım, elektrik, su gibi temel yaşamsal ihtiyaçları karşılayamayacak durumda olduğuna dikkati çeken Mehmet Tüm, emeklilerin büyük bölümünün geçimini sağlamak için çalışmaya devam ettiğini, kültürel ve sosyal hiçbir imkândan yaralanamadıklarını ve uzun yıllar çalışmanın etkileriyle sağlık sorunları yaşadıklarını, emekli hanelerinin neredeyse yarısının yoksul olduğunu dile getirdi.

Emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için acil önlemler alınması gerekliliğini hatırlatan Tüm; “Vermiş olduğumuz kanun teklifinde bu iyileştirme sürecinin bir parçası olarak aylık almakta olan emeklilere ve bunların hak sahiplerine, yılda iki defa, ramazan ve kurban bayramlarında olmak üzere, almakta oldukları aylık tutarında ikramiye ödenmesi önerilmektedir. “ ifadelerini kullandı.

Mehmet Tüm ’ün Kanun Teklifindeki Değişiklik Önerisi Şöyle;

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 11- Bu Kanuna veya 5434 sayılı, 506 sayılı, 1479 sayılı, 2925 sayılı ve bu Kanunla mülga 2926 sayılı Kanunlara göre aylık almakta olan kişilere ve bunların hak sahiplerine, yılda iki defa ramazan ve kurban bayramlarında olmak üzere almakta oldukları aylık tutarında ikramiye ödenir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Yorumlar

  1. emekli

    Meclis 1 Ekime kadar tatilde. Kim görüşecek ve onaylayacak bu kanunu. Sıcak başınıza geçti herhalde.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

arabam.com mart ayı ikinci el ilan verilerini açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – arabam.com, mart ayındaki ikinci el ilan verileriyle hazırlanan analizini yayımladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, mart ayı ikinci el ilan verileriyle hazırlanan analizde ikinci el araç sektöründe hareketlilik başladı. Mart ayında ikinci el araç fiyatlarında yüzde 1 artış gözlemlendi. Artış, daha çok 800 bin liranın üzerindeki araçlara yansıdı.

Sıfır araçlardaki kampanyaların bitişi ve fiyat artışları, ikinci el araç fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceği sinyalini verirken, yükselişe geçeceği ön görülen ikinci el otomobil arzı ile birlikte fiyat artışının da enflasyondaki değişimi gelecek aylarda yakalaması bekleniyor.

İkinci el araçların ortalama fiyatı 679 bin lira 4 kuruş olurken, 5 yaşa kadar olan araçların ilan oranı arttı. Mart ayında ilanı en çok görülen markalar Fiat, Renault, Volkswagen, en çok görüntülenen modeller ise Clio, Astra, Megane oldu.

– Yaşı genç araçların ilan sayısı arttı

arabam.com'da mart ayında 5 yaşına kadar olan araçların oranı yüzde 2 artarak, ilanlarda yüzde 18 ile yer aldı. 10-20 yaş arası araçlarda ise yüzde 1,2 azalma görüldü. Ayrıca, düz vitesli araçların da ilanlardaki oranı yüzde 2 azaldı.

İlanlarda 800 bin liranın üzerindeki araçlar, ağırlıklı 1 milyon lira üzerindeki araçlar olmak üzere, yüzde 2 arttı. İlanlardaki 500 bin lira 1 kuruş – 600 bin lira fiyat aralığındaki araçlar ise yüzde 1 azaldı.

500 bin lira ve altı araçların ilan oranı yüzde 47, 500 bin lira 1 kuruş – 600 bin lira aralığındaki araçlar ile 1 milyon lira ve üzeri araçların oranı ise yüzde 12 oldu.

600 bin lira 1 kuruş – 700 bin lira aralığındaki araçların oranı yüzde 11, 800 bin lira 1 kuruş – 1 milyon lira aralığındaki araçların oranı yüzde 8 ve 1 milyon liranın üzerindeki araçların oranı yüzde 12 oldu.