TİM Başkanı Gültepe: İhracatta bu yıl 265 milyar dolarla yeni bir rekora imza atacağız

Halil Kızılyer
Yayın: 05.06.2023 11:45
A+ A-

TİM Başkanı Mustafa Gültepe,”Mevcut bulgular ışığında küresel gelir düzeyindeki ivme kaybının, ihracatımızın artış hızında yavaşlamaya yol açtığı görülüyor.” dedi.

Küresel talebin Türkiye’nin ihracatında belirleyici rol oynadığını vurgulayan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Ekonometrik modelleme yöntemlerinden faydalanarak bir ihracat tahmini hazırladık. Mevcut bulgular ışığında küresel gelir düzeyindeki ivme kaybının, ihracatımızın artış hızında yavaşlamaya yol açtığı görülüyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, TİM artık geleneksel hale getirdiği “ihracat raporu” serisinde beşinci çalışmayı tamamladı. “İhracat 2023 Raporu” başlığı ile hazırlanan çalışmada, Türkiye’nin 2023 yılı ihracatı 264,7 milyar dolar olarak öngörüldü.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin önsözüyle çevreci bir bakış açısıyla bu yıl sadece dijital ortamda yayımlanan raporda, hem küresel ticareti hem de Türkiye’nin ihracatını etkileyen gelişmelere ve beklentilere yer verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gültepe, her yıl düzenli olarak hazırladıkları ihracat raporunda güvenilir kaynaklardan elde edilen verileri bilgiye dönüştürdüklerini ve analizlerle desteklediklerini bildirdi. Gültepe, raporu, ihracatçılar için kapsamlı bir el kitabı olarak gördüklerini vurguladı.

Ekonometrik modellemeye göre ihracat yüzde 4,13 artacak

Raporda bu yılın odağını “küresel büyümede yavaşlama beklentileri ve ihracata etkisi” olarak belirlediklerinin altını çizen Gültepe, “Global büyümede yavaşlamanın ihracatımıza olası yansımalarına odaklandık. Çünkü Türkiye’nin ihracatı global ekonomilerindeki büyümeyle doğrudan ilişkili. Küresel talep ihracatımız açısından belirleyici rol oynuyor. Ekonometrik modelleme yöntemlerinden faydalanarak bir ihracat tahmini hazırladık. Mevcut bulgular ışığında küresel gelir düzeyindeki ivme kaybının, ihracatımızın artış hızında yavaşlamaya yol açtığı görülüyor.

Ekonometrik bulgulara göre bu yıl ihracatımızın yüzde 4,13 artışla 264,7 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz. Bir başka ifade ile Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünün heyecanını yaşadığımız bu yıl, yaklaşık 265 milyar dolarla yeni bir rekora imza atacağız. Şubat ayındaki depremlerin ihracatımızda 2,6 milyar dolarlık bir kayba neden olduğunu değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gültepe, yeşil Mutabakat, dijitalleşme, blockchain, yapay zeka ve metaverse teknolojisi gibi yakın gelecekte ticareti etkilemesi beklenen konularla ilgili ayrıntılı çalışmaların da raporda yer aldığını sözlerine ekledi.

Açıklamaya göre, TİM’in “İhracat 2023 Raporu”nda yer alan tespit ve değerlendirmelerden bazıları şu şekilde:

“Türkiye 2022’de hem mal hem de hizmet ihracatında en yüksek yıllık değerlere ulaştı. 2022’de 254,2 milyar dolarlık mal ihracatı, 90,3 milyar dolarlık da hizmet ihracatı gerçekleştirildi. Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı pay yüzde 1,02’ye yükseldi. Türkiye’nin ihracatı son 3 yılda küresel ihracattan hızlı büyüdü. Böyle küresel ihracattan alınan pay en büyük seviyeye çıktı.

2020 yılının 3. çeyreğinden itibaren hem dünya genelinde hem de Türkiye özelinde ihracatta birim değer artışı yaşandı. Küresel ölçekte görülen yüksek enflasyon, Türkiye’nin ihracat birim fiyatlarında yukarı yönlü bir etki oluşturdu. Küresel hizmet ihracatında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin pandemi sonrası dönemde daha hızlı toparlandığı görüldü.

2022’de kimyevi maddeler ve mamulleri 33,5 milyar dolarla en çok ihracata imza atan sektör oldu. Otomotiv 31 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 21,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye ekonomisi 2022’yi yüzde 5,6’lık bir büyümeyle tamamladı. Büyümeye ihracatın katkısı 2,2 oldu. 2022’de küresel mal ticareti 24,5, küresel hizmet ihracatı ise 7,2 milyar dolara ulaştı. 2023 yılında küresel ticaretin miktar bazında yüzde 1,7 artması bekleniyor. Raporda 2023 yılındaki küresel riskler; jeopolitik, ekonomik, çevresel, sosyal ve teknolojik olmak üzere beş kategoride analiz edildi.

Teknolojik ve çevresel riskler orta ve uzun vadede risk algılamalarının merkezinde yer alıyor. Dolar/TL kurunda yılın ikinci yarısında artış bekleniyor. Türkiye’nin döviz kuru rekabetçiliğinin korunması önem taşıyor. İhracatçıların özellikle gelişmiş ülkelerdeki pazar payları korumaya yönelik geçici adımlar atmalarının orta vadede faydalı olması bekleniyor.

Global talep, Türkiye ihracatının temel belirleyicisi konumunda bulunuyor. Dolayısı ile küresel gelir düzeyi ile ilgili beklenti, öngörü ve senaryolar; ihracatımızın geleceğini doğrudan ilgilendiriyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum konusunda adımların ivedi bir şekilde atılması gerekiyor. Uyum sürecinde yeşil dönüşümün finansmanı kritik önem taşıyor.” (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tosçelik, Suudi Arabistan’daki su projesinin boru tedarikini tamamladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.09.2024 12:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Tosyalı Holding bünyesinde faaliyet gösteren boru üreticisi Tosçelik, Suudi Arabistan'da Mapa Grup tarafından üstlenilen Juranah Bağımsız Stratejik Su Rezervuarı Projesi'nin (Juranah ISWR-1) ilk aşaması için gerekli boru tedarikini gerçekleştirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Suudi Arabistan'ın devlet şirketlerinden Saudi Water Partnership Company (SWPC) tarafından hayata geçirilen projede, Tosçelik toplamda 7 kilometre uzunluğundaki boru hattının 3,5 kilometrelik ikiz hattında ihtiyaç duyulan tüm boruları üreterek teslim etti.

Suudi Arabistan Krallığı'nda yap-işlet-devret modeli kapsamında yürütülen Juranah ISWR-1 projesi, ülkenin temel su altyapısının geliştirilmesinde özel sektörün aktif katılımını öngörüyor.

Proje, su tedarik zincirini iyileştirmenin yanı sıra mevcut hatların yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. Mekke halkı ile hac ve umre ziyaretçilerine daha iyi hizmet sunulmasını hedefleyen projenin 2027'nin ilk çeyreğinde tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanıyor. Toplam 2,5 milyon metreküp kapasiteye sahip olacak proje, Mekke’nin içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Suudi Arabistan'da özel sektör katılımını içeren ilk projelerden biri olarak öne çıkan Juranah ISWR-1 Projesi'ni 30 yıl sürecek bir imtiyazla işletilecek ve projeye özel sektör tarafından 1,5 milyar Suudi Arabistan riyali tutarında doğrudan yatırım yapılacak.

Tosçelik Spiral Boru, daha önce de Almanya'daki önemli çevresel dönüşüm projelerinden biri olan Ren Su Boru Hattı (RWTL) Projesi'nde boru tedarikçisi olarak görev almıştı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331