Anadolu Ajansı tarafından
20 Kasım, 2023 04:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da SOGEP desteğiyle kurulan serada kadın ve gençlerin umutları yeşeriyor

ÇORUM (AA) - KEMAL CEYLAN - Çorum'un Kargı ilçesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kurulan 7 serada kadın ve gençler istihdam edilirken ilçede seraya dayalı tarımsal üretimin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kargı Kaymakamlığı, Kargı Belediyesi, İlçe Halk Eğitim Merkezi, Ziraat Odası Başkanlığı ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde ilçenin ekonomisini güçlendirmek amacıyla "Serada Üreten Genç Eller Projesi" hayata geçirildi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansından (OKA) SOGEP kapsamında destek almaya hak kazanan proje ile her biri 1080 metrekare büyüklüğünde 7 sera kuruldu.

2 milyon 636 bin lira hibe desteğiyle inşa edilen seralara deneme amaçlı 48 bin marul dikildi. 26 kişinin istihdam edildiği seralarda marullarla birlikte kadın ve gençlerin umutları da yeşeriyor.

Belediye Başkanı Zeki Şen, AA muhabirine, Kargı'nın, etrafı dağlarla çevrili olmasından dolayı klima iklimine sahip, seracılığa elverişli bir belde olduğunu söyledi.

İlçede tarımsal üretimi ve istihdam olanaklarını birlikte geliştirmek amacıyla sera projesini hayata geçirdiklerini belirten Şen, "Burada sebzenin dikiminde, çapalamasında ve temizliğinde 26 personelle çalıştık. Bundan sonraki işler için yine en az 10 personel çalışacak. İstihdam bazen 30'a yükselecek. Marul sezonunu bitirdikten sonra diğer ürünler de ekilebilecek." dedi.

Şen, seraların, ilçede seracılığın gelişimi için örnek olacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sera konusunda belli bir potansiyeli yakalamak istiyoruz. Bunu başaran illerimiz var, Amasya ve Tokat gibi. Bizim buradaki manavlar Amasya'ya gidip oradan malzeme alıyor. Biz burada serayı geliştirirsek, örneğin Kastamonu'dan malzeme almak için bize gelebilirler. Bu şekilde hem istihdam sağlayacağız hem üretim yapmış olacağız. Bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız."

Seralar için Milli Emlak Genel Müdürlüğünden arazi kiraladıklarını ve başka bölgeden toprak getirdiklerini aktaran Şen, marul ile başladıkları deneme üretimini başka ürünlerle geliştireceklerini kaydetti.

Şen, "Toprağı daha da iyileştirerek burada her şeyi ekebiliriz. Bizim için buradaki ürünler altından kıymetli, altın yenmiyor. Damlaya damlaya göl olur. Her ilçe bir üretim yapsa gıda maddeleri ucuzlar diye düşünüyoruz. Milli Emlak'tan kiraladığımız 30 dönüm alanımız daha var. Zamanla burada tecrübe kazandıktan sonra bu 30 dönüme de sera yaparak daha büyük üretim yapacağız inşallah." ifadelerini kullandı.

İnşaat mühendisi Necati Bayraktar da 7 seranın her birinin 24x45 metre boyutlarında, 1080 metrekare alana sahip olduğunu aktardı.

Modüler olmasından dolayı seraların gelecekte başka bir yere de kolaylıkla taşınabileceğini bildiren Bayraktar, sel baskınlarına karşı seraların etrafını 40 santimetre perde betonla çevirdiklerini söyledi.

Serada çalışan Elmas Ünal ise yatırımdan son derece memnun olduklarını vurguladı.

Kendi arazisinde ürettiği ürünleri pazarda sattığını, boş zamanlarında da serada çalışmaya başladığını anlatan Ünal, şunları kaydetti:

"Seranın bize çok faydası oldu. Artık sebzeler dışarıda olmuyor, sera gerekiyor. Çok güzel bir hizmet. Seradan dolayı çok sevinçliyim. Bizim için çok iyi oluyor. Kış günü günlük yevmiyemizi kazanıyoruz. Kadınlar olarak bu seranın her işini yaparız."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2025 03:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yaralı sürücüye, kovalamaca sırasında peşinde olan polisler yardım etti

Bartın’da arabasını polisin üzerine süren ve "dur" ihtarına uymayan şoför ile polis grupları ortasında kovalamaca yaşandı. Yaklaşık 30 kilometre kaçmayı başaran şoför kaza yapınca yakalandı. Yaralanan şoförün yardımına ise peşindeki polisler yetişti.
Edinilen bilgiye nazaran Orduyeri Caddesi’nde "dur" ihtarına uymayan 74 AAN 037 plakalı Tofaş aracın şoförü E.Y. ile polis aracı ortasında kovalamaca başladı. Bir polisin üzerine aracı süren E.Y., Bartın-Amasra yoluna çıkarak kaçmaya devam etti. Yolda orta refüje çıkan aracın şoförü, kazaya karşın yoluna devam etti. Bartın-Kurucaşile istikametine yanlışsız süratle giden şoför ile polis ortasında yaklaşık 30 kilometre boyunca kovalamaca yaşandı. Şoför peşine taktığı polislere izini kaybettirirken, Bozköy mevkisinde ise araç virajı alamayarak yol kenarındaki su kanalına düştü.
Araçtan çıkarak kanalda sırtüstü yatan yaralı şoförün yardımına ise peşindeki polis grupları yetişti. Bölgede ikinci bir kaza yaşanmaması emeliyle, polis ve jandarma takımları tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı.
Otomobili için feryat etti
Yaralı halde yerde yatan şoför ise aracın halini görünce kendi acısını unutarak aracı için ağladı. Yaralı şoför, "Arabam bu hale gelmeyecekti. Babam bu arabayı bu halde görürse ne der? Babam beni boğar. Ben uygunum ağabey ancak bu otomobilin bu türlü kalmasını ben istemiyorum. Bu otomobil bu hale nasıl geldi? Bu arabayı kim bu hale getirdi? Ben mi getirdim arabayı bu hale? Anne, babam nerde? Kaza yaptım, ehliyetim de yok" diye bağırdı
Ehliyetsiz ve alkollü olduğu belirlendi
Araçta yapılan armada kabahat ögesine rastlanılmazken, 23 yaşındaki şoför E.Y.’nin 231 promil alkollü olduğu ve ehliyetinin bulunmadığı belirlendi. Yaralı şoför olay yerine gelen ambulansa alınarak birinci müdahalesi yapıldıktan sonra Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan ehliyetsiz ve alkollü şoför E.Y’nin babasının mahalle muhtarı olduğu ve aracı müsaadesiz aldığı öğrenildi.
Ailesi kayıp ilanı verdi
Kovalamacanın yaşandığı anlarda ise polisten kaçan E.Y.’yi ailesinin telefonla aradığı ve ulaşılamadığı ileri sürüldü. Çocuğuna ulaşamayan aile ise jandarma karakoluna müracaatta bulunarak kimlik bilgi ve eşkalini verdikleri çocukları E.Y’nin kayıp olduğunu söz etti.
Olayı hastane polisi fark etti
Hastane polisi, kayıp müracaatında bulunulan E.Y’nin yaralı olarak hastaneye getirilen yaralı olduğunu fark etti. Hastane polisinin telsiz anonsu ile durumu haber merkezine duyurması üzerine ise telefonla durum jandarmaya bildirildi.
Jandarma grupları tarafından da kayıp müracaatında bulunan aile bilgilendirilerek hastaneye yönlendirildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.