Suriye ordusu ve Rusya’nın son 5 günde İdlib’e saldırılarında 42 sivil öldü

Halil Kızılyer
Yayın: 09.10.2023 15:34
A+ A-

Suriye ordusu ve destekçisi Rusya’nın son 5 günde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği kara ve hava saldırılarında 42 sivil hayatını kaybetti, 214 sivil yaralandı.

Uçak Gözlemevi görevlilerinden alınan bilgiye göre, Suriye ordusu ile destekçisi Rusya, 5-9 Ekim’de İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki 61 sivil yerleşim yerine saldırı düzenledi.

Suriye ordusu ve Rusya son 5 günde İdlib’de 54, Halep’te 4, Hama ilinde ise 3 yerleşim yerini hedef aldı.

Bu sürede, İdlib ve Halep’te yer alan Daret izze ve Eterib, Cisir eş Şugur ve Eriha ilçeleri ile Bazahir, Dana, Hizre, Binniş Bisenkul, Afes, Keferlete, Sermin, Maratnasan, Termenin, Neyrab Betinte, Deyrsünbül, Rami, Marbellit, Beynin, Mağara, Mıntif, Serce, Bizebur, İhsim, Musybin, Fattira, Kefernecid, San, Korin, Takad, Sahara, Ebzimo ve Keferamme köylerine yoğun kara ve hava saldırıları yapıldı.

Saldırılar, 5 Ekim’de, ülkenin orta kesiminde Humus ilindeki harp okulunda Suriye ordusuna ait bir mezuniyet törenine düzenlenen saldırıdan sonra yoğunluk kazandı.

Söz konusu olaydan sonra kara saldırılarıyla sivil yerleşimleri hedef almaya başlayan Suriye ordusu ile İran destekli terörist gruplara, Rus savaş uçakları havadan destek vermeye başladı.

Rus savaş uçakları, İdlib’in batısındaki Cisir eş Şugur ilçesi ile Bideme, Hac Hamud ve Zianiye köyleri, Lazkiye’nin kuzeyindeki Kibeyne tepeleri ile Hama’nın batısındaki Karkur köylerine hava saldırısı gerçekleştirdi.

En az 42 sivil yaşamını yitirdi

İdlib’de veri çalışmaları yürüten Suriye Acil Müdahale Koordinatörlüğünden edinilen bilgiye göre, son 5 gündeki saldırılarda 9’u kadın 12’si çocuk olmak üzere toplam 42 sivil öldü, 66’sı çocuk, 37’si kadın olmak üzere toplam 214 sivil yaralandı. Ölü ve yaralıların artmasından endişe ediliyor.

Suriye ordusu, söz konusu sürede İdlib’de 11’i okul, 7’si çadır kamp, 15’i sağlık tesisi olmak üzere 50’den fazla yere saldırı düzenledi.

İdlib’deki durum

Türkiye, Rusya ve İran, 2017’deki Astana toplantısında Suriye yönetiminin kontrolünde olmayan alanda 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturma karar aldı.

Şam yönetimi, İran destekli teröristler ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar, Mayıs 2019’da tekrar şiddetlendi. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020’de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 yıllarında saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.(AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Dedesinin izinden giderek itfaiye eri oldu

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.09.2024 16:22
A+ A-

TRABZON (AA) – DUYGU AVUNDUK – Trabzon'da dedesinin izinden giderek itfaiye eri olan Sinan Gebiç, 13 yıldır her türlü afette görev alıyor.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arsin Grup Amirliğinde görevli 32 yaşındaki Gebiç, itfaiye eri olan dedesi 94 yaşındaki Ahmet Gebiç'in anılarından etkilenerek, itfaiyeciliğe merak sardı.

Dede Gebiç'in 42 yıl önce emekli olmasına rağmen itfaiyecilikle ilgili anılarını dinleyerek büyüyen Gebiç, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nı kazanarak 2011'de Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına itfaiye eri olarak atandı.

Sinan Gebiç, AA muhabirine, 1955-1982 yılları arasında Trabzon Belediyesinde itfaiye eri olarak çalışan dedesinin yolundan giderek, kendisinin de aynı meslekte ilerlediğini söyledi.

Dedesinin itfaiye arabasıyla mahalleye geldiği günlere ait anıları ailesinden dinlediğini, bunun da küçük yaşlarda bilinç altına yerleştiğini dile getiren Gebiç, itfaiyede personel alımı olduğunu öğrenince başvurduğunu anlattı.

Gebiç, mesleğinin fedakarlıklarla yürütülecek bir iş olduğunu belirterek, “Kesinlikle gönül verilerek yapılması gereken bir iş. Çünkü çalışma hayatımda birçok kez hayati tehlike atlattım. Bunun sayısını ben bile hatırlamıyorum. Ama inandığım bir şey var gerçekten bir canlıya, insana yardım etmeyi kafana koymuşsan Allah sana bir şekilde yardım ediyor. Bir şekilde oradan sağ çıkıyorsun, oradaki vatandaşı kurtarabiliyorsun. Bunlar bizim hayattaki mutluluk kaynağımız oluyor.” dedi.

Dedesinin ilk başta itfaiyeci olmasını istemediğini vurgulayan Gebiç, “İşe başladığımda beni sürekli yanına alırdı, nasihat ederdi. 'Aman bu noktaya dikkat et, bunlar çok önemli, buradan kendini atma, buradan çıkman gerekiyor' diye sürekli bunları anlatırdı. İtfaiyecilik bize dede mesleği olarak kaldı.” diye konuştu.

Dede mesleğini devam ettirmenin farklı bir duygu olduğunu aktaran Gebiç, “Böyle bir kutsal görevi yapmak çok farklı bir duygu. Dedem 1950'li yıllarda belediyeye, millete hizmet etmiş şimdi görevini devraldım, onun izinde ilerlemeye çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

– İtfaiyecilerden emekli meslektaşları Gebiç'e ziyaret

Gebiç, İtfaiyeciler Haftası etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Doğu Grubu Bölge Amiri Çağrı Karahasanoğlu ve Batı Grubu Bölge Amiri Alaattin Sandıkçı ile dedesini ziyaret ettiklerini, bunun da dedesini çok sevindirdiğini belirterek, “Dedem bizi itfaiyeci kıyafetleriyle görünce duygulandı, o günleri hatırladıkça duygusal anlar yaşadı. Yine bizim mesleğin kutsallığını, yıllar geçse de bu işin unutulmayacağını gösteriyor.” dedi.

Gebiç, yaklaşık 10 yıl önce dedesinin itfaiye binasına gelip uzaktan izlediğini de anlatarak, “Arkadaşım, yaşlı bir adamın itfaiyenin karşısından binaya baktığını söyledi. Ben de merak ettim, baktım dedem, hakikaten o yılların özlemiyle, hala iç geçirerek itfaiyeye bakıyordu.” diye konuştu.

Dedesinin meslek hayatında yaşadıklarını anlattığını belirten Gebiç, “Bu işe başlamadan önce itfaiyeciliğin ne demek olduğunu anlamıyorduk ama bu işe başlayıp insanların hayatına dokunduktan sonra bunun ne kadar önemli olduğunu, hayattaki yaşama felsefesinin insanları, hayvanları kurtarmak olduğunu fark ediyorsun.” değerlendirmesinde bulundu.

5 çocuk, 14 torun sahibi Ahmet Gebiç de 27 yıl çalıştıktan sonra emekli olduğunu söyledi.

Geçmişte itfaiyeciliğin zor olduğunu anlatan Gebiç, Uzun Sokak'taki iş yeri, Tabakhane, Maçka'daki hükümet binası ve Boztepe'deki yangınları unutamadığını belirtti.

Ahmet Gebiç, meslektaşlarının yıllar sonra kendisini ziyaret etmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331