Safranbolu’da Kitap Fuarı İle Kütüphane Açılışı Yapıldı

Safranbolu’da Kitap Fuarı İle Kütüphane Açılışı Yapıldı

Yayın: 19.12.2021 21:20
Paylaş:
A+ A-

(Haber Merkezi)Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil oluşunun 27. yıl dönümü kapsamında düzenlenen Kütüphane ve kitap fuarı açılışı yapıldı.

Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin ev sahipliğinde yapılan açılışa; Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Eski Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak, Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır, CHP Safranbolu İlçe Başkanı Bahtiyar Acar, ADD Safranbolu Şube Başkanı İsmet Saraçoğlu, İş İnsanı Şefik Dizdar, Şair ve Yazar Bekir Öztürk, yazarlar, çok sayıda basın mensubu ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, bu günün önemli ve özel olduğunu, düzenlenen etkinlikle üç önemli konuya bir arada dikkat çekmek istediklerini söyledi.

İlk konunun Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil oluşunun 27. yıl dönümü olduğunu ifade eden Başkan Köse, “27 yıl önce 17 Aralık’ta UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edildik ancak, bu süreç 1970’li yıllara dayanmakta. O dönemin Belediye Başkanı Değerli Kızıltan Ulukavak Bey’in çalışmaları ile, 1976’da Safranbolu’nun korunması gerektiğinin kararı alınmış. 1994 yılında ise Dönemin Belediye Başkanı Mustafa Eren Bey ve Meclis Üyelerinin girişimleri ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmışız. Bu süreçte emeği olan tüm yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Böylesi güzel bir binayı Safranbolu’muza kazandıran Sayın Şefik Dizdar’a da ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

Bugünün bir diğer önemli konusunun da kültür merkezinde oluşturulan kütüphanenin açılışı olduğunu kaydeden Başkan Köse; kütüphanenin yeni nesil bir kütüphane olduğunu, buradan herkesin rahatlıkla faydalanabileceğini söyledi. Başkan Köse, şöyle devam etti:

“Bu kütüphanenin çok özel iki odası var. Bu odalardan bir tanesi, Sayın Kızıltan Ulukavak’ın geçmişten bu güne birikimi olan kitaplardan, bilgi ve belgelerden oluşan bir oda; ikincisi ise bizlere arşivini bağışlayan Aytekin Aytekin’in odası. İkisi de çok büyük emek vererek hazırladılar odaları. Her iki değerli insanımıza da teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Başkan Köse, son olarak açılışı yapılan kitap fuarından söz etti.

Kültür ve medeniyetin temelinin eğitim ve öğretim olduğunu belirten Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Onun da temeli tabi ki kitaplar. Teknoloji ilerledikçe kitaplardan o kadar uzaklaşmaya başladık ki, yeniden kitap okumayı hatırlamak, yeniden kitaplarla haşır neşir olmak için böyle bir fuar düzenledik.

Fuarımızın bir özelliği de Safranbolu’muzun ilk kitap fuarı olması. Bunun düzenlenmesinde büyük emeği olan Sayın Bekir Öztürk’e çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu tür etkinlikleri sık sık yapacağız. Ben katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz ise, Safranbolu’nun aynı zamanda bir kültür kenti olduğunu, bu nedenle böylesi etkinliklerin çok daha fazla yapılması gerektiğini şu sözlerle vurguladı:

“Kütüphane Safranbolu için olamazsa olmazlardandı. İlçemiz adına güzel bir hizmet. Bununla beraber, böylesi bir kültür merkezini Safranbolu’ya kazandıran Şefik Dizdar Bey’e, bu güzel etkinliği düzenleyen Belediye Başkanı’mıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Köse tarafından Şair ve Yazar Bekir Öztürk’e katkılarından dolayı plaket verilmesinden sonra, kitap stantları ziyaret edildi. Stant ziyaretinin ardından Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nin üst katında bulunan ve önemli bir arşive sahip olan kütüphanenin açılışına geçildi.

Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan Safranbolu Eski Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak, “İnsanlık tarihi yazı ile başlamıştır. Daha sonra kitaplara dökülerek ölümsüzleştirilmiştir. Safranbolu’da böyle bir kütüphanenin açılıyor olması, benim de yaşamım boyunca edindiğim kitapların burada güzel bir odada sergilenmesine fırsat tanınmasını büyük bir memnuniyetle karşıladım.

Safranbolu’ya ilişkin toparladığım tüm belgeler burada sizlerin hizmetinde olacak. Ben bir kez daha emeği geçen Sayın Belediye Başkanı’mız başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar kütüphaneyi gezdiler. Birincisi düzenlenen fuar, 10 gün boyunca Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde açık olacak.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat Sulusaray depreminde camiler ve kerpiç yapılar hasar gördü

Yayın: 19.04.2024 10:33
Paylaş:
A+ A-

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde camiler ve kerpiç evlerde hasar oluştuğu belirlendi.

İlçenin Malum Seyit Tekke Mahallesi’nde bulunan Malum Seyit Tekke Camisi’nin külah kısmı depremde yıkıldı. Minber ve mihrabın da hasar gördüğü caminin duvarlarında çatlaklar meydana geldi.

Aynı mahallede bulunan kerpiç yapılarda da yer yer hasarlar oluştu. Ekipler, hasar gören yapılara girişleri yasakladı.

Malum Seyit Tekke Camisi dron ile görüntülendi.

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, gazetecilere, Sulusaray ilçesinde dün saat 18.11’de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlattı.

İlçede iki gündür depremlerin meydana geldiğini belirten Yazıcıoğlu, “Gece yaşanan ilk depremin ardından Sulusaray’a intikal ettik. Vatandaşlar tabii panik yapmışlardı, sokaktalardı. 5,6 büyüklüğündeki depremde, net bilgi ilerleyen saatlerde gelecektir ama 171 ev zarar gördü, çevre köyler ve ilçelerle dahil olmak üzere. İki minare hasar gördü. Can kaybının, yaralıların olmaması bizi en çok sevindiren taraf.” diye konuştu.

Tokat Belediyesi olarak ilçeye aşevi ve personeliyle destek verdiklerini anlatan Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımız biraz panik yaptı, sokaklara indi, parklarda bulundular. Biz de onlara her konuda destek olmak için ekiplerimizi seferber ettik. Zabıtamız, park bahçeler, fen işlerimiz olsun, tüm ekipler vatandaşlarımıza çorba ikramında bulundu, yardım etti. Mahalle konaklarımızı ve Tokat merkezde spor tesislerimizi vatandaşlarımıza açtık. Tedirgin olan vatandaşlarımız geceyi orada geçirdiler ama ilerleyen saatlerde evlerine döndükleri noktasında bilgi aldık.”

Yazıcıoğlu, bölgede durum tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, “Tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hiç merak etmesinler. Devletin tüm kurumları burada. Dün de Bakan Yardımcımız, Sayın Valimiz, AFAD Başkanımız, milletvekillerimiz buradaydı. Her konuda desteklerini ifade ettiler.” açıklamasında bulundu.

Tokat Valisi Hatipoğlu Sulusaray depreminin ardından yapılan çalışmaları anlattı

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, depremin ardından Sulusaray ilçesinde incelemede bulunduklarını belirterek,depremlerin hemen sonrasında hızlıca durum alıp İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın talimatı doğrultusunda gerekli çalışmaları planladıklarını, ilk andan itibaren AFAD ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini anlattı.

Bölgenin yapısı doğrultusunda daha çok kerpiç evlerde hasar bulunduğuna işaret eden Hatipoğlu, “İçişleri Bakanımızın da gönderdiği destek unsurlarıyla 740 görevlimiz burada bulunmakta. Vatandaşlarımızdan isteyenlere misafirhanelerimizi hazırlamıştık. Genel olarak vatandaşlarımız bölgelerinde kalmak istedi. Bu doğrultuda bin civarında çadırı dağıtmış durumdayız vatandaşlarımıza. İçme suyunun riskli olabileceğini düşünerek bölgeye içme suyu sağladık. Yaklaşık 5 bin kumanyayı bölgeye getirdik, ihtiyaç doğrultusunda dağıtıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hatipoğlu, depremin ilk anından itibaren ülke genelinden destek mesajı geldiğini vurgulayarak, “Özel bir teşekkürü de beni arayan Adıyaman Gölbaşılı hemşehrilerime ediyorum. Bilindiği üzere Tokat halkı, koordinatör valilik yaptığım dönemde Gölbaşı ile büyük bir gönül bağı kurmuştu. Gölbaşı’nın kadirşinas halkı bize, ‘Gerekirse misafir etmek isteriz.’ diye masajlarla dönüş yaptı. Depremin dayanışma unsurlarını ortaya koyuyoruz.” diye konuştu.

Devletin tüm kurumlarıyla sahada olduğuna dikkati çeken Hatipoğlu, şunları kaydetti:

“740 kamu görevlisi, şu an itibarıyla 3 ilçemizde görev yapmakta. Sahadaki tüm çalışmalarımızı bugün akşam bitirmiş olacağız. Kısmi olarak yıkılmış minarelerimiz var, gün içinde tamamını yıkacağız. Vatandaş için tehdit oluşturma söz konusu. Bölgede depremden etkilenen yaklaşık 3 bin 200 kişi bulunuyor. Bu kişilerin tamamına ulaşmış olduk, taleplerini aldık. Gece saat 2 sularında çadır taleplerinin büyük kısmını karşıladık. Jandarmamız, çevik kuvvetimiz, komandomuz vasıtasıyla çadırların montajını gece boyunca devam ettirdik. Bugün de eksik kalan kısımları tamamlayacağız.”

Vali Hatipoğlu, okullarda sürekli deprem tatbikatları yaptıklarını dile getirerek, “Tokat ilimiz en hassas deprem bölgelerinden biri. Hem vatandaşlarımızı hem de kurumlarımızı teyakkuzda tutuyoruz. Buradaki sorunları tamamlamadan işlerimizi bitirmiş olmayacağız. O yüzden buradayız.”tok açıklamasında bulundu.