Amasya’da artık yiyecekler lisedeki atölyede kedi ve köpek mamasına dönüşüyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.12.2023 14:21
A+ A-

Amasya’da meslek lisesi öğrencileri, artık yiyeceklerden kedi ve köpek maması üretiyor.

Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde hayvancılık alanında öğrenim gören öğrenciler, kurulan atölyede, okulun pansiyonundan kalan ve iş yerlerinden toplanan artık yiyecekleri kedi ve köpek maması yaparak değerlendiriyor.

Üretilen mamalar, bölgedeki hayvan barınaklarına ücretsiz veriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının devam eden izin sürecinin ardından, üretilen mamaların firmalara satışına başlanması planlanıyor.

Mamaların satışına başlanmasıyla, öğrencilerin okulun döner sermayesi aracılığıyla para kazanması da hedefleniyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, AA muhabirine, okulun birçok alanda imalat yaptığını, böylece öğrencilerin hem üretmeyi öğrendiğini hem de yemek artıklarının geri dönüşümüne katkı sağladığını söyledi.

Çöpe gidecek malzemelerin kedi köpek mamasına dönüştüğüne işaret eden Türkmen, “Başka bir ifadeyle hem değer üretiyorlar, hayvan sevgisiyle ilgili bir teması var, bir yandan da şehrimizdeki bu ihtiyacı karşılamaya yönelik ciddi bir gayretin içindeler.” dedi.

Okul müdürü Turan Köse ise bunun geri dönüşüme katkı sağlayan bir proje olduğuna dikkati çekti.

Atölyenin tam kapasite çalıştığında ayda yaklaşık 1 ton mama üretebileceğini vurgulayan Köse, şunları kaydetti:

“Pansiyonumuzda artan pilav, makarna, ekmekleri kurutarak burada işleyebiliyoruz. Onayın ardından piyasaya satışlarımız başlayacak. Hem köpeklerin insanlara saldırısı hem de barınaklara alınarak beslenmesi konusu var. Neticede burada üretim olacak. Buradan da okulumuzun geliri olacak. Bu gelir, öğrencilerimize döner sermaye aracılığıyla paylaştırılacak. Projemiz gelişmeye uygun bir proje. Yeni teknik sistemlerle kapasiteyi artırabiliyoruz.”

Öğrencilerden Arda Altunkaynak da “Pansiyondaki bazı ekmekler bayatlıyor, bazı yemekler boşa gidiyor. Bunlardan mama yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kutes’in sürdürülebilir yaklaşımı çevre ödülüne layık görüldü

Anadolu Ajansı
Yayın: 21.09.2024 20:22
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kutes, Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Erdoğan Nas Çevre Ödülü'nün sahibi oldu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Kutes, Türkiye metal döküm sektörünün uluslararası standartlara ve mevzuatlara göre sürdürülebilir büyümesini sağlamak, çevre yönetimini desteklemek ve çevre yönetimi uygulamalarında fark yaratan nitelikli tesisleri ödüllendirmek amacıyla düzenlenen 5. Erdoğan Nas Çevre Ödülü'ne layık görüldü.

Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil ve Kutes Yönetim Kurulu Üyesi Farah Kutmangil Bueno, ödülü 30 yılı aşkındır metalürji dünyasının etkili organizasyonlarından biri olan Ankiros Fuarı'nın açılışında düzenlenen törende TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe'den aldı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Kutmangil, döküm sektörünü karbon yoğun geçmişinden aydınlık bir geleceğe taşımak için kararlılıkla çalıştıklarını belirtti.

Kutmangil, yeni Demir Çağı vizyonuyla dünyanın eski endüstrilerinden biri olan dökümü sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak için dünyaya örnek olacak adımlar attıklarını aktararak, “Döküm sektörünün çevre dostu olmadığı algısını yıkmak bizim en büyük hedeflerimizden biri. Bu doğrultuda karbon ayak izi hesaplamalarıyla, faaliyetlerimizin çevresel etkilerini net bir şekilde belirliyor ve bu etkileri azaltmak için projeler geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Enerji verimliliğini artıracak adımlar atarken, yatırım yaptıkları güneş enerjisi projeleriyle tükettikleri elektriğin önemli bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan sağladıklarını ifade eden Kutmangil, şunları kaydetti:

“Üretimde geri dönüştürülmüş malzeme oranını her geçen yıl artırıyoruz. Eritilen metal içeriğindeki geri dönüştürülmüş malzeme oranını yüzde 40'tan yüzde 75'e çıkardık. Alternatif geri dönüştürülmüş malzemelerin prosese dahil edilmesi için çalışmalara devam ediyoruz. Sektörümüzde bir ilke imza atarak 2022'de GRİ formatında ilk, 2023'te ikinci gönüllü sürdürülebilirlik raporumuzu yayınladık. 2023 faaliyetimizi kapsayan üçüncü raporumuzu da önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz. 2050'ye kadar kapsam 1 ve 2'de karbon nötr bir şirket olmak için yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331