Cumhuriyet’in İlanı 100 Yıl Önce Ulusal Basında Çoşku İle Kutlandı

Halil Kızılyer
Yayın Tarihi: 25.10.2023 10:32
A+ A-

Cumhuriyet‘in ilanı 100 yıl önce ulusal basında coşkuyla yankılandı

Takvimler 29 Ekim 1923’ü gösterirken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye, Cumhuriyet’in ilanı ile inkılapların peşi sıra geleceği tarihi bir döneme başladı.

Dönemin ulusal basını, modernleşme ve demokratikleşmenin en önemli adımlarını tam sayfa olarak manşetlerinden Türk milletine duyurdu.

Anadolu Ajansının (AA) Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı dosya haberler kapsamında bu haberde Cumhuriyet’in ilanı ve sonraki gelişmeler anlatıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük inkılabı olan Cumhuriyet, bundan 100 yıl önce ilan edildiği dönemde kamuoyunda coşkuyla karşılandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’e ilişkin düşüncelerini yakın çevresine ilk defa, “Cumhuriyet” kelimesini de telaffuz ederek, 20 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum’da açıkladı.

Bu tarihte Erzurum Kongresi ile Milli Mücadele’ye katılan, Türk devlet adamı ve Vali Mahzar Müfit Kansu’nun hükümet şeklinin ne olacağını sorması üzerine Mustafa Kemal Paşa, “Açıkça söyleyeyim. Şekli hükümet zamanı gelince, Cumhuriyet olacaktır.” şeklinde cevap verdi.

Atatürk, inkılaplardan önce ülkenin şartlarını hazırladı, daha sonra toplumsal ve siyasal alanda yenilikler gerçekleştirildi.

Cumhuriyet’in ilanında da aynı metot takip edildi.

Milli Mücadele’nin başından itibaren milli irade, milli hakimiyet üzerinde konuşuldu, çalışmalar bu prensipler çerçevesinde gerçekleştirildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi toplandı, kanunlar arka arkaya geldi.

Meclis açıldıktan sonra Cumhuriyet, zamanı gelmeden, şartlar hazır olmadan adı telaffuz edilmedi, ancak ortam uygun olduktan sonra kamuoyunda tartışıldı.

29 Ekim 1923’te Meclis’te uzun süren toplantılar sonrasında Cumhuriyet ilan edildi.

Ankara’da “Yaşasın Cumhuriyet” sesleriyle, 101 pare top atılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edildiğini basın halka duyurdu.

İkdam gazetesi, Hakimiyet-i Milliye, Anadolu Ajansının da kuruluşunda yer alan gazeteci yazar Yunus Nadi’nin sahibi olduğu Anadolu’da Yenigün, manşetten tüm yurda Cumhuriyet’in ilanını duyurdu ve bir süre gelişmeler takip edildi.

Cumhuriyet saat 20.30’da ilan edildi

Mustafa Kemal Paşa’nın başkanlığını yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin yayın organı olan ve 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Hakimiyet-i Milliye gazetesi, Cumhuriyet’in ilanını, “Büyük Millet Meclisi dün gece sekiz buçukta Türkiye Devleti’nin şeklini müttefikan ‘Cumhuriyet’ olarak tespit ve dokuza çeyrek kala Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerini müttefikan ‘Reis-i Cumhur’ seçildi” sözleriyle manşetinden tam sayfa duyurdu.

Hakimiyet-i Milliye gazetesi ikinci sayfasında, Reis-i Cumhur Mustafa Kemal Paşa’nın başvekil ve vekillerin listesini Büyük Millet Meclisine arz ettiğini, Meclis’in hükümet listesini 158 üyenin oyu ile uygun bulduğunu belirtti.

Aynı gazetenin üçüncü sayfasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğu vurgulanarak, Büyük Millet Meclisinin tarihi celsesinde yer alan şu sözlere yer verildiği bildirildi:

“Cumhuriyet-i idare Büyük Millet Meclisi ve Teşkilat-ı Esasiye kanunuyla beraber doğmuştu, fakat bu şekli idareye bir isim vermek ancak tarihimizde şerefli bir gece olan 30 teşrin-i evvele müyesser oldu ve bu vesile ile muhterem mebuslarımız şekli devlete nasıl sadık kalınacağını izah eylediler.” (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

ZONGULDAK (AA) – GÖKHAN YILMAZ/MURAT SULUCAK – Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan ve hayatları boyunca birbirlerinden ayrılmayan ikizler Emircan ve Mertcan Barut, ekmek paralarını da açtıkları oto tamir dükkanında birlikte kazanıyor.

Medine ve Cengiz Barut çiftinin tek yumurta ikizi olarak dünyaya gelen çocukları Emircan ve Mertcan, çocukluktan bu yana günlerini bir arada geçirdi.

İlkokulda aynı sıraları paylaşan, oto tamirciliğini çırak olarak aynı dükkanda öğrenen ikiz kardeşler, annelerinin çok istemesine rağmen eğitim hayatlarına devam edemedi.

Vatani görevlerini yerine getirmek için 2023 yılında askere giden ikizler, Bilecik'te acemi ve Çanakkale'de usta birliğinde de birbirlerinden ayrılmadı.

4,5 yıl önce hayatını kaybeden annelerinin, “kolunuzda altın bileziğiniz olsun” öğüdünü akıllarından çıkarmayan ikiz kardeşler, askerlik dönüşü bir ustanın yanında oto tamirciliği yapmaya devam etti.

Barut kardeşler, bir süre sonra kendi işlerinin patronu olma isteğiyle yaklaşık 4 ay önce sanayide bir dükkan kiraladı.

Aynı iş yerinde oto bakım ve tamir hizmeti veren 21 yaşındaki ikizler, zamanla ilçede tercih edilen ustalar arasında yerini aldı.

Evli ve çocuk sahibi Barut kardeşler, varlığı da yokluğu da paylaşarak birbirlerinin en büyük destekçisi oluyor.

– “Kimseye muhtaç olmadan ekmek teknemizi ayakta tutmaya çalışıyoruz”

Mertcan Barut, AA muhabirine, her mesleğin kendine göre zorlukları olduğunu, oto tamirciliğini öğrenmek için çok emek verdiklerini söyledi.

Her aracın bakım ve onarımını yaptıklarını anlatan Barut, müşteri memnuniyetinin kendileri için önemli olduğunu, bu bakımdan işlerini titizlikle yaptıklarını ifade etti.

Barut, kardeşiyle hiçbir zaman ayrılmadıklarını belirterek, “Okulda, askerde, hiçbir zaman ayrılmadık. Dükkanda bile bir yere gitsin, hemen onu arıyorum. Onsuz hiçbir iş yapamıyorum. Dükkana sabah gelip akşam çıkıyoruz. Bazı zamanlar da gece geç saatlerde çıkıyoruz, evin yolunu zor buluyoruz. İkizimle dükkanımızda ekmeğimizi kazanıp Allah'a şükür geçiniyoruz.” dedi.

Emek vermenin, üretmenin değerli olduğunu vurgulayan Barut, kimseye muhtaç olmadan ekmek teknelerini ayakta tutmaya çalıştıklarını kaydetti.

– “Birbirimize hep destek oluyoruz”

Emircan Barut da ikiziyle öğrendiği meslek sayesinde evinin geçimini sağladığını dile getirdi.

İkizinin liseyi açıktan bitirdiğini, kendisinin ise devam ettiğini anlatan Barut, “Rahmetli annem, 'Okumadınız, meslek sahibi olun.' dedi. Biz de başkasının yanında çalıştık. Daha sonra kendi dükkanımızı açmaya karar verdik. Allah'a şükürler olsun ki dükkanımızı açtık, ikizimle birlikte burada çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Barut, zamanının büyük bir bölümünü dükkanda geçirdiğini, zorlansa da işini severek yaptığını söyledi.

İkiziyle her işin üstesinden geldiğini belirten Barut, “Bazı zamanlar iş oluyor, bazı zamanlar ise olmuyor. Varlığı da yokluğu da paylaşıyoruz. Birbirimize hep destek oluyoruz.” dedi.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427