Bölgenin Sesi Gazetesi
 

Muhtarlar Köylerinin Sorunlarını Anlattı

Yayın: 10.04.2015 10:11
Paylaş:
A+ A-

İstanbul’da kurulu bulunan Ovacuma Uluyayla Akkışla Dernek Başkanı Durmuş Eren başkanlığında bir araya gelen köy muhtarları köy yollarının sorunlarını anlattı.

Safranbolu Dipsiz Göl tesislerinde öğle yemeğinde Safranbolu Kaymakamı Murat Bulancak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun ile Safranbolu ve Eflani İl Genel Meclis üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda köy muhtarları adına Dernek Başkanı Durmuş Eren, köy yollarının iyileştirmesi yönünde taleplerini iletti.

Eren, bugüne kadar yapılan çalışmalar kapsamında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Muhtarlarımızla buradayız. Hayat standartları genişledikçe istekler bitmez. Biz özellikle Ovacuma’dan Eflani’ye bağlanan grup yolumuzun genişletme çalışmaları yapıldı. Bu sene yoğun kış nedeniyle yapan kar ve yağmurdan dolayı yollarda çukurlar oluştuğundan araçlar daha ilerlemekte güçlük çekiyor. Yolları yapılan yerler ham ve toprak yol olduğundan kar ve yağmur sonrası yollara neredeyse kullanılamaz hale geldiğinden köylülerimiz büyük sıkıntı yaşamakta. Genişletme yapılan yerlerin bu yıl programa alınarak asfalt yapılmasını ve ayrıca 12 kilometrelik Ovacuma Eflani grup yolundan sonraki alanda stabilize yol olduğundan buranın da iyileştirilmesini istiyoruz. Bu konuda sizlerin yardım desteklerini bekliyoruz” dedi.

Safranbolu ilçe Kaymakamı Murat Bulancak ise, “Vatandaşlarımızın eksiği ve sıkıntısı neyse bunları çözmeye gayret ediyoruz. Bu hizmetlerimizi yapmamıza vesile olan Valimize ve Özel İdaremize teşekkür ediyoruz. Amacımız vatandaş mutlu olsun ve eksiklikleri giderilsin. Vatandaşlarımız köylerine yavaş yavaş yerleşmesini istiyoruz. Bu kapsamda köylerimize gerekli yatırımlar yapılarak eksiklikleri gidermek adına ne gerekiyorsa yapmaya çalışacağız” dedi.

İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, asfaltı artık kurum olarak kendilerinin yaptığını ve 5-6 yıl içinde tüm köy yollarını asfaltlamayı hedeflediklerini ve asfaltsız köy yolunun kalmayacağını söyledi.
Uzun ayrıca, bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle heyelanlar meydana geldiğinden grup yollarında bir çalışma yapamadıklarını ve havaların düzelmesi ile birlikte çalışmalara başlayacaklarını da ifade ederek, “Havaların düzelmesi ile birlikte bir heyet gönderip yollarda inceleme yapacağız. Biz elimizden geleni bu yıl yapmaya gayret edeceğiz. O bölgede su taşkınlarından çok korkuyoruz. DSİ’nin o bölgede güzel bir çalışma yapması ile birlikte bizlerde yolları istediğimiz seviyeye çıkartmış oluruz” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Otizmli radyo programcısı engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturuyor

Yayın: 23.09.2023 04:48
Kaynak: AA
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – ŞULE ÖZKAN – Türkiye'nin birinci ve tek otizmli radyo programcısı Muhammed Emirhan Güngör, “İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı.” dedi.

Güngör, AA muhabirine, otizmli birey olarak radyo programcılığı hayalini gerçekleştirmesini ve engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturma gayretini anlattı.

Kocaeli'de dünyaya gelip büyüdüğünü belirten Güngör, küçüklüğünden bu yana basın bölümünü yakından takip ettiğini söyledi.

Güngör, “çok yaramaz ve hiperaktif” bir çocuk olduğunu aktararak, “Otizmli olduğumu, küçük yaşlarda evrakları karıştırırken sıhhat raporuma denk gelince öğrendim. Daha evvel ailem bana söylememişti. Herhalde söylemek istemiyorlardı. Çocukken çok yaramazdım lakin televizyon ve gazeteye ilgim vardı. Beş yaşından beri radyo dinliyorum. Çocukluğumdan lise dönemime kadar her hafta sonu koşa koşa gazete almaya giderdim.” diye konuştu.

– “Programda engelli bireylerin sıkıntılarına tahlil aramaya çalışıyorum”

Bazılarının otizmli olduğu için kendisini dışlayıp ötekileştirdiğini lisana getiren Güngör, “Sadece 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, her gün anlaşılmalı ve ötekileştirilmemeliyiz. Bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum.” sözünü kullandı.

Güngör, Kocaeli'deki bir radyoda yaklaşık 2 yıldır “Engelsiz Yaşam” isminde program sunduğundan bahsederek, şöyle devam etti:

“Bu programda engelli bireylerin sıkıntılarına tahlil aramaya çalışıyorum. Sıhhat dalından yahut sivil toplum kuruluşlarından uzman isimlerle engelli yaşama dair konuşuyoruz. Çok olumlu reaksiyonlar aldım. Beşerler programımı severek dinliyor. Hedeflerim ortasında ulusal radyo ve televizyon kurumlarında çalışmak var. Staj yaparak deneyim kazanmak istiyorum ve bir müzik programı yapmak istiyorum.”

– “Otizmli olduğum için geçiştirdiklerini düşündüm”

Özellikle lise devrinden sonra ayrımcılık ve ötekileştirme yaşadığının altını çizen Güngör, “Ayrımcılığa çok uğradım, hala daha uğramaya devam ediyorum. Otizm denilince insanların aklına 'Bize ziyan verebilir' niyeti geliyor. Bize farklı bakılıyor.” biçiminde konuştu.

Güngör, ailesinin radyocu olmasını gelir elde etmekte zorlanabileceği niyetiyle istemediğini anlatarak şunları kaydetti:

“Radyoculuktan evvel 2 sene öbür işlerde çalıştım. Bir lokantada garsonluk tecrübem oldu. Daha sonra pişmaniye fabrikasında çalıştım. İşten çok sıkılmıştım, 'artık hayatımın işini yapmalıyım' diye düşünüyordum. Radyocu olabilmek için pişmaniye fabrikasından kaçtım. İzmit'teki radyolara gittim lakin programcı almadıklarını söylediler lakin otizmli olduğum için geçiştirdiklerini düşündüm. Sonunda Türk halk müziği çalan bir radyo beni kabul etti. Orada radyo programlarının nasıl yapıldığını öğrendim. 25 Mayıs 2019'da Türkiye'nin birinci ve tek otizmli radyo programcısı oldum.”

– “Otizmli bireyler beni örnek alıyor”

Çevresinin geniş olduğunu lakin yeni bir beşerle tanıştığında kendisine karşı ön yargı hissettiğini belirten Güngör, “İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Radyo ve televizyon alanında çalışmak isteyen otizmli bireylere örnek olan Güngör, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Engellilerle ilgili farkındalık oluşturmak için programlar yapıyoruz. Özel ihtiyaçlı bireylerin aileleri bana yazıyor. 'Bizim oğlumuz da otizmli, sizi görünce gururlanıyoruz.' diyorlar. Benden teklifler almaya çalışıyorlar, onların sayesinde bu kadar faal bir biçimde çalışıyorum. Otizmli bireyler beni örnek alıyor. Bu hususta birinci ve tekim lakin inşallah her alanda çalışan otizmli bireylerin sayısı artar.”