Karabük’te tırla çarpışan hafif ticari araçtaki 2 kişi yaralandı

Karabük’te tırla çarpışan hafif ticari araçtaki 2 kişi yaralandı

Yayın: 25.12.2023 22:27 |Güncelleme: 27.12.2023 16:17
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Yenice ilçesinde tırla çarpışan hafif ticari araçtaki 2 kişi yaralandı.

Menderes Caddesi’nde, E.K. yönetimindeki 67 EA 907 plakalı tır, İ.K’nın kullandığı 78 YC 871 plakalı hafif ticari araçla çarpıştı.

Kazada hafif ticari araçtaki yolcular D.K. ve S.Y. yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi.

Yaralılar, ambulansla Yenice Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Öte yandan Safranbolu Sarıçiçek Yaylası’nda yoğun kar nedeniyle cip devrildi, dereye düşen bir araç ise off-road aracının yardımıyla çıkarıldı. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

EEG, epilepsi ve uyku bozukluklarının teşhisinde kritik rol oynuyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 21.05.2024 12:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, EEG sonuçlarının, nörolojik bozuklukları teşhis etmek, epilepsi nöbetlerini değerlendirmek, uyku bozukluklarını incelemek ve beyin aktivitesi ile ilgili diğer durumları araştırmak için kullanılabildiğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Şalçini, elektroensefalografinin (EEG), beyin aktivitesini ölçmek için kullanılan bir tıbbi teşhis yöntemi olduğunu kaydetti.

Şalçini, “EEG, beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan girişimsel olmayan bir yöntemdir. Beyin hücreleri veya nöronlar, iletişim kurmak için küçük elektriksel sinyaller üretir. Bu sinyaller, EEG cihazı tarafından ölçülür ve kaydedilir. EEG cihazı, bir dizi elektrot kullanır. Bu elektrotlar, kişinin kafa derisi üzerine yerleştirilir ve beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılıyor. Elektrotlar genellikle kafa derisi üzerine yerleştirilen bir kep veya tek tek yapıştırılan elektrotlar şeklinde düzenlenir.” bilgisini verdi.

EEG cihazının uzanarak veya oturarak, gözler kapalı ya da açık tutularak, bir dizi yönerge verilerek beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydettiğini vurgulayan Şalçini, şunları kaydetti:

“Kaydedilen veriler daha sonra bilgisayarlar tarafından işleniyor ve beyin dalgaları olarak adlandırılan grafiksel bir temsil oluşturuluyor. Beyin dalgaları, farklı frekanslarda ve desenlerde olabilir. Örneğin, uyanıklık durumu, derin uyku veya rüya sırasında beyin dalgaları farklılık gösterebilir. EEG sonuçları, nörolojik bozuklukları teşhis etmek, epilepsi nöbetlerini değerlendirmek, uyku bozukluklarını incelemek ve beyin aktivitesi ile ilgili diğer durumları araştırmak için kullanılabiliyor. EEG'nin kolay uygulanması ve göreceli olarak düşük maliyeti, onu beyin aktivitesini incelemek için yaygın olarak kullanılan bir araç haline getiriyor.”

Şalçini, EEG'nin temel amacının, beyin aktivitesini ölçmek ve değerlendirmek olduğunu aktardı.

Beyin aktivitesini inceleyerek, farklı beyin durumlarını, özellikle de elektriksel aktivite paternlerindeki değişiklikleri belirlemenin mümkün olduğunu belirtti.

– “Uyurgezerlik EEG ile incelenebiliyor”

Celal Şalçini, EEG'nin, epilepsi gibi nörolojik bozuklukların teşhisi ve yönetimi için önemli bir araç olduğunu belirterek, epilepsi nöbetleri sırasında beyin aktivitesinde tipik değişiklikler olabildiğini ve EEG'nin bu değişiklikleri kaydedebildiğini, ayrıca diğer nörolojik bozuklukların teşhisi ve yönetiminde de kullanılabildiğini anlattı.

EEG'nin, uyku sırasında beyin aktivitesindeki değişiklikleri, uyku bozukluklarını tanımlamak ve değerlendirmek için kullanıldığını kaydeden Şalçini, şu değerlendirmede bulundu:

“EEG ayrıca, nöropsikiyatrik bozuklukların, özellikle de epilepsiye benzeyen nöbetlerin altında yatan nörolojik aktiviteyi belirlemek için kullanılabiliyor. Bu, psikiyatrik ve nörolojik bozuklukların ayrılmasına yardımcı olabiliyor. EEG, bu gibi durumlarda bir teşhis aracı olarak işlev görürken, uzmanlar kaydedilen beyin aktivitesini değerlendirir. Beyin aktivitesindeki belirli desenler veya değişiklikler, bir hastalığın teşhisinde veya tedavi yöntemlerinin izlenmesinde önemli bilgiler sağlayabilir. EEG sonuçları, bir tıbbi uzmanın klinik değerlendirmesiyle birleştirilerek tam bir teşhis yapılır.”