Safranbolu’daki İmar Değişikliği Meclise Taşındı

Safranbolu’daki İmar Değişikliği Meclise Taşındı

Yayın: 21.06.2022 16:10
Paylaş:
A+ A-

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır, Safranbolu’daki imar değişikliği ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde sonu önergesi verdi. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlaması için verilen sonu önergesi öncesi CHP İzmir Milletvekili Sındır “UNESCO’nun dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında saydığı Safranbolu’da tarihi alanın etrafı, 1985 yılında Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ‘1. Derece Doğal Sit Alanı’ olarak tescil edildi.

Yine o dönemin yerel yönetiminin çabaları ve Dışişleri Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı’nın UNESCO nezdindeki girişimleriyle 1994 yılı 17 Aralık’ta Safranbolu, Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’de yer bulan dokuzuncu mekân oldu.

1985 yılındaki tescil kararı, 2019 yılında Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak değiştirildi. Bu kararla birlikte, bölgenin sınırlarında da değişiklik yapıldı.

2010 yılında Koruma Bölge Kurulu ve dönemin Safranbolu Belediye Meclisi tarafından onaylanan ve tepkiler üzerine iptal edilen ‘Mülga Koruma Amaçlı İmar Planı’, 2021 yılında doğal sit alanının statüsünün değiştirilmesinin ardından tekrar gündeme geldi. Ocak 2021’de, söz konusu bu alan için hazırlanan imar planı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından uygun bulunarak 24 Mayıs 2021’de plan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı.

Ancak, UNESCO Dünya Mirası Alanları Masası Tüzüğü’nün 172. maddesine göre; miras alanlarının ‘tampon bölgesi’ diye adlandırılan yerdeki değişiklikler için mutlaka UNESCO’dan onay alınmalıdır. Eğer onay alınmadan böyle bir şey yapılırsa, Dünya Mirası Listesi’nden Safranbolu’nun çıkarılması söz konusu olacaktır.

UNESCO’ya bildirilmeden, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınmış olan bölgenin imara açılması kararı, bölgenin doğal yapısında ve UNESCO tarafından korunmuş olan yerde tahribata neden olacağı endişesi hakimdir” dedi

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır konu ile ilgili bu bilgileri verdikten sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak yanıtlaması için şu soruları yöneltti: “Yukarıda yazılı açıklanan nedenlerle, aşağıda yer alan sorularımın tarafınızdan yanıtlanmasını saygıyla dilerim:

  1. Dünyanın “en iyi korunan 20 kenti” arasında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Safranbolu kentinde, çevresinde, tampon bölge olarak tanımlanan alan içinde imara açılması yönünde karar aldınız mı? Aldıysanız nedenini açıklar mısınız?
  2. İmara açılması planlanan bölgede imar yoğunluğu, kullanım kararları ve yapılaşma şartları nelrdir?
  3. Bölgenin imara açılması yönünde almış olduğunuz karar öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer ilgili Bakanlıklar olmak üzere ilgili kamu idareleri ile herhangi bir görüşme/yazışma olmuş mudur? Gelen yanıtlar (olumlu/olumsuz) nelerdir?
  4. Bakanlığınız tarafından resen yapıldığı anlaşılan imar planları hakkında Safranbolu Belediyesi’nden ve/veya Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan “imar değişikliği”ne ilişkin bir görüş alınmış mıdır? Alınmamışsa nedeni nedir?
  5. Bakanlığınız tarafından değiştirilen imar planı için UNESCO’dan onay alınmış mıdır? Alındıysa onay tarihi nedir?
  6. Safranbolu“Dünya Koruma Listesi”içerisinde yer almasıyla ülkemiz turizm açısından ekonomik katma değeri yüksek olan bölgemizdir. Bölgeyi yıllık ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı nedir? Buradan elde edilen turizm geliri 1994 yılı itibariyle yıllar bazında ne kadardır?
  7. Bölge imara açıldıktan sonra biyolojik çeşitlilikte ve habitatta yaratacağı tahribat için bir çalışma yapılmış mıdır? Bakanlığınızca alınması planlanan önlemler nelerdir?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Görele’de “Aynalı Çarşı” adlı tiyatro oyunu sahnelendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

GİRESUN (AA) – Giresun'un Görele ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin destansı mücadelesinin anlatıldığı “Aynalı Çarşı” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Uğur Bilgi'nin yönettiği, eğitmenliğini ise Nur Tuba Bankoğlu'nun yaptığı oyunda Görele Anadolu Lisesi öğrencileri rol aldı.

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde sahnelenen oyunu izleyen Belediye Başkan Vekili Hediye Dülger, öğrencilerin Çanakkale'de yaşanan destansı mücadelenin ruhunu salona en iyi şekilde yansıttıklarını söyledi.

Dülger, öğrencileri tebrik ederek, çeşitli hediyeler verdi.