“ Ülkemize Döviz Kazandırmak İçin Çabalarken, Zamlar Belimizi Büktü..”

“ Ülkemize Döviz Kazandırmak İçin Çabalarken, Zamlar Belimizi Büktü..”       

Yayın: 09.11.2021 07:08
Paylaş:
A+ A-

Sanayi de kullanılan Doğalgaz fiyatlarına yapılan yüzde 48 oranın da ki zam,özellikle İhracata çalışan Demir/Çelik Tesislerini “Çok büyük sıkıntıya soktu..” ve Karabük Haddecileri “Bu zamlar ile uğradığımız zararların miktarı anlatılacak gibi değil..” diyorlar.Görüşlerini aldığımız ve İhracata çalışan Haddehane Sahipleri “Aylar öncesinden bağlantı yaptığımız Ülkeler,bizden mallarını istiyorlar.Son zamlarla ton başına 10-12 ABD Doları maliyet artışını nasıl karşılayacağız kara/kara düşünüyoruz..” şeklinde yakınmalar dile getiriyorlar..

(Haber Merkezi) Bazı sanayi tesislerinin kullandığı doğalgaz fiyatlarına yapılan yüzde 48 oranında ki zamlar,piyasalarda büyük yankı yaptı ve Karabük’te özellikle İhracat yapan Demir/Çelik ürünlerinin üreticileri,adeta,feryat ediyorlar.Konuya ilişkin olarak görüşlerini aldığımız Haddehane Sahipleri “Doğalgaza yapılan zam,yüzde 48 olarak açıklandı.Ancak,yıl başından itibaren kullanılan doğalgaz ortalaması alınıyor ve bu ortalamanın üzerine çıkıldığın da yeni bir fiyat tarifesi uygulanıyor.Olay öyle alındığın zam miktarı çok daha yükseliyor..” anlamında bilgiler veriyorlar.

Bu gelişmeye karşılık Haddehane Sahipleri “Birçoğumuz Dış Ülkelerle ihracat bağlantıları yaptık.Binlerce ton ihracat bağlantısına karşı,yalnızca doğalgaza yapılan zam,ton başına 10-12 ABD Doları maliyet artışı getiriyor.Bizim İhracat Bağlantısı yaptığımız Ülkelere,Ülkemizde böyle bir gelişme oldu ve biz yollayacağımız mallara bu kadar zam isteriz demek gibi bir şansa sahip değiliz.Bunu hiçbir Dış Ülke kabul etmez,bize gülerler..” şeklinde ifadeler kullandılar.

Olayın tam bu noktasında “Ülkemizde ABD Dolarının yükselmesi ile belki bu zararın çok küçük bir kısmını izale edebiliriz gibi bir düşünce ile kendimizi avutuyoruz.Bunun da hiç denilecek kadar küçük bir ayrıntı olduğunun da altını çizmek zorundayız.Öte yandan,bu doğalgaz zamları ile birlikte,sanki bir irade bize Çalışmayın,İhracat yapmayın mesajı vermek istiyor gibi bir durum yaşıyoruz..” manasında da görüşler dile getiren çevre oluyor.

Doğalgaz zammının “Sırf bazı sanayi tesislerinin üzerine,omuzlarına yıkılmasını da yanlış bulduğuna..” işaret eden Haddehane Sahiplerinden bazıları ise “Sanayi Tesislerine yüzde 48 zam yapılacağına,bunun bir bölümünü de hanelere yansıtıp,bizim zam miktarını az tutsalardı iyi olurdu diye düşünüyoruz ama ne yazık ki hepsi bizim üstümüze yıkıldı…” yolunda da ifadeler kullanıyorlar.

Öte yandan,doğalgaza gelen bu zamlardan sonra,elektrik fiyatlarına da bir zammın gelmesi ihtimalinden söz eden konuya yakın çevreler ve Haddeciler “Gerçi doğalgaz zammı elektrik üretenlere gelmedi,ancak,diğer maliyet unsurlarından gelecek bir elektrik zammı ile çok daha zor günleri yaşamamız kaçınılmaz gibi görünüyor..” yakınmalarını dile getiriyorlar.

4 kişi görüş bildirdi

  1. önemli degil

    Gelen zam gerçekten çok fazla. Sanayici zorlanacak. Ama dolar arttıkça parasına para katada, 2 senedir pandemi başladığından beri hiç durmadan çalışan ve para kazananda dc sektörü. Onuda unutmayalım.

  2. uyanma vakti

    urun fıyatları artı dogru.demır komur cevher kutuk hammde fıyatları artmadı aynı oronda arttı değişen hiçbirsey yok.bır de stok malıyetı dusuk olan fırmalr yuksel vergı odemek zorunda kalacak…nerden bakarsan bak zarada sektor gıdısat kotuye done bılır…

  3. ademoğlu

    artık ulkemızı konuşma zamanı gectı dunyaa globoleştı.dunyayı yonetenler somuru duzenını devam ettırmak ıstıyor.ama somurulecek halk sureklı zayıflıyor.artık sısmanlarda sıra onları somurcekler sonrda dunyanın fısını cekecekler…yasam son bulacak az ınsan cok robot uretım sadece bu aıllerın yasaması ıcın yapılacak gerı klan ınsanlık yok edılmek ıstenecek…nasıl ınsanlar coğaldıkça hayvan neslı azaldı bazı turler yok oldu aynı sekılde .robotlar coğaldıkça ınsan neslı yok olacak….

  4. Gönderen

    Avrupa’da doğalgaz fiyatları Türkiye’den çok daha fazla arttı. Üstelik Avrupa’da sanayiciler yeterli doğalgaz da bulamıyor. Birçoğu üretim kısıyor. Özellikle doğalgazı hammadde olarak kullanan azotlu gübre üreten fabrikalar hem fiyat yüksekliğinden hem de yeterli doğalgaz olmadığından üretim kıstılar. Önümüzdeki baharda bütün dünyayı gübre krizi bekliyor. Baharda çiftçiler tarlalarına yeterli gübre atamazlarsa arkasından gıda krizi var demektir…..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

23 NİSAN COŞKUSU SAFRANBOLU’DA YAŞANDI

Yayın: 23.04.2024 14:34
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Kutlamalar, Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Şehrin tarihi dokusuyla uyumlu bir atmosferde geçen etkinliklere, çocuklar ve aileleri büyük ilgi gösterdi.

Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı bu 23 Nisan’da coşku dolu kalabalığa sahne oldu. Meydanda yer alan Atatürk Anıtı’na yapılan çelenk sunma töreninin ardından kutlama programına geçildi. Sabah saatlerinde başlayan kutlamalar, çeşitli etkinliklerle dolu bir günü beraberinde getirdi. Şehrin dört bir yanından gelen çocuklar, halk oyunları gösterileri, günün anlam ve önemini dile getiren şiir ve kompozisyonlarıyla vatandaşların ve protokol üyelerinin göğsünü kabarttı. Programa Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Cumhuriyet Savcısı Muhammet Refik Çavuş, Safranbolu Jandarma Komando Eğitim Merkezi Komutan Yardımcısı Albay Seyfi Türkyılmaz, İlçe Emniyet Müdür Vekili Elif Çevik, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenin en dikkat çekici anlarından biri, çocukların ulusal bayramlar için hazırladığı gösterilerdi. Safranbolu farklı okullarından gelen çocuklar, kendi yörelerine ait giysilerle ve müziklerle renkli gösteriler sundu.

Kutlamalar sonunda Protokol üyeleri tarafından yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.