Safranbolu’da zanaatkarlar, kaybolmaya yüz tutan meslekleri icra etti

Safranbolu’da zanaatkarlar, kaybolmaya yüz tutan meslekleri icra etti

Yayın: 15.09.2022 21:31
Paylaş:
A+ A-

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde “Ahilik Haftası” etkinlikleri kapsamında, zanaatkarlar kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırdı.

Vali Fuat Gürel, Tarihi Çarşı bölgesinde gerçekleştirilen etkinlikte, ahiliğin öneminden bahsetti.

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş de ahilikle ilgili geçmiş adetlere değinerek, bunların yaşatılması konusunda ortaya koydukları gayretleri ve hayata geçirecekleri projeleri anlattı.

Konuşmaların ardından “Yılın Ahisi” Metin Karabacak, “Yılın Çırağı” Faruk Telli, “Yılın Kalfası” Onur Demirtaş’a belgeleri Vali Gürel tarafından verildi.

Protokol tarafından esnafa plaketlerin verildiği programda, ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçenler şedlerini kuşandı.

Programda, kalaycılık, demircilik, yemenicilik, sayacılık, saraçlık, ahşap işçiliği ve bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutan meslekler, zanaatkarlar tarafından icra edildi.

Halk oyunu gösterilerinin sunulduğu programa, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, İl Jandarma Komutanı Albay Garip Gümüş, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ve Belediye Başkan Yardımcısı Halil Bakkal, AK Parti Karabük İl Başkanı İsmail Altınöz, CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’taki Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, depremlerde zarar görmedi.

İlçede yaşanan 4,7 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından Sebastapolis Antik Kenti, Anadolu Ajansı tarafından dron ile görüntülendi.

Antik kentin depremlerde zarar görmediği belirlendi.

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesinin altında yer alan antik kentin ortaya çıkarılması için Tokat Müze Müdürlüğünce 1986'da sondaj kazılarıyla başlayan çalışmalar, sonraki yıllarda kurtarma kazısı şeklinde devam etti. 1991'de ara verilen çalışmalara 2013 yılında tekrar başlandı. Antik kentteki kazı çalışmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür'ün danışmanlığında sürüyor.

– Sebastapolis Antik Kenti

Antik kentin bazı kaynaklarda M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında M.S 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin 2 bin yıl önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu belirtiliyor.

Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis'in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu kaydediliyor.