
ORDU (AA) - Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Şura Kalesi'nde 2010 yılından bu yana devam eden hafriyat çalışmalarını yerinde inceledi.
Valilikten yapılan açıklamaya nazaran, Büyükşehir Belediyesinin takviyesiyle gerçekleştirilen ve 6'ncı Mithridates devrine ilişkin 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeli ile yaklaşık 3 bin modül tarihi yapıtın bulunduğu Konsey Kalesi'ndeki hafriyat çalışmaları sürüyor.
Kazı alanında incelemede bulunan Vali Erol, 2010'da başlatılan çalışmaları yürüten Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt'tan bilgi aldı.
Çalışmalarda, antik periyoda ilişkin kıymetli arkeolojik eserler elde edildiğini belirten Erol, "2 bin 300 yıllık Heyet Kalesi gün yüzüne çıkarılmış. Kültürel mirasımız açısından kıymetli bir çalışma. 13 yıldır bu çalışmayı sürdüren Prof. Dr. Yücel Şenyurt hocamıza, çalışmalara dayanak veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Ordu Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Burada çalışan kardeşlerimizin ellerine, emeklerine sıhhat." sözlerini kullandı.
Prof. Dr. Şenyurt ise kelam konusu çalışmaların Doğu Karadeniz'in birinci bilimsel hafriyatı olduğunu aktardı.
Küp, seramik, metal, cam üzere her çeşit buluntularının olduğunu vurgulayan Şenyurt, "2 bin 100 yıl evvel yaşayan bir kent, bir anda yıkıma uğruyor. Daha sonra bir yerleşim olmadığı için de biz eşyaları en son kullanıldığı yerlerde bulabiliyoruz. Silah, gülle, mızrak, hançer, çok fazla elimizde örnekler var." değerlendirmesinde bulundu.
- "Burayı en kısa müddette ziyaretçilere açmak istiyoruz"
Şenyurt, kalenin kuzey kısmında kazıların devam ettiğini belirterek, "Bu sene yaptığımız kazıların en kıymetli buluntusu, 67 büyük çapta erzak küpü, geniş bir alana yapılan su sarnıcı ve idari yapı olarak kullanıldığını düşündüğümüz yerdir. 13 yıldır devam eden çalışmalarda alanın yüzde 64'ü kazıldı. Tahminen 10 yıl kadar hafriyat çalışmaları devam eder." bilgisini paylaştı.
Kurul Kalesi'ni çevreleyen taş duvarların restore edildikten sonra ziyarete açılması gerektiğini vurgulayan Şenyurt, şunları kaydetti:
"Doğu Karadeniz'deki birinci bilimsel hafriyat çalışmalarının yapıldığı Şura Kalesi, bölgede Sümela Manastırı kadar ziyaretçisi olabilecek antik bir yerleşimdir. Elimizde bir cevher var. Bunu en âlâ halde kıymetlendirmemiz gerekiyor. Onun için de burayı en kısa müddette ziyaretçilere açmak istiyoruz. Ziyarete açabilmek için de taş duvarları restore edip birtakım çalışmaları yapmamız gerekiyor."
Kentte arkeoloji müzesine de gereksinim olduğuna dikkati çeken Şenyurt, Valiliğin eski hizmet binasının arkeoloji müzesi haline getirilmesi için verdiği takviyeden ötürü Vali Erol'a teşekkür etti.
Vali Erol'a incelemelerinde, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ve Büyükşehir Belediyesi Proje ve İnşaat Dairesi Lideri Murat Günaydın da eşlik etti.