Okan Küçük Yorumluyor… 2 Kasım 2022

Okan Küçük Yorumluyor… 2 Kasım 2022

Yayın: 02.11.2022 10:13
Paylaş:
A+ A-

Köye Dönüş Projesi

Yaşam Merkezlerinin ikincisi Yenice Güney Köyünde açıldı. İlki Ödemiş Köy yaşam merkeziydi. Anlaşılan daha önce uygulanan kentleşme ve kente göçü – geçişi başlatan programlar kapsamında şehirler doldu – taştı. Artık şehir merkezleri bu nüfus yükünü kaldıramayacak duruma geldi. Göçmen – sığınmacı gibi unsurları da sayarsak özellikle büyük şehirlerdeki şehir merkezlerinde doluluk kapasitesi taşma durumunda.

Tabi bir de köyden kente geçiş sürecinde köylülerin – çiftçilerin tarıma, üretime olan katkıları da çok azaldı. Gelinen durumda yeniden bir köye geçiş programı uygulanması şart oldu galiba.

YAŞAM MERKEZLERİ BİR YÖNÜYLE EĞİTİM KALİTESİNİ ARTTIRMAK, EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK GİBİ EĞİTİMSEL AMAÇLARI TAŞISA DA,  BİR YÖNÜYLE ANADOLU’YA –  KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ OLARAK DA İŞLEV GÖRECEK.

Tarım olmadan olmadığını dünya görüyor. Üretmeden tüketimin olmayacağını dünya görüyor. Tarımın ve çiftçilerin sübvanse edilmesinin önemini, üretime yeniden kazandırılması gerekildiğini dünya görüyor.

Türkiye olarak bu konuda ciddi bir tarımsal üretim politikasına hız vermemiz şart. Desteklemelerle yeniden önce kendine yeten, tarım ürünlerinin tamamını üreten bir konuma gelip ardından kendimizi aşıp önce Avrupa’ya  sonra tüm dünyaya tarım ürünleri ihraç eden bir ülke durumuna gelmeliyiz.

DÜNYA BUGÜN OLASI GIDA KRİZLERİNİ KONUŞUYOR. ASLINDA HERKESİN YETERLİ, SAĞLIKLI, TOPLUMUN KÜLTÜRÜNE UYGUN GIDAYA ERİŞİM HAKKI VAR. GIDA SADECE  TİCARİ BİR MAL DEĞİL VE KÜRESEL ŞİRKETLER TARAFINDAN YÖNETİLMEMELİ.

KAR ODAKLI, ÇOĞUNLUKLA ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN EGEMENLİĞİNE BAĞLI OLMAKTAN KURTARILMALI. Köylü tarımı yeniden ihya edilmeli, tarımsal dönüşüm, tarımsal kalkınmanın tarımsal sanayiye evrilebilmesi için hızlı adımlar atılmalı.

Köye dönüş yapmak isteyenlerle ilgili , köyde ev yapmak isteyenlerle ilgili  devlet destekli çeşitli hibe ve kredi  desteklemeleri de yapılıyor zaten, bildiğim kadarıyla. Köy Yaşam Merkezleri de bu konuda işlev görecek.

Yetmez ama Evet, yani.

Kardemir 3. Çeyrek…

 KARDEMİR; 3. Çeyrek’te ne durumda acaba ? Rusya – Ukrayna savaşının demir – çelik piyasasına etkisi oldu elbette. Maliyet fiyatlarındaki artışlarında etkisi  oldu.  Yönetim Kurulu geldiğinden beri güzel işlere imza atıyor. Atıyor da İCRA KURULU’nun durumu nedir ?

İcra kurulu, Genel Müdüründen aşağıya zor zamanlar için kendilerinden beklenilen ve göstermeleri gereken performansı sergileyebiliyorlar mı acaba ? Pek öyle görünmüyor sanki.

Üçüncü Çeyrekte net kar oranında geçen yıla göre yüzdelik durum nedir acaba ? Faaliyet karı mı var yoksa yan kuruluşlardan kaynaklanan ve  bir hammadde tedarikçisinden tahkim de kazanılan uzlaşma bedelinin yansımalarının etkileri mi var ?

İcra Kurulu zaten kötü günler de , zor zamanlarda çıkıp  rüştünü ispat etmeli değil mi ? Yönetim Kurulunu doğru yönlendirmeli ve kendilerinden beklenen performansı sergileyebilmeli değil mi ?

İşler iyi giderken yönlendirmeye gerek yok ama sıkıntılı zamanlar olursa İCRA KURULU çıkıp yönetimi doğru yönlendirebilmeli, yoksa icra kuruluna ne gerek var, değil mi ?

Kardemir de Promosyonlar Ne Durumda ?

KARDEMİR işçilerinin promosyon konusunda son durum nedir ? Bazı işçiler bana da soruyorlar. Özçelik İş Sendikası Karabük Şubesi uhdesinde görüşmeler  yapılıyor bu konuda. Ama henüz açıklanan bir sonuç yok.

HEMEN HERKES PROMOSYONLARINI ALDI, KARDEMİR İŞÇİSİNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR. Konuyla ilgili  Kenan Yılmaz Başkanla görüşüp son durum nedir, promosyon konusunda ne durumdalar öğreneyip, yarın yazayım nasipse.

Yazarın önceki yazıları için, BURAYI TIKLAYINIZ

 

 

 

 

Yorumlar

  1. Noldu promosyon güncellemesi

    Noldu promosyon

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

arabam.com mart ayı ikinci el ilan verilerini açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – arabam.com, mart ayındaki ikinci el ilan verileriyle hazırlanan analizini yayımladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, mart ayı ikinci el ilan verileriyle hazırlanan analizde ikinci el araç sektöründe hareketlilik başladı. Mart ayında ikinci el araç fiyatlarında yüzde 1 artış gözlemlendi. Artış, daha çok 800 bin liranın üzerindeki araçlara yansıdı.

Sıfır araçlardaki kampanyaların bitişi ve fiyat artışları, ikinci el araç fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceği sinyalini verirken, yükselişe geçeceği ön görülen ikinci el otomobil arzı ile birlikte fiyat artışının da enflasyondaki değişimi gelecek aylarda yakalaması bekleniyor.

İkinci el araçların ortalama fiyatı 679 bin lira 4 kuruş olurken, 5 yaşa kadar olan araçların ilan oranı arttı. Mart ayında ilanı en çok görülen markalar Fiat, Renault, Volkswagen, en çok görüntülenen modeller ise Clio, Astra, Megane oldu.

– Yaşı genç araçların ilan sayısı arttı

arabam.com'da mart ayında 5 yaşına kadar olan araçların oranı yüzde 2 artarak, ilanlarda yüzde 18 ile yer aldı. 10-20 yaş arası araçlarda ise yüzde 1,2 azalma görüldü. Ayrıca, düz vitesli araçların da ilanlardaki oranı yüzde 2 azaldı.

İlanlarda 800 bin liranın üzerindeki araçlar, ağırlıklı 1 milyon lira üzerindeki araçlar olmak üzere, yüzde 2 arttı. İlanlardaki 500 bin lira 1 kuruş – 600 bin lira fiyat aralığındaki araçlar ise yüzde 1 azaldı.

500 bin lira ve altı araçların ilan oranı yüzde 47, 500 bin lira 1 kuruş – 600 bin lira aralığındaki araçlar ile 1 milyon lira ve üzeri araçların oranı ise yüzde 12 oldu.

600 bin lira 1 kuruş – 700 bin lira aralığındaki araçların oranı yüzde 11, 800 bin lira 1 kuruş – 1 milyon lira aralığındaki araçların oranı yüzde 8 ve 1 milyon liranın üzerindeki araçların oranı yüzde 12 oldu.