Şahin’den Yeni Anayasa Yorumu

Şahin’den Yeni Anayasa Yorumu

Yayın: 05.12.2015 13:04
Paylaş:
A+ A-

AK Parti (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, darbe ürünü olan 1982 anayasasının bir an önce değiştirilerek yerine tamamen sivil bir anlayışla hazırlanmış bir anayasanın yürürlüğe girmesini arzu ettiklerini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, memleketi Karabük’te köy gezilerini sürdürdü. Safranbolu İlçesine bağlı Davutobası köyünü ziyaret eden Şahin, daha sonra köy konağında birlikte yemek yediği köylülerin sorunlarını dinledi.

60 MADDEYİ ÇIKARMAK İŞİ DAHA DA KARMAŞIK HALE GETİREBİLİR

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şahin, önümüzdeki haftalarda başbakan Ahmet Davutoğlu’nun parlamentoda grubu bulunan siyasi parti genel başkanlarını ziyaret edeceğini bu ziyarette gündeme gelecek konulardan bir tanesinin de yeni anayasa olacağını kaydetti.

Ahmet Davutoğlu’nun siyasi partilerin yeni anayasa ile ilgili neler düşündüğünü tespit etmeye çalışacağını ifade eden Şahin, şöyle konuştu: “Bir darbe sonucu hazırlanmış darbe ürünü olan 1982 anayasasının bir an önce değiştirilerek yerine tamamen sivil bir anlayışla hazırlanmış daha kısa ve daha mufassal bir anayasanın yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz. Bu konuda 24. dönemde parlamento bir çalışma yaptı. 25 ay bu çalışmaların içerisinde ben de bulundum. Siyasi partiler ne düşünüyor. 60 maddede bir anlaşma sağlanmıştı ama diğer maddelerde bir anlaşma sağlanamamıştı. Genel Başkanımız geçenlerde bir açıklama yaparak hiç olmazsa bu 60 maddeyi yasalaştıralım dedi. Aslında bu 60 maddede siyasi partiler arasında bazı maddelerde mutabakat yoktu. Bu maddeleri tekrar gözden geçirmek lazım. 60 maddeyi yasalaştırmak mevcut anayasaya bunları monte etmekle iş bitmiyor. Hatta Anayasayı daha da karmaşık hale getirebiliriz. Bu 60 madde içinde başka bölümleri de ilgilendiren düzenlemeler var. Onları yapmadan 60 maddeyi çıkarmak işi daha da karmaşık hale getirebilir.”

AK PARTİ İLE CHP BİRLİKTE HAREKET ETSE OLUR

Siyasi partilerin yeniden uzlaşma komisyonu kurulmasını talep etmeleri noktasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın inisiyatif alması gerektiğini belirten Şahin, “Geçmişte kurulmuş uzlaşma komisyonu gibi bir komisyon kurulursa netice alınacağı kanaatinde değilim. Orada siyasi partiler güçler oranında değil, her bir siyasi parti 3 milletvekili ile temsil edildi. Bu temsilde bir adaletsizlik vardı. O dönem Genel Başkanımız şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dı. Çok iyi niyet gösterdi. Eşit temsil edelim denildi ama çok olumsuz sonuçlar verdi. 4 siyasi partinin mutlaka görüş birliği içerisinde olması lazım dedik ama olmuyor. O nedenle yeniden gözden geçirmek gerekir. Siyasi partiler bu komisyonda güçleri oranında temsil edilmelidir. Yüzde yüz ittifak aranmamalıdır. Parlamentodan geçirecek sayıda siyasi partiler işbirliği yapabilirse, mesela AK Parti ile CHP birlikte hareket etse parlamentodan referandumsuz bir şekilde anayasanın geçmesi mümkün. Buna da imkân sağlayacak bir düzenleme yapılmalı. Bunları yapmazsanız havanda su dövülür. 24. dönemde olduğu gibi netice alamayız diye endişe ediyorum.”

YENİ ANAYASAYI BU DÖNEMDE YÜRÜRLÜĞE KOYMUŞ OLABİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basına yansıyan Partili Cumhurbaşkanlığını anayasaya yansıtabiliriz önerisine de değinen Şahin, şunları söyledi: “Bu bile rahatlama sağlar buyurdular. Başkanlık sistemi yerine partili Cumhurbaşkanlığı sistemine Türkiye geçebilir. Yeni anayasa çalışmaları içinde bu gündeme gelecek konuşulacak başlıklardan bir tanesi diye düşünüyorum. Hükümet güven oyu aldı ve önümüzdeki hafta bütçe meselesi var ve bunun dışında en önemli gündem maddesi yeni anayasa olacaktır. Geçmişte yapılan hataları tekrar etmeyecek bir komisyon kurulursa yeni anayasayı bu dönemde yürürlüğe koymuş olabiliriz.”

Şahin açıklamasının ardından, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’ye en yüksek oyu veren Davutobası köyü muhtarına kahve takımı, kahve ve kesme şeker hediye etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli’de balıkçılar, av yasağının başlamasıyla limanlara demirledi

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.04.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

SAKARYA/ZONGULDAK/KOCAELİ (AA) – Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini (gırgır ve trol) kapsayan av yasağının başlamasıyla Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli'de kıyıya çekilen balıkçılar, teknelerin bakımı ve ağların onarımı için kolları sıvadı.

Sakarya'nın Karadeniz'e açılan kapısı Karasu ilçesinde teknelerini kıyıya yanaştıran balıkçılar, 1 Eylül'de yeniden “vira bismillah” demek için her sene yapılan onarım işlerine başladı.

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı, AA muhabirine, balıkçıların kötü bir sezon geçirdiğini ve umduğunu bulamadığını söyledi.

Sezonun palamutla başladığını ancak umdukları kadar avlanamadıklarını anlatan Bıçakcı, kış balıkçılığından da suyun geç soğuması nedeniyle istifade edemediklerinden bahsetti.

Bıçakcı, midye teknelerinin ise her gün 10 ton civarında midye avladığını aktararak, “Onlar için kayıp söz konusu olmadı. Ortasu teknelerimiz vardı iki üç tane. Onlar da zaman zaman hamsi avına gittiler. Birkaç sefer hamsi aldılar. Onun dışında bu seneyi kayıplarla atlattık. Umduğumuz gibi bir sezon geçirmedik.” değerlendirmesinde bulundu.

Tekneler ile ağların bakımının yapılması gerektiğine değinen Bıçakcı, “Ağlarımızı da elden geçireceğiz. Önümüzdeki sezona hazırlıklarımızı tamamlayacağız. Geçen sezon umduğumuzdan fazla palamut çıktı. Bu sene hiç olmadı. Tahmin ediyorum, önümüzdeki sene yine palamutta patlama yaşayacağız.” diye konuştu.

İlçede 18 yıldır balıkçılık yapan Ekrem Aydın, geçen seneyle bu sezon arasında çok fark olduğuna işaret ederek, “2022'de süper balıkçılık oldu. Geçen sezon inanın 4 palamut yakaladım. Şimdi de bakım yapıyoruz. Bu seneden çok ümitliyiz.” dedi.

– Zonguldak

Zonguldak Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Müdürü Şahin Sarıtaş, gazetecilere, istedikleri gibi bir sezon geçiremediklerini söyledi.

Özellikle palamut bakımından balıkçıların bekledikleri parayı kazanamadıklarını anlatan Sarıtaş, “Tuttukları balıklar anca masraflarını karşıladı. Kalkanda da başta güzel balık vardı ama sonra o da bitti. Şimdi ise balıkçılar ağlarını onarıp teknelerini tamir etmeye başladı. Bu sezon balıkçılık anlamında zayıftı.” şeklinde konuştu.

Sarıtaş, önümüzdeki yıl bereketli bir sezon geçirmek, bu sayede vatandaşlara ucuz balık satmak istediklerini sözlerine ekledi.

Balıkçı Şafak Göktepeli, yeni sezon hazırlıkları için kayıklarına bakım yaptıklarını belirterek, “Burada palamut olmayınca sezon kötü geçiyor çünkü küçük kayıkçılarımız var. Ağ kayığımız çok az. Bunlar çoğunlukla palamuttan ve çinakoptan geçimini sağlayanlar. İnşallah seneye diyoruz.” ifadelerini kullandı.

– Kocaeli

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde de av sezonu yasağının başlamasıyla endüstriyel avcılık yapan gırgır ve trol araçları limana yanaştı. Ereğli Limanı'na demirleyen balıkçılar, ağ ve teknelerinin bakım ve onarımını yapıyor.

Balıkçılık yapan 33 yaşındaki İsmail Erdoğan, meslekte ailesinin 3. kuşağı olduğunu, işi babasından öğrendiğini anlattı.

Bu sezon hamsi bolluğu yaşandığını aktaran Erdoğan, “Sadece hamsi var dersek yeridir. İstavrit küçük, onun için bakmadık; palamut ve lüfer bu sezon yoktu. Önümüzdeki sezon için balıkçı ağabeylerimiz, reisler palamut ve lüferin bol olacağını belirtiyor. Şu anda yasağa girdik, şimdi ağalarımızı ve teknelerimizi bakıma aldık.” diye konuştu.