İlimizde 11 Ayda 153 Bin 324 Yerli ve Yabancı Turist Ağırladık

İlimizde 11 Ayda 153 Bin 324 Yerli ve Yabancı Turist Ağırladık

Yayın: 09.01.2022 19:32
Paylaş:
A+ A-

(Haber Merkezi)Vali Fuat Gürel, kurum denetimleri ve brifing alma  kapsamında Vali Yardımcı Muhammet Akın Kaymakam Adayı Özlem Doğan ve İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci ile birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü ziyaret ederek İl Müdürü İbrahim Şahin’den 2021 yılında yapılan çalışmalar hakkında karşılaştırmalı bilgiler aldı.

Kadro, Araç, Personel Durumu ve Birimler hakkında bilgiler vererek sunumuna başlayan Şahin, İl genelinde Bakanlık belgeli 27, Yerel Belgeli 110 olmak üzere toplam 137 tesis bulunduğunu, bu tesislerde Bin 894 oda ve 4 Bin 184 yatak kapasitesinin olduğunu, 8 tesisin Güvenli Turizm Sertifikasını aldığını ifade etti.

2021 yılı turist sayıları hakkında bilgiler veren Şahin, ilk 11 ayda 147 Bin 237 yerli ve 6 Bin 90 yabancı turist olmak üzere toplam 153 Bin 324 turist ağırladıklarını, yaşanan pandemiye rağmen geçen seneye oranla rakamlarda artış olduğunu belirtti.

Kültür Turizm Bakanlığınca Taşınmaz Kültür Varlıklarına 2021 yılında 62 müracaat yapıldığını, 32 müracaatın olumlu değerlendirildiğini kaydetti.

Kütüphanelere üye sayısının 23 Bin 38 kişi olduğunu, 74 Bin 203 adet kitap bulunduğunu, kütüphanelerce 2021 yılı içerisinde 64 adet değişik etkinlikler gerçekleştirdiklerini ve Bebek kütüphanesinden 3 Bin 478 kişinin faydalandığını kaydetti.

Büyük Göztepe Tümülüsünün dış etkenlerden korunması amacıyla Safranbolu Kültür Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar tarafından 2021 yılı Mart ayında üst örtüsünün tamamlandığını, etrafında bulunan arsalar ile ilgili Kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini, çalışmalar bittiğinde Safranbolu İlçe merkezinde ilk olarak arkeolojik gezi noktasının oluşacağını söyledi.

Hadrianoupolis Antik kentinde kazı çalışmaların devam ettiğini, 12 aylık kazı periyodunun olduğunu, Hadrianoupolis Karşılama Merkezi projesinin Bakanlık tarafından yatırım programına alındığını kaydetti.

İlimizde yeni destinasyonlar oluşturmak amacıyla Baklabostan Tabiat Parkı, Keltepe Eğriova Göleti, Hadrianoupolis ve Çetiören Mesire Yeri, Safranbolu Üçbölük Köyü Karşılama Merkezi-Köy Müzesi- Sanat Galerisi- Seyir Terası ve Kaya Mezarları, Karakoyunlu Kral Mezarı, Kurutma Kayası ve Karagöl, Germeç Su Kemeri, 7 Adet Kaya Mezarı, Oval Kaya Mezarı, Delikli Kaya, Eflani Bostancılar-Esencik-Ortakçılar Göletlerinde çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Kültür Merkezi tarafından 2021 yılında 7 adet Tiyatro, 6 seminer, 7 toplantı ve kongre,9 milli bayramlar ve anma günleri olmak üzere toplamda 31 adet faaliyet gerçekleştirildiğini belirtti.

Seyahat Acentaları Kanunu ve Turist Rehberleri Meslek Kanunu kapsamında kaçak acentacılık ve rehberlik denetimleri gerçekleştirdiklerini, yapılan 155 denetim sonucunda 21 tutanak tutularak cezai işlem uygulandığını, kaçak ve rehbersiz turların engellediğini söyledi.

2021 yılında İstanbul Tanıtım Günleri ve Travel Turkey İzmir Fuarına katılım sağladıklarını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, ilimizin kültürel, tarihi güzelliklerini tanıttıklarını ifade etti.

Vali Fuat Gürel, Karabük’ün çok önemli turizm noktası olduğunu UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu’nun gözbebeği bir nokta olduğunu tüm çalışmaların turizmi çeşitlendirmek amacıyla yaptıklarını alternatif turizm noktaları oluşturarak turizmde söz sahibi olmayı amaçladıklarını ifade ederek Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin ve ekibine çalışmalarında başarılar diledi.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli ziraat mühendisi kurduğu serada fidan aşılaması yapıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Niksar ilçesinde emekli ziraat mühendisi Kayhan Argun, Türk fındığı fidanlarına aşılama yaparak satıyor.

Kayhan Argun, emekli olduktan sonra kurduğu serada fındık aşılaması yaparak isteyenlere gönderiyor.

Argun, AA muhabirine, geçen yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekli olduğunu söyledi.

Fide ve fidan yetiştiriciliği için sera kurduğunu belirten Argun, “Ceviz ve fındık fidanları üretiyorum. Yabani cevizlere Amerikan chandler ve Fransız çeşidini aşılıyoruz. Bir de Türk fındığını, ağaç usulü olan fındığı aşılıyoruz. Geçen yıl yaptık, aşı gayet başarılı. Türkiye'de bunu yapan üç kişiden birisiyiz. İzmir Ödemiş'te, Düzce'de ve Tokat Niksar'da biz varız.” dedi.

Aşılama yapıldıktan sonra verimin güzel olduğunu dile getiren Argun, şunları kaydetti:

“Bahçeleme dediğimiz ışkın alma yok bunda. Bu fındık, direkt ağaç oluyor, üstten dallanıyor. Kök yapısı diğerinden çok farklı. Artık ocak usulü fındıkçılıktan ağaç usulü fındıkçılığa geçiliyor. Makineli tarıma, silkelemeye, budamaya, toplamaya uygun. Talep çok fazla. Aşılama mevsimi Şubat 20'den Nisan 20'sine kadar süren bir zaman. Biz kalem aşısı yapıyoruz. Mevsimlik aşılamamız 5 bin adet.”