Bölgenin Sesi Gazetesi
 

Tarih İçinde Karabük

Yayın: 27.03.2015 08:45
Paylaş:
A+ A-

Karabük,Türkiye’nin ilk ağır sanayi kentidir.
Cumhuriyetimizin ekonomiye bakış felsefesinin ürünü olarak ortaya çıkmış bir yerleşim yeridir..
Çalılık,fundalık ve bataklık olan bu arazi, zaman içinde Türkiye’nin birçok yerinden ve hatta İngiltere,Polonya,Macaristan,ve Almanya’dan gelen değişik insanların buluştuğu ,iş yapma yetisi açısından etkileşime uğradığı bir mekandır.
Türkiye’nin endüstrileşme tarihi bu kentin kuruluşunu ifade eder.
Kültürel ve ekonomik bakımdan özellikleri tam olarak saptanamamış olduğundan kıymeti henüz tam olarak anlaşılamamıştır..
Ne demek mi istiyoruz.?
Karabük,Cumhuriyetle birlikte kurulduğuna göre bu kentin ekonomik,sosyal ve kültürel açıdan geçirdiği aşamalar, sıkıntılar ve gösterdiği başarılar aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin gelişimine ışık tutmaktadır.
Karabük’ün tarihi önemi de bu noktada kendini göstermektedir.
Bu kentin gelişim evrelerinde,belgelerden de anlaşılabildiği kadarıyla görülen en önemli özellik;nüfus artışı ile mekansal-fizik alanda ortaya çıkan değişimin aynı anda gerçekleşememesidir.
Örnek verecek olursak;Türkiye’de genel nüfus,1950-1970 yılları arasında %49,kentsel nüfus %102’lik bir artış gösterirken,Karabük’te bu artış;1960-1965 yılları arasında %371,1970’e kadar ise %400’den fazla artış göstermiştir.
Bu durum Karabük’te belediye hizmeti veren kadroları zaman içinde büyük sıkıntılara sokmuştur.
Alt yapı hizmetlerinin zamanında yerine getirilememesi,halkın hoşnutsuzluk duymasına neden olmuştur.
Bir susuzluk sorunu,Karabük’ün ekonomik bakımdan en canlı olduğu 1958’lı yıllarda bile Belediye önünde halkın ellerinde kovalar olduğu halde nümayiş yapmasına yol açmıştır.
Keza yol sorunu 1990’lara kadar,hızla gelişen Karabük’te halkın en çok şikayet ettiği konular arasında baş sırayı almıştır.
Nüfus artışı ile fiziki yapıda ortaya çıkan bu uyumsuzluk,hizmetlerin büyük ölçüde maddi nedenlerden ötürü yerine getirilememesine neden olmuştur.
Kent yüzölçümünün DDY ve DÇİ arasında paylaşılmış olması sıkıntının altyapısını oluşturmuştur.
Karabük’ün hızlı bir büyüme içinde olduğunun iyi bir kanıtı,köy durumundaki bir mekanda,hiçbir yerde benzeri olmayan bir durumla,1 Mart 1938 yılından itibaren Demir Çelik Tesislerinin makine montajının yapılması süreci içinde beledi hizmetlere gereksinim duyulmasına yol açmasıdır.
Köylük yerde 31 Aralık 1938’de belediye teşkil edilmesinin resmiyet kazanmasının nedeni budur.
Bu gelişme;Türk Belediyecilik tarihinde bir “ilk olabilecek” özellik taşımaktadır.
Karabük’te kentleşme olayı sosyolojik açıdan da birçok ilginçliği kendi bünyesinde saklar.
Varoşlarda küme küme ,öbek öbek sokak kuran insanların ihtiyaçlarını belediye zorunlu olarak karşılamaya çalışmış ;gecekondulaşma sürecine ortam hazırlamıştır.
TOKİ konutları öncesi Soğuksu başta olmak üzere Kayabaşı,Kartaltepe,Atatürk,Bayır ,Yeni ve Yeşil mahallelerde görülen görüntü kirliğinin nedeni budur.
Söylemek gerekirse bunlar Karabük’ün gelişme evrelerini tarihsel açıdan anlatan önemli durumlardır.
Cumhuriyetle özdeşleştirdiğimiz bu kentte saydığımız hususlar yeni kurulan Devletimizin ilk kez 17 Nisan 1934 tarihinde uygulamaya başladığı planlı sanayileşme kültürüne ters düşmektedir.
Yenişehir yerleşkesinin Karabük’e rehberlik yapmaması düşündürücü bir husustur.!
Talihsizliktir.
Bugünkü Karabük’ün beton binalar arasında kaybolmuş hali üzüntü verici bir husustur.
Ancak şu da bilinmeli ki tarih ; çıkarlarına göre hareket edenleri değil geleceği yakalamaya yönelik düşünce ortaya koyanları anlatmaktan mutluluk duymuştur.
Bu anlamda;
Karabük’ün tarihini iyi sorgulamak gerek.
Onu geleceğimizi kurma noktasında iyi tahlil etmek gerekir.
Bu noktada yapılacak en doğru iş ise ; Karabük’e dair güzel düşünceler etrafında buluşabilmeyi bilmektir.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

19 Mayıs’ta kahverengi kokarca böceği zararlısı ile ilgili bilgilendirme toplantısı

Yayın: 07.12.2023 04:24
Kaynak: AA
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – 19 Mayıs ilçesinde kahverengi kokarca böceğinin zararları ve alınacak önlemlerle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Demet Aynan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ziraat mühendisi Dilber Sağlam, kahverengi kokarca böceğinin bitkilere verdiği zarar ve alınabilecek önlemler ile ilgili sunum yaptı.

19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, zararlı böcekle mücadele konusunda ilçede yapılan geniş çaplı bilgilendirme toplantıları ve ilaçlama çalışmaları sayesinde zararın en aza indiğini, mücadeleye devam edileceğini belirtti.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal da kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli şekilde zararlı ile mücadele ettiklerini, üreticilere destek olduklarını anlattı.

Sağlam da kahverengi kokarcanın bitkilere sokucu emici ağız yapısıyla zarar verdiğine işaret ederek, “Bu zarar, meyvelerde ve yapraklarda sarı lekeler, meyvelerde çukurlaşma, yaprakların kıvrılması ve dökülmesine neden olabilir. Özellikle meyvelerin olgunlaşma dönemindeki zararı daha fazladır. Bu dönemde meyvelerde kedi yüzüne benzer, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme çürük benzeri doku kayıpları oluşur. Kahverengi kokarcanın zararları sadece bitkisel üretime değil, nadir de olsa insan sağlığına da zarar verebilir. Yaz mevsimi sonunda kışlamak için ev, depo gibi korunaklı alanlara girerler. Bu alanlara girerken üzerlerinde hastalık ve zararlıları taşıyabilirler. Ayrıca kışlama sırasında salgıladıkları kimyasallar, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Serkan Kalınbacak, 19 Mayıs Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mahmut Bilgen, 19 Mayıs Muhtarlar Derneği Başkanı Salih Karakartal ile üreticiler katıldı.