Beyin Felcinde Fizik Tedavi ve Aile Eğitimi

Beyin Felcinde Fizik Tedavi ve Aile Eğitimi

Yayın: 31.01.2017 23:16
Paylaş:
A+ A-

Özel Medikar Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Tayfun Güngör çocuklukta en yaygın görülen beyin felci konusunda bilgi verdi.
Doğum öncesi, sırası ve bebeğin 6 yaşa kadar olan yaşamında, beyin/beyinciğin bir bölümünün hasar alması sonucu meydana geldiğini belirten Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Tayfun Güngör; “Beyin felci, çocuklukta en yaygın görülen, duruşu ve hareketleri etkileyen bir fiziksel engellilik durumudur. Vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkiler, fakat zaman içinde kötüleşmez. Doğum öncesi, sırası ve bebeğin 6 yaşa kadar olan yaşamında, beyin/beyinciğin bir bölümünün hasar alması sonucu meydana gelir. Hareketi sağlayan alanların komşu alanlarında sorun oluşmuşsa, o sorunun bulunduğu alan ilgili işlevlerde de aksamalar olabilir. Görme problemleri, öğrenme sorunları, dikkat ve algılama problemleri, konuşma ve duygu bozuklukları, davranış farklılıkları, sosyal ilişkilerde sorunlar, iç organların çalışmaları ve bağışıklık sisteminin çalışmalarında aksamalar gibi sorunlar eşlik edebilir.
4.aydan küçük bir süt çocuğunda tanıyı koymak her zaman kolay değildir ve nörolojik muayenede sonuç normal olabilir. Kesin tanıyı koymak 4 – 12 ay arasında kolaydır. Bebeklik döneminde sürekli ağlama, huzursuzluk, zayıf emme, başı tutamama, ısrarlı ve sürekli kusma, çevreden gelen uyarılara cevap vermeme, önceleri kollar ve bacaklarda gevşeklik ve sonraları kasılmalar, vücudun ve kol ve bacakların asimetrik duruşları gibi faktörler yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğuna işarettir. İlerleyen dönemlerde dönememe, sürünememe, oturamama, vücut ve uzuvlarda asimetrik duruşlar, görme – işitme – konuşma – davranış bozuklukları, salya kontrolü problemleri gibi durumlar varsa bu bulgular bebekte gelişim geriliğine işarettir ve hekim kontrolü gerektirir. Beyin hasarına ait bu bulgular doğuştan itibaren var olmasına rağmen serebralpalsi tanısı bebek gerekli aşamaları yapamayınca ve hareket bozuklukları gösterince konur.
Serebralpalsinin tamamen iyileştirilmesi mümkün değildir, fakat tedavi genellikle çocuğun becerilerini geliştirir. Yetersizlikleri doğru şekilde tedavi edildiği takdirde, pek çok çocuk normale yakın bir yetişkin yaşamı sürebilir.
Tedavi muhakkak konusunda uzman bir ekiple devam ettirilmelidir. Ekipte çocuk doktoru, çocuk nöroloğu, fizik tedavi uzmanı ,fizyoterapist, ortopedi uzmanı, özel eğitim öğretmeni, konuşma terapisti, psikolog olmalıdır. Eğitim ve rehabilitasyonda amaç, çocuğun günlük yaşam kalitesini arttırmak ve sosyal hayata katılmasını sağlamaktır.
Genel olarak, tedavi ne kadar erken başlarsa çocukların gelişimsel yetersizliklerinin üstesinden gelme şansları ya da onları zorlayan görevlerin altından kalkmak için yeni yollar öğrenme şansları o kadar yüksek olur. Bu yüzden çocuğun erken gelişme döneminde aileye çok iş düşmektedir. Çocuklarıyla evlerinde olabildiğince vakit geçirmeliler, çocuk normale yakın gelişme sergilediği fizik tedavi uzmanı ve çocuk nöroloğunca söylenene kadar fizik tedavilerine devam etmelidirler. Çocuklar erken gelişme döneminde olabildiğince yoğun fizik tedavi almalıdırlar. Ailelerde kollar ve bacaklarda kasılmaları ve şekil bozukluğunu engelleyici, yürüme, oturma, emekleme, dönme gibi aktiviteleri geliştirici egzersizleri evde aralıksız olarak yapmalıdır. Yine fizik tedavi uzmanı tarafından verilen cihazlar olabildiğince evde de söylenen şekilde kullanılmalıdır. Kasılmaların ve şekil bozukluklarının tedavisi için ortopedi uzmanlarının da aralıklı kontrolü aksatılmamalıdır” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’ta kene ile mücadele kapsamında büyükbaş hayvanlar ilaçlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 05.05.2024 04:00
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ta kene ile mücadele kapsamında il genelindeki büyükbaş hayvanlarda ilaçlama çalışması gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, yaz aylarında Tokat ve çevresinde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla mücadele kapsamında il genelindeki tüm büyükbaş hayvanların ilaçlanması amacıyla başlattığı çalışma kapsamında büyükbaş hayvanlar, ayda bir görevlilerce ilaçlanıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin de köylerde yürütülen çalışmalara katıldı.

Şahin, AA muhabirine, KKKA hastalığının genelde orta ve kuzey Anadolu'da görüldüğünü söyledi.

Tokat'ın KKKA hastalığıyla ilgili riskli iller arasında bulunduğuna işaret eden Şahin, “Keneler genelde ilkbahar ve yaz aylarında aktif hale geçiyor. Bu konuda yıl boyunca bilgilendirmeleri yapıyoruz. Hayvanlar meraya çıkmadan önce kene ilacını ya personelimiz ya da muhtarlarımız vasıtasıyla üreticilerimize dağıtıyoruz. Meraya çıkmadan önce ilaçlanması yapılıyor. Bu sene 9 bin doz kene ilacı dağıttık.” ifadelerini kullandı.

Çalışmalarının aralıksız sürdüğünü vurgulayan Şahin, “İl genelinde 212 bin hayvanın ilaçlanması yapıldı. Bu konuda Bakanlığımızın, Sağlık Bakanlığının hazırladığı broşürleri çiftçi eğitimi yaparak dağıtıyoruz, bunları anlatıyoruz. İnşallah 2024 yılında da insan ölümünün olduğu vakalar yaşamayız. Yoğun ilaçlama dönemine katkı veren mesai arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum.” dedi.