Rektör Polat, Biyogaz Tesisinde İncelemelerde Bulundu

Rektör Polat, Biyogaz Tesisinde İncelemelerde Bulundu

Yayın: 05.08.2015 10:23
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat’ın Biyogaz tesislerinde incelemelerde bulunduğu haber verildi.

Kurulan biyogaz tesisinde incelemelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Refik Polat’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkaymak ve Doç. Dr. Emrah Deniz eşlik etti.

Yapılan ziyaretle ilgili yapılan açıklamada,2011 yılında maliyeti 600,000 TL olan sistem 2012 yılında Prof. Dr. Durmuş Kaya’nın katkılarıyla TÜBİTAK MAM’dan üniversitemiye getirilmiş ve pilot biyogaz tesis ekipmanları ile birlikte kurulmuştur. Kurulan Biyogaz Laboratuvarı, Üniversitemiz Enerji ve Çevre Teknolojileri Biriminin (ENÇET) 1505 TEYDEB programı kapsamında yürüttüğü “Hayvansal Atıkların Konfermentasyonu ile Biyogaz Üretimi ve Biyogazın Gaz Motoru Entegre Enerji Üretim Sisteminde Kullanımı” adlı proje kapsamında Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde, bir çiftliğe kurulan biyogaz üretim tesisinin 1/1000 ölçekte küçültülmüş prototipidir.

Enerji ve Çevre Teknolojileri (ENÇET) Biriminin Biyogaz Laboratuvarında bulunan pilot biyogaz sistemi; atık hazırlamada kullanılan 0,7 m3 ön depo, fermantasyon işlemi için kullanılan 2 adet 3 m3 fermentör, gübrenin depolanması için kullanılan 1,5 m3 son depo, üretilen gazın depolanması için kullanılan 30 m3 hacminde gaz deposu, hammaddenin karıştırılması- taşınması için kullanılan mekanik, hidrolik, pnömatik sistemlerin yanı sıra bu sistemleri ve üretim parametrelerini kontrol edecek elektronik otomasyon sisteminden oluşmakta olduğu bildirildi.

Yazılımını KBÜ Enerji ve Çevre Teknolojileri (ENÇET) Biriminin oluşturduğu Otomasyon Sistemine sahip biyogaz tesisi hakkında Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Mustafa Karagöz’ den bilgi alan Rektör Prof. Dr. Refik Polat: ‘Üniversitemiz, hayvansal atıklardan biyoenerji ve biyo ürün üretecek projesi TÜBİTAK tarafından kabul edilmişti ve bu proje ile pilot ölçekte modern bir atıktan enerjiye dönüşüm tesisini Kocaeli Kandıra ilçesinde kurduk diyebiliriz. Çünkü projede sona yaklaşıldı. Bugün incelemelerde bulunduğumuz bu Biyogaz Laboratuvarımızda bu tesisin prototipidir. Türkiye’de biyogaz alanında örnek bir laboratuvar konumundadır. Çünkü biyogaz üzerine tüm çalışmalar laboratuvarımızda yapılabilmektedir. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Fakat bunların yan ürünlerinden asla bugüne kadar optimum şekilde faydalanmayı başaramamıştır. Bu Laboratuvarımız çok verimlidir. Tesisin su ihtiyacı bile yağmur sularının depolanması ile karşılanmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atıklar kullanılarak; biyogaz, elektrik ve ısı üretimi yapılmaktadır. Değerli çalışma arkadaşlarım tesisi çalışır durma getirdiler, bugün biyogaz ile ocağımızı yaktık, elektriğimizi açtık. Diğer enerji kaynaklarının gelecekte tükeneceği göz önüne alınırsa, kirletici etkisi olmayan, temiz, güvenilir, sürdürülebilir, yerli ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkan yenilenebilir enerji türlerinin; üretimi, kullanımı ve yaygınlaştırılması önemlidir. Karabük Üniversitesi de bunun bilincinde üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmaktadır. Tesisin ekipmanlarının Üniversitemize kazandırılmasından dolayı Prof. Dr. Durmuş Kaya’ya teşekkür ediyor, çalışma arkadaşlarımı da gösterdiği bu üstün başarıdan dolayı tebrik ediyorum’ dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdüründen Birlik Medya’ya ziyaret

Yayın: 18.04.2024 13:38
Paylaş:
A+ A-

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ali Rıza Özcan Birlik Medyayı ziyaret etti. Geçtiğimiz aylarda Karabük’e tayini çıkan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ali Rıza Özcan Birlik Medya’ya iade-i ziyarette bulundu. Ziyarette Birlik Medya Yöneticisi İsmail Akça ile görüşen Özcan “ Birlik Medya çalışanlarını sizin vezninizde tebrik ediyorum. Karabük’te hem yazılı hem de internet ortamında hizmet veriyorsunuz. Bizlerin gözü kulağı oluyorsunuz” dedi.

Ziyaretten duyduğu memmuniyeti dile getiren Birlik Medya Yöneticisi İsmail Akça ise “ Bu nazik ziyaretiniz için sizlere teşekkür ediyorum.Birlik Medya olarak tüm kurumu ve kuruluşların her zaman yanındanız, Yapacağınız her türlü çalışmalarınızda hem gazetelerimiz de hem de internet sitelerimizde sizlere destek olacağız” dedi.