Siyasete Bakışlar…!

Siyasete Bakışlar…!

Yayın: 28.09.2015 08:32
Paylaş:
A+ A-

1 Kasım 2015 erken seçimi kapımızı çalmaya hazırlanıyor.
Bu arada…
18 Eylül itibarıyla partilerin kesin adayları da belli oldu.
Hatta adayların tanıtım programları bile başladı.
Biz milletvekili adaylarımıza buradan başarılar dileriz.
Aynı zamanda onları kutlarız.
Karabük için ülkemiz için inşallah hayırlı olur.
Önemli olan yurdumuzun huzuru ve barış içinde birlikte yaşama hassasiyetinin herkes tarafından iyi anlaşılmış olması.
Ülkemiz için siyasete soyunanlar şunu iyi bilmeliler ki çözümlenmesi gereken çok önemli sorunlar var.
Siyaset bu sorunları kısa zamanda çözmeli ve ülkemizin huzurunu sağlamalı.
Biz gelelim Karabük’te siyaset mevzuuna…
Biraz önce de belirttiğim gibi.
Siyasetle uğraşıyorsanız ülke ve bulunduğunuz yerin sorunlarıyla ilgili olacaksınız.
Bunların çözümü için kafa yoracak ve hayatı kolaylaştıracak düşüncelerle kamu yararına fayda sağlayacaksınız.
Hizmette kusur yapmayacaksınız.
Adam kayırmayacaksınız.
Halka hizmeti hakka hizmet olarak göreceksiniz.
O’nun bunun adamı olmayacaksınız.
Şimdi soruyorlar…
Siyasette oy almak için karşı tarafı karalamak olur mu?
Olursa bile bu ne kadar etik olur.?
Bunların hepsi tartışılır…!
Ancak tartışılmaması gereken bir husus var.
Siyasetçi kırıcı olmadan tartışma yapmalı ve kendisine yöneltilen eleştirileri bilinen adap çerçevesinde yanıtlamalıdır.
Bu önemli bir husus.
İnsanların birbirini kınamaları incitici hususlar taşırsa bunun kamuoyu önünde kafa karıştırmadan öte bir anlamı olmaz.
Bu tartışmayı başlatan kişiler değer yitirir.
Hele bu tartışmalar kutsalın üzerinden yapılıyorsa değer yitimi daha hızlı olur.
Türkiye’de siyasi tartışmalarda kutsal/din ve manevi değerler çok kullanılır olması bu bakımdan dikkat çekicidir.
Bu kullanım yüzünden insanlar ötekileştiriliyor.
Böyle bir çaba var…
Dindarlar deyince ne anlaşılıyor ben hala bunu çözebilmiş değilim.
Sanki bu ifade de dindar olmayanlar varmış gibi bir şey hasıl oluyor.
Peşinden Atatürkçüler ve laikler deniliyor.
Böyle bir ayrıştırma yapma sanki moda oldu.
Çünkü ötekileştirmeler başladı mı bunun önünü alamazsınız.
Dindar kesim karşısında Atatürkçü ve laik kesime “la-dini” mi diyeceğiz.!
Bunların kafa karıştırmadan öte bir anlam taşımadığı ortada.
Bilindiği üzere…
Çok bilinmeyenli denklemlerin çözümü de karışıktır.
O nedenle toplum nezdinde bu ayrıştırmaları ve tartışmaları yaparken kırıcı olmamaya dikkat edilmeli.
Kutsal olan değerler üzerinden oy devşirmeye gidilmemeli.
Ortak değerler konusunda her siyasetçi hassas davranılmalı.
Herkes politikasını ve projelerini yaşanılan gerçekler üzerinden açıkça ortaya koymalı.
O’na göre vatandaştan oy istemeli
Bugünlerde siyaseten ihtiyacımız olan gerçekler ortada.
İnsanlar her şeyden önce huzur ve barış istiyor.
Anaların ve küçük çocukların ağlaması bizleri çok üzüyor.
Siyasetten istediğimiz ; bir an önce istikrarın sağlaması ve ötekileştirmelere son verilmesidir.
Bu sağlanamayacaksa 1 Kasım erken seçiminin inanın ülkemize bir yararı olmayacaktır.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi adım adım hedeflerine ulaşıyor

Yayın: 20.04.2024 14:57
Paylaş:
A+ A-

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ndeki 122 eylemden 120’si için çalışma yürütüldü.

AA’nın “Yapay Zeka Çağına Doğru” başlıklı dosyasının on birinci haberinde, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin yapay zeka alanında yerli teknoloji üretme kabiliyetinin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin ekonominin genelinde etkin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarına yer verildi.

Bu kapsamda, Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi oluşturuldu. Bu ekosistemle, üniversitelerdeki yapay zekayla ilgili öğrenci kulüplerinin tek çatı altında toplanması ve koordine edilmesi sağlandı. Projeyle, yapay zeka alanıyla ilgili öğrencilerin doğru bilgiye erişmesi ve eğitimlerinin teknik olarak desteklenmesi konularında koordinasyon gerçekleştirildi. Kuruluşundan bugüne kadar geçen 3 aylık sürede 45 farklı şehirdeki 171 öğrenci kulübünden öğrenciler ekosisteme dahil oldu. Ekosistem faaliyetleri kapsamında 14 ilde 18 etkinlik düzenlendi ve eğitimlere 1884 öğrenci kayıt yaptırdı.

Dijital Dönüşüm Ofisi, ülkenin yapay zeka teknolojilerine daha hızlı uyum sağlaması için sağlık alanında da projeler yürütüyor. Türk Beyin Projesi (TBP) kapsamında beyin anomalisi, inme ve hipokampal skleroz hastalıklarının tespiti olmak üzere alanlarda proje gerçekleştirildi. Gazi, Başkent ve Ankara üniversitelerinin hastanelerinde test amaçlı kullanılan sistem, geri dönüşlerle güncellendi ve yapay zeka eğitim süreci tamamlandı. Sistemin geri bildirimlerle başarısının ölçülmesine devam ediliyor.

Sayısal Göz-Mamografi Projesi

Ofisin yürüttüğü çalışmalar arasında Sayısal Göz-Mamografi Projesi de yer alıyor. Proje, meme kanseri tedavisinde erken teşhisin önem taşıması nedeniyle sosyal sorumluluk projesi olarak yürütülüyor.

Proje, yapay zeka destekli kitle tespit ve sınıflandırması gerçekleştiriyor. Geliştirilen yapay zeka modelleri, Sağlık Bakanlığı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi raporlama sistemine entegre edilerek sistemin ilk versiyonu kullanıma alındı. Böylece potansiyel kötü huylu kitlelere sahip hastaların daha hızlı ve öncelikli raporlanması için ilgili uzmanlara destek sağlandı. Ayrıca Başkent ve Ankara üniversitelerinin hastanelerinde hastaların mamografi görüntülerinin incelenmesi sırasında radyologlara test amaçlı yapay zeka tabanlı karar destek sistemi sunuldu.

Proje kapsamında geliştirilen yapay zeka modelleri, Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi’nin yapay zeka odaklı iyi uygulama örneği olarak ilgili ekosistemin kullanımına açıldı.

Sayısal Göz-Karaciğer Projesi

Bu alanda yürütülen bir diğer çalışma olan Sayısal Göz-Karaciğer Projesi ile nakil öncesi karaciğer sağ-sol lob segmentasyon ve hacim analizleri yapay zekayla modelleniyor.

Projede, operasyon öncesi yapılması gereken işlemler yapay zeka destekli sanal gerçeklik (VR) temelli gerçekleştiriliyor. Hastane ortamında kullanılacak yazılımın geliştirme süreçleri tamamlanırken, karaciğer nakli operasyonlarının daha etkin şekilde planlanmasına katkı sunulacak.

Cerrahların operasyonları daha iyi planlamalarına yardımcı olacak VR tabanlı ameliyat öncesi hazırlık ortamının konsept çalışmaları da tamamlandı.

Bu arada, uydu görüntülerinden tarım alanlarının tespiti, ekili ürünlerin sınıflandırılması ve bina tespiti gibi konulara ilişkin çalışmalar da ilgili kamu kurumlarıyla sürdürüyor.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi çalışmaları sürüyor

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle 2021’de yürürlüğe giren Türkiye’nin ilk Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin hedefleri de adım adım gerçekleştiriliyor.

Stratejinin üst seviye koordinasyonu, Cumhurbaşkanı yardımcısı başkanlığında bakan yardımcıları ve ilgili kurumların yöneticilerinin katıldığı “Yönlendirme Kurulu” ile sağlanıyor. Kurulda strateji eylem planlarına ilişkin ilerleme raporu ele alınıyor.

Eylem planının uygulanmasına yönelik değerlendirmeye göre, stratejide yer alan 122 eylemden 120’sine başlandı ve çalışma yürütülen eylemlerin yaklaşık yarısı tamamlandı.

Strateji kapsamında, yapay zeka alanında 9 uluslararası yarışma ve proje çağrısına çıkıldı, bu konuda çalışma yapan akademisyen sayısı 3 bin 562’ye yükseldi. Bu alanda 45 sınır ötesi çağrılı projeye katılım sağlandı, lisansüstü düzeyde 3 bin 494 mezun verildi. Yapay zeka alanında son yıllarda 648 doktora tezi tamamlandı ve bu konudaki girişim sayısı 616’ya ulaştı.

Yapay zeka alanındaki hızlı gelişmeler, yeni adımlar atılmasını gerekli kılarken, güçlü altyapı ihtiyacı, büyük dil modelleri, geniş veri kaynakları, yüksek bütçeli araştırma ve dönüşüm projeleri ön plana çıkıyor.

Yönlendirme Kurulunun son toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, somut ve etkisi yüksek eylemlerin oluşturulması yönünde çalışmalar başlatıldı. Hazırlıkları devam eden yeni eylem planının, Yönlendirme Kurulunda kabul edilmesinin ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Kamu Veri Alanı Projesi’nde pilot çalışmalar yürütülüyor

Kurumlar arası büyük veri yönetimi ve ileri analitik çalışmaların gerçekleştirileceği Kamu Veri Alanı Projesi’nde de pilot çalışmalar Türkiye İstatistik Kurum işbirliğiyle yürütülüyor.

Strateji doğrultusunda 2025’e kadar 50 kamu kurumunun projeye dahil olması için çalışmalar yapılıyor. Ulusal kapsamda yapay zeka değer ve ilkelerinin uygulanmasına yönelik Yapay Zeka Risk Yönetimi Tavsiyesi’nin hazırlanması çalışmaları farklı alanlardan paydaş ve uzmanların katılımıyla devam ediyor. Kamu kurumlarından alınan görüş doğrultusunda bu yöndeki mevzuat da hazırlanıyor.

Avrupa Parlamentosunca kabul edilen Avrupa Birliği Yapay Zeka Tüzüğü’ne uyum çalışmaları da Bakanlık ve Ofis eş güdümünde başlatıldı. Ayrıca Avrupa Konseyi Yapay Zeka Komitesindeki çalışmalara aktif katılım sağlandı.

Türkiye’nin Yapay Zeka Küresel Ortaklığı üyeliği de 22 Kasım 2022’de kabul edildi. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü Yapay Zeka Yönetişimi Çalışma Grubu’ndaki çalışmalarla aktif rol üstlenildi. Ayrıca Yapay Zeka Ayna Komite çalışmalarıyla bu alandaki uluslararası standartların belirlenmesine ilişkin süreçlere dahil olundu.