Şikayetler Her Geçen Gün Artıyor

Halil Kızılyer
Yayın: 09.04.2015 09:40
A+ A-

Karabük devlet hastanesi ile 5000 evler çocuk ve doğum hastanesinin kapanmasıyla tek hastane konumunda kalan Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde büyük ölçüde yatak sıkıntısı çekildiği haber verilirken,hastane acil servisinin de içler acısı olduğu bildiriliyor.

Özellikle gribal enfeksiyon başta olmak üzere birçok hastalıktan dert yanan vatandaşlar Şirinevlerde bulanan KBÜ hastanesinde yer bulmak için torpil aradıklarını belirterek yaptıkları açıklamada, “bu hastanenin hizmete girmesiyle birlikte Karabük devlet hastanesi ile 5000 evlerde bulunan çocuk ve doğum hastanesinin apar topar kapatılmasına doğrusu o zamanda bir anlam verememiştik şimdide veremiyoruz.Karabük’te yatak sayısı 600-700’lerde iken şu anda bu sayı 300 sayılarına düştü.Yetkililer yeni hastane yapacağız diye bağırırken şu anda bu konuda tık ses yok.Biz küçük çocuğumuzu hastaneye yatırabilmek için torpil arıyoruz.Genel sekreter her gün bilmem cihaz alınmış,bilmem şu ameliyat yapılmış gibi kıytırık demeçler vermekle meşgul.Karabük’ün başlıca sorunu yeni bir devlet hastanesi yapılması sorunudur.Bu konuda siyasilerde sözler veriyorlardı.Ne oldu gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz.Düşünün ki küçük çocuğunuz ateşler içinde yanıyor ve siz çocuğunuzu yatıracak yatak için torpil arıyorsunuz.Lütfen yetkililer buna bir cevap versin.Öyle Karabük’e şunu yapacağız bunu yapacağız demekle olmuyor.Önce insanların sağlık sorunlarını çözün” açıklamalarında bulunuyorlar.

ACİL SERVİS İÇLER ACISI

Diğer yandan, KBÜ hastanesi acil servisinin de ana baba günü olduğunu belirten ilgili vatandaşlar buradan da artık gerekli verimini alınamadığını belirterek,acil serviste doktor açığının giderilememesine bir anlam verilemediğini ve gelen hastaların saatlerce orada beklemek zorunda kaldıkları veya terk edip gittikleri de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

9 kişi görüş bildirdi

  1. Cengiz köse

    Merhabalar istanbulda yüksekten düşerek geçirdiğim iş kazası nedeniyle ziğinsel sıkıntılarda yaşadım.ve 7 ay önce kendi sağlığımı test etmek ve lâzım olduğu düşüncesiyle araç almak istedim bir üçkahıtçı ziğinsel sıkıntılarım olduğunu fark edip beni dolandırdı.piyasa değerinin en az 2 katı fazla paraya bana bir araç sattı.26.04.2018 tarihinde hamile eşimin sancısının tutması sebebiyle gece acile geldik sabaha karşı çocuğum dünyaya geldi ve aynı gece sürekli o beni dolandıran şahsı gördüm.kendisiyle diyolağa girmedim çünki onu görünce heran bir delilik yapmaktan kortum.bahsettiğim şahıs MEHMET COŞKUN hastanede güvenlik görevlisi yine sesimi çıkarmıcaktım ALLAH’A havale etmiştim.kendi yaşadığım sağlıksal sıkıntılarımdan dolayı birçok gece hastaneye acile gittim.sabahladım sabah namazını kılmak için mescide inişlerimdedefalarca o şahsın güvenlikçi masalarında uyuduğunu gördüm eşim doğum yaparkende doğumhanenin oradan otamatik kapının içerden açılmasıya mescide indim zaten şahıs uyuyordu beni görmedi dönüşte kapı şifresini bilmediğim için şahsı güçlükle uyandırdım.başka bir hasta yakınıda şifreyi öğrenmiş güvenlikçiyi herzaman uyandıramazsın lazım olur diyerek şifreyi banada söyledi.sonra düşündümki koskocaman hastanede can güvenliğimiz böyle sahtekarların elindeyken ya bir mazluma bişey olsa öyle bir güvenlikçiye ihtiyaç duysa nasıl olur.bu düşünceyle buraya yazmaya karar verdim.bana inanmayabilirsiniz. Bir gece o şahıs görevdeyken takip edin eminimki her vazife başında uyuyor.çünki gündüzleri yoğun sanayide mobilyacı dükkanı var yalanla dolanla oto alıp satıyo daha yazamadığım neler var.bende 2 sene oldu kaza geçireli yeni yeni düzeliyorum.MEHMET COŞKUN hakkındada gereğini yapacağınızdan eminim.hastanede bir mazlumun canı tehlikeye girmeden umarım gereği yapılır.

  2. KEMAL

    Hastane ile ilgili sorunlar görmezden geliniyor. Malesef hastanede kim doktor, kim hemşire, kim güvenlik görevlisi kim sekreter belli değil. Güvenlik görevlilerinin yasal olarak giymesi gereken bir kıyafet yok muydu. Şimdilerde siyah pantolon beyaz gömlek giyiliyor gibi geldi.

  3. Anonim

    Malesef heleki gece vardiyasına döndüğünde sadece yattığı yerden para kazanmak için hastaneyi kullananlar varken öyle bir güvenlikçiye ihtiyaç duyulsa hasta yakınları arasında sert bir münakaşa çıksa ve güvenlikçi uyuduğu için görmese şiddetli münakaşa cinayete dönüşse ALLAH korusun.suçlu kim olmalı?

  4. Gülbahar

    Hastane diye geliyoruz insanlarla ilgilenmek sıfır doktorlar kendi egolarını tatmin etmek için insanlara saygısızca davranmak ayrı bir çabası ve reçete yazıyorlar sözde reçete ama geçersiz reçete yapıyorlar sizler yüzünden mağdur olmakdan gına geldi insan canı emanet ediliyor ama saygınız sıfır..

  5. Esra

    Pansuman odasındaki hanım işini düzgün yapmıyor hasta geliyor ama hemşire yok onun keyfinin gelip işinin başına dönmesini bekliyoruz bir de yetmezmiş gibi pansumanı düzgün yapmıyor kulağım için pansumana geldim kulağımın oynamaması gerekirken birden çekiyo bir de bana pişkin pişkin ne yapayım saçın var diyo sanki pansumana değil ağdaya geldik

  6. Anonim

    Bugun benim esimin diyaliz gunu idi gunlerden pazartesi 2bib yirmi ocak ayl eytim arastlrmaya gitim ilaclmln raporu clkmasl gerekiyordu icerde bir plratisyen doktor varmls adlnl bilmiyorum sadece ona bu raporu kimin yapacaglnl sormak istedim benim soylememe ile flrsat vermeden el kol hareketleri ile ben sizimi caglrdlm diyerek dlsarl clkln diye set bir sekilde dlsarl clklnlz dedi bunu bir doktor yapamaz hastayl iylestirmeden daha fena yaplyorlar sayglslzca

  7. Sermin eken

    Bugun eytim arastlrmaya gitim esim diyaliz hastasl orda olan plratisyen doktor sayglslzca hastalarl odadan clkartl ve bayan bir plratisyendi kilolu ve uzun duz saclarl vardl ve ben biz yapllan bu sayglslzlgl ilgililerein dikate almalarlnl diliyorum bizim hastanemizde boyle doktorlar istemiyoruz bugun gunleden pazartesi. Nofroliji piratisyeni 20 ocak 2020 saygllarlml arz ediyorum

  8. Anonim

    Boyle sayglslz doktorlarl hastanemizde istemiyoruz lutfen tespit edelim ilgillre sesleniyorum onlar doktor deyiler hastanln pisikolejisini bozuyorlar ditsinler istemiyoruz

  9. eğitim şart

    hem karabük özelinde hem de ülke genelinde doktor sıkıntısı olduğu,doktorların ne şartlarda çalıştığı malum.Özellikle de karabükte doktor durmuyor.Buradan klavye delikanlılığı yapıp,eğitimliye okumuşa düşman siyasetçilerin de gazıyla yok doktor şöyle dedi,yok saygısızlık yaptı bilmem ne deyip de elinizdeki doktorları da kaçırmamanızı tavsiye ederim.hastaneye bir gidin bakalım, en ufak bir rahatsızlığı olan ailecek orada, pislikten kokudan gürültüden geçilmiyor.Doktorların,sağlık çalışanlarının da bir sabrı var,bu adamlar çile çekmek için okumadı.Önce senin doktora saygın olacak.İki kelimeyi biraraya getiremeyen,yazdığı yorum imla hatalarıyla dolu vatandaş onlarca sene dirsek çürütmüş,beyin yakmış,birçok şeyden fedakarlık etmiş doktoru deşifre ediyor aklınca.Sizin çapınız nedir de doktor gitsin,doktor kalsın deme cüretini gösteriyorsunuz.Doktor gider,hem de bu karabükten kaçarcasına gider, daha iyi şartlarda iş bulur sıkıntı olmaz.olan size olur hastane kapılarında sürünmeye,küçük dünyanızda yaşamaya devam edersiniz.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te Ceviz Hasadında Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uzmanlardan Önemli Uyarılar!

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 08.09.2024 14:49
A+ A-

Karabük’te yıllanmış bahçelerin gözde ağaçları cevizlerin hasadı başladı. Ağustos ayında başlayıp, Ekim ayının son haftasına kadar devam eden ceviz hasadında geleneksel yöntemler kullanılıyor.

Ağaçlardaki cevizlerin toplanması için kimi zaman silkeleme makinesinden kimi zaman da ahşap ya da plastik sırıklardan yardım alınıyor.

Karabük’te ise aileler, kendi ceviz ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sahip oldukları bahçelerindeki ağaçlara çıkarak, ahşap sırıklarla hasada başladı.

Uzmanlar, ceviz ağacından düşme tehlikesinin artmasıyla birlikte silkeleme yöntemini makinelerle gerçekleştirilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca ceviz hasadının eldivensiz yapmaması için özellikle uyarılarda bulunuyor. Bunun yanı sıra eski kıyafetlerle ve dayanıklı eldivenlerle yapılacak hasadın, ceviz yağının lekesinin elden ve kıyafetten çıkmasının zor olmasından kaynaklanıyor. Cevizin içi kadar kabuğunun da ziyan edilmemesi önem taşıyor. Topraktaki verimi arttırdığı için kabukları da gübre olarak kullanılıyor. Ceviz hasadını çocuklarla yaparken mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor, çocukların ceviz kabuğunu tüketmemesi ve ellerini ceviz kabuğundan sonra gözlerine değdirmemeleri yönünde uyarıları yer alıyor.

Cevizin Hasadı ve Muhafazası

Uzmanlara göre; ceviz, özellikle chandler ve fernor gibi kaliteli fidan çeşitlerinden yetiştirilen bir meyvedir. Hasat zamanı, yeşil kabuğun üçte bir oranında çatladığı döneme gelmiş demektir. Bu aşamadaki hasat, “derim safhası” olarak adlandırılır ve iç ceviz ile yeşil kabuk olgunlaşır. Eğer cevizler bahçeden hemen toplanmayacaksa, meyvelerin ağaçta bırakılması iç ceviz kalitesi için daha iyidir.

Hasat Zamanı

Ceviz hasadı, bulunduğunuz iklim koşullarına bağlı olarak Ağustos ayı itibarıyla başlayıp Ekim sonuna kadar sürebilir. Ceviz çeşidine bağlı olarak, taze tüketim için erken hasat genellikle önerilmektedir.

Hasat Öncesi Hazırlık

Hasat işlemi öncesinde, ağaçların sulanması önerilmektedir. Ayrıca, hasat için tercih edilen saatler sabahın erken saatleri veya akşam gün batımına yakın serin zaman dilimleridir.

Hasat Şekli

Ceviz hasadı sırasında en uygun yöntem, ağacın nazik bir şekilde silkelenerek cevizlerin toplanmasıdır. Ağaca zarar vermemek için sırıkla vurma yönteminden kaçınılmalıdır. Hasat edilen meyvelerin yeşil kabukları çıkartıldıktan sonra, cevizlerin gölgede veya serin bir alanda kurutulması gerekir.

Cevizin Muhafaza Yöntemleri

İç cevizlerin önce kırılması gerekmektedir. Yüksek iç oranına sahip cevizler, piyasa tarafından daha çok tercih edilmektedir; bu da cevizlerin bütün halde çıkarılmasını önemli kılar. Kırma işlemi öncesi cevizin nem oranını artırmak, bu süreci kolaylaştıracaktır.

Tohum olarak seçilen cevizlerin hasadı, yeşil örtüsünün %80 oranında çatladığı dönemde yapılmalıdır. İç cevizlerin muhafazasında, yağ oranı %70 civarında olduğu için yağ asitlerinin bozulup cevizi acılaştırmaması adına depolama alanlarının nem oranı %4-5, sıcaklığı ise 4-5 °C olmalıdır. Bu koşullarda iç cevizler 1-1.5 yıl boyunca saklanabilir.

Kabuklu cevizler ise, 21 °C’de 4 ay ve 1 °C’de yaklaşık iki yıl boyunca muhafaza edilebilir. Cevizlerin doğru bir şekilde hasat edilmesi ve muhafaza edilmesi, ürün kalitesini ve raf ömrünü artıracak önemli adımlardır.

Karabük’te ceviz yaygın olarak baklavada kullanılırken, çok daha pratik bir tatlı olan kek yapımında da tercih ediliyor.

Pratik ve Lezzetli Bir Alternatif: Cevizli Kek Tarifi

Ev yapımı tatlılar arasında vazgeçilmez bir yere sahip olan cevizli kek, özellikle ceviz yemeyen çocuklar için mükemmel bir alternatif sunuyor. İşte lezzetli bir cevizli kek yapmak isteyenler için pratik bir tarif:

Malzemeler

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı ceviz içi (arzuya göre fındık, badem de eklenebilir.)

2 su bardağı un

Hazırlık Aşaması:

  1. Öncelikle derin bir kabın içine yumurtaları ve toz şekeri alarak köpük köpük olana kadar çırpın.
  2. Karışımın içine sıvı yağ ve süt ekleyip, tekrar çırpmaya devam edin.
  3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave edin. Kısa bir süre daha çırpın.
  4. Son olarak, dövülmüş cevizleri ekleyip spatula ile nazikçe karıştırın.
  5. Daha önce yağlayıp unladığınız yuvarlak kek kalıbına hamuru dökün.
  6. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kekin içi pişene kadar yaklaşık 50 dakika kadar pişirin.
  7. Sürenin sonunda keki kürdanla kontrol ettikten sonra fırından çıkarın ve biraz soğumasını bekleyin. Ardından kek kalıbından ters çevirerek çıkarın.
  8. İsteğe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serpin. Kekinizi dilimleyin ve servis edin.

Cevizli kek, hem lezzetli hem de pratik bir tarif olarak evlerin vazgeçilmezi olarak tercih ediliyor. Özellikle çocukların damak zevkine uyum sağlamasıyla dikkat çekiyor. Afiyet olsun.

 

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331