Karabük TSO’dan Bilgilendirme Semineri

Halil Kızılyer
Yayın: 27.09.2024 10:34
A+ A-

Karabük Sanayi ve Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Besenve Enerji tarafından düzenlenen Tübitak 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı bilgilendirme semineri gerçekleşti.

Seminerde; sera gazı emisyonları, karbon ayak izi yönetimi ve destek programları konularında detaylı bilgiler aktarıldı.

Enerjisa Üretim Satış Yöneticisi Özhan Yavaş’ın yaptığı sunum ile Kurumsal Karbon Ayak İzi emisyonların GHG Protokolü ve ISO 14064-1 standardı kapsamında nasıl hesaplanıp, raporlanabileceğini aktarılarak sera gazı emisyonlarının takibi, hangi verilerin toplanması gerektiği ve karbon ayak izi yönetimi için kullanılan yöntemler ayrıntılı olarak ele alındı. Uluslararası arenada büyük önem taşıyan Kyoto Protokolü, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi iklim anlaşmaları da katılımcılara kapsamlı bir şekilde işlendi. Avrupa Birliği’nin karbon piyasası düzenlemeleri Avrupa Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) konusuna da özel vurgu yapıldı. Katılımcılar, gömülü emisyonların hesaplanması ve CBAM raporlarının içeriği hakkında bilgi edindiler. Karbon ayak izi hesaplama adımlarına dair öneriler ve Türkiye’deki işletmelerin dikkat etmesi gereken hususlar detaylandırıldı ve Enerjisa Üretim ’in geliştirdiği QuickCarbon yazılımı tanıtıldı. Bu yazılım sayesinde sera gazı verilerinin toplanması ve Kurumsal Karbon Ayak İzlerinin ISO 14064-1:2018 Standartları ve GHG Protokolü çerçevesinde hesaplanması ve raporlanması kolaylaştırırken kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılabileceği vurgulandı.

Enerjisa Commodities Çevresel Ürünler İş Ortağı Melih Sarıçiçek’in yaptığı sunumda, iklim anlaşmaları neticesinde dünyadaki karbon emisyonlarının 2050 yılında net sıfır olma yönünde ilerlemesinde büyük avantaj sağlayacak konulara dikkat çekerken dünyadaki zorunlu ve gönüllü karbon piyasalarında Emisyon Ticaret Sistemleri hakkında geniş bilgi verildi. Sera Gazı Emisyon Kapsamlarında, Yenilenebilir Enerji Sertifikaları (IREC, YEKG) Kapsam 2 emisyonlarının ve Karbon Azaltım Kredileri/Sertifikaları ile Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarını (Gold Standard, VERRA)dengelenmesi/offsetlenmesi konusunda içerikler paylaştı. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini gidermek için Karbon Piyasasının ülkemizde ve dünyadaki yeri ve önemi vurgulandı, piyasaları bekleyen gelişmeler detaylıca aktarılırken, Karbon Kredisi almak isteyen alıcılara Net Sıfır hedeflerine ulaşma yolunda karbon kredilerinin kullanım stratejisini ve portföy çeşitlerini aktardı.

Besenve Enerji Genel Müdür Yardımcısı Arzu Gürkan ise konuşmasında Türkiye’de küçük ve büyük ölçekli imalat sanayi tesislerinin yeşil dönüşümünün sağlanmasına yönelik olarak; kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımlarına yönelik hibe ve destek programlarını aktardı. Arzu Gürkan, Yeşil Dönüşüm Destek Programı, TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Destek Programı, Verimlilik Artırıcı Proje Destekleri, Gönüllü Anlaşmalar, Beşinci Bölge Teşvikleri ve KOSGEB Destekleri ve Enerji Verimliliği Yükümlülükleri konusunda detaylı olarak bilgilendirmede bulundu.

Seminer, soru cevap kısmının ardından sona erdi.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ceylan İncebacak ve Nisa Nur Özdemir’den Türkiye Şampiyonluğu

Okan Şimşek
Yayın: 27.09.2024 13:43
A+ A-

Aydın Didim’de Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafından Bocce dalında yapılan yarışmada Yaşama Sevinci Özel Eğitim Okulu öğrencileri Ceylan İncebacak  ve  Nisa Nur Özdemir Türkiye Şampiyonu oldu.

Elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Milli Eğitim Müdürüm Nevzat Akbaş her iki öğrenciyi de tebrik ederek, “Geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönemde de ulusal ve uluslararası düzenlenen yarışmalarda şampiyonluklara ve önemli dereceler elde etmeye devam ediyoruz. Öğrencilerimiz çok yetenekli. Bizler bu yarışmaları çok önemsiyor ve her zaman destekliyoruz. Özveriyle müsabakalara hazırlanan öğrencilerimiz bu yarışmalarda ilimize en iyi şekilde temsil ediyor. Bu anlamda Öğrencilerimizi ailelerini ve teknik ekibi tekrar tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331